Κάτι μεγαλύτερο από απλώς μουσική

Αυτό που έκαναν οι System Of A Down

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 27/04/2015 @ 10:14
Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο παρακολουθώντας το live streaming της ιστορικής συναυλίας των System Of A Down στην χώρα καταγωγής τους, την Αρμενία. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που αντιλαμβάνεσαι πως η μουσική μπορεί να αποτελέσει το μέσο για κάτι μεγαλύτερο. Για έναν σημαντικότερο σκοπό.

Οι System Of A Down πάντα ήταν ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικοπολιτικά θέματα, ανεξαρτήτως αν το μενού τους τα αναμίγνυε με την τρέλα, τα ναρκωτικά και ό,τι άλλο κατέβαζε η μοναδικά δημιουργική κούτρα τους. Το ζήτημα, όμως, της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους ήταν ανέκαθεν ψηλά στην ατζέντα τους και δεν αστειεύτηκαν ποτέ μαζί του.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που έλαβε χώρα η γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και η 24η του Απρίλη του 1915 θεωρείται σημαδιακή ημερομηνία. 100 χρόνια (παρά μια μέρα) αργότερα, μια μπάντα σαν τους System Of A Down θα μαζέψει μερικές χιλιάδες κόσμου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της χώρας και, κυρίως, θα συντονίσει μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών πολλές περισσότερες χιλιάδες κόσμου. Ίσως, μάλιστα, κάποιους από αυτούς τους κάνει να αναρωτηθούν τι είναι αυτό το τόσο σημαντικό που πραγματεύονται, να προβληματιστούν, ίσως και να ενημερωθούν ή να μορφωθούν.

System Of A Down

Δεν είμαι ιστορικός, δεν μου αρέσει καν η ταυτοποίηση της μουσικής με πολιτικές / κοινωνικές εκφάνσεις, δεν έχω εντρυφήσει στο θέμα και σίγουρα δεν είμαι αυτός που θα προσπαθήσει να πείσει κανέναν. Ξέρω, όμως, αυτό που βλέπω: τη δύναμη της μουσικής. Και ποιάς μουσικής; Της rock / metal μουσικής. Γιατί οι System Of A Down ήταν, είναι και παραμένουν ένα συγκρότημα που παίζει στη σκληρή πλευρά της μουσικής.

Και ξέρεις κάτι; Δεν είναι ούτε η rock, ούτε η metal μουσική κάτι το περιθωριακό, όπως πολλοί επιμένουν εκ των μέσω και εκ των έξω να διατείνονται. Ίσα-ίσα που όταν υπάρχουν καλλιτέχνες όπως οι System Of A Down ή οι Rage Against The Machine να την εκπροσωπούν, τότε η εγγενής δύναμη που την χαρακτηρίζει θα αποτελεί το καύσιμο για να παραχθεί μια μοναδική ενέργεια που καμία άλλη μουσική δεν μπορεί να βγάλει. Και κανείς δεν μπορεί να την αποτρέψει από το να ακουστεί.

Η μουσική είναι εκεί, είναι το μέσο. Κι αν θες να μιλήσεις μέσω αυτής για κάποια από τις πολλές αδικίες αυτού του κόσμου, αν θες να κινητοποιήσεις τον κόσμο και να προσπαθήσεις να συμβάλεις στο να αλλάξει κάτι, όλο και περισσότερο πείθομαι πως μόνο από μέσω της rock / metal μουσικής θα τα καταφέρεις. Και τότε ίσως έχεις συμβάλει σε κάτι μεγαλύτερο από τη μουσική, όπως έκαναν οι System Of A Down την 23η Απριλίου του 2015. Κι αυτό το κάτι ίσως μια μέρα να συνεισφέρει στο να επιτευχθεί κάτι ακόμα μεγαλύτερο...

«Η μουσική είναι ένα καλό μέσο για να συγκινήσει ή να εμπνεύσει τους ανθρώπους. Αυτή η έμπνευση μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν. Από την καρδιά  τους μπορούν να αλλάξουν το μυαλό τους και αυτή είναι η σειρά που πιστεύω πως μπορεί να λειτουργήσει μέσω της μουσικής», μου είχε πει πριν πέντε χρόνια ο Serj Tankian. Συνοψίζει σε λίγες μόνο γραμμές, όλο το νόημα του πώς μπορείς να πετύχεις μέσω της μουσικής «κάτι μεγαλύτερο από απλώς μουσική»...
  • SHARE
  • TWEET