Judas Priest ή The Prodigy;

Απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν από την τρίτη μέρα του φετινού Rockwave Festival

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 06/07/2015 @ 16:02
Που λέτε, ωραία η τρίτη μέρα του φετινού Rockwave Festival και ειδικά σε μια περίοδο που πολλοί από εμάς χρειαζόμασταν ένα διάλειμμα από τον καθημερινό βομβαρδισμό πανικού, τρόμου, ξερολίασης και διχόνοιας. Άσχετα αν και οι υπόλοιπες μέρες ήταν στο πλαίσιο του festival, μόνο αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως φεστιβαλική μέρα, κι όχι ένα κεντρικό όνομα με κάποια support. Κι αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι ο κόσμος θέλει τέτοιες.

Το τι έλαβε χώρα επί σκηνής το παρουσιάσαμε στο αναλυτικό report μας, οπότε θα προσπαθήσω να δώσω απάντηση σε κάποια ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί από πριν, παραθέτοντας κάποια συμπεράσματα που προέκυψαν εκ των υστέρων.

1. Judas Priest ή The Prodigy;
Προέκυψε μια ισοπαλία που βόλεψε και τις δυο πλευρές. Αφενός γιατί και οι δυο ομάδες μπάντες απέδωσαν πολύ καλά, οπότε ο κόσμος τους δεν έχει παράπονο. Αφετέρου, γιατί οι Priest ήταν πιο ταιριαστοί στην μικρή σκηνή, στην οποία δεν θα μπορούσε να προσαρμοστεί το επιβλητικό stage show των The Prodigy. Όσον αφορά στο ποιοι ήταν οι πραγματικοί headliners, μάλλον δεν είμαι κατάλληλος να απαντήσω. Λατρεύω τους Priest και δεν κατέχω σχεδόν τίποτα από Prodigy ούτε από ηλεκτρονική μουσική. Αν πρέπει να το δω αντικειμενικά κι αποστασιοποιημένα, θεωρώ πως ορθώς οι The Prodigy εμφανίστηκαν μετά τους Judas Priest για διάφορους λόγους κι αν αυτό λέει κάτι. Μακάρι, όμως, αυτό το ερώτημα να το έχουμε σε κάθε φεστιβάλ, πριν και μετά. Θα σημαίνει ότι έχουμε παραπάνω από ένα μεγάλο όνομα.

2. Μπορούν να συνυπάρξουν metal, rock, indie και ηλεκτρονική μουσική την ίδια μέρα;
Σαφέστατα. Αν και το ποσοστό του κόσμου που απήλαυσε στον ίδιο βαθμό και Priest και Prodigy ήταν μάλλον μικρό, υπήρχαν αρκετοί με αντίθετα μπλουζάκια που είτε από περιέργεια, είτε από ενδιαφέρον παρακολούθησαν και τις δυο εμφανίσεις. Το (για τα ελληνικά δεδομένα) πείραμα κρίνεται επιτυχημένο και περιμένω να δω στο μέλλον αντίστοιχους συνδυασμούς, που ενδεχομένως να αυξήσουν κι άλλο το ενδιαφέρον του κόσμου για το φεστιβάλ. Θα έλεγα πως επιβάλλεται, βάσει του χαρακτήρα που προσπαθεί να χτίσει...

3. Metal ή rock κόσμος;
Νομίζω πως οι οπαδοί της metal μουσικής απέδειξαν ότι «ζουν και αναπνέουν» πολύ περισσότερο για τη φάση του φεστιβάλ. Εκεί που ο Garcia και οι Black Rebel Motorcycle Club (για να μην μιλήσω για τους Electric Litany) έτυχαν μιας μάλλον χλιαρής ανταπόκρισης, κάθε metal μπάντα είχε την ένθερμη υποστήριξη του κοινού. Ιδιαίτερα σε ένα φεστιβάλ η διαδραστικότητα μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το πόσο καλά θα εξελιχτεί το show, οπότε είτε ο rock κόσμος πρέπει να γίνει πιο ενεργός / εκδηλωτικός ή ενδεχομένως οι διοργανωτές να αυξήσουν το metal στοιχείο αυτού.

4. Έλληνες ή ξένοι καλλιτέχνες;
Οι Έλληνες μοιάζουν πλέον να δείχνουν μια προτίμηση σε εγχώρια σχήματα, αν εξαιρέσουμε τα πολύ μεγάλα ονόματα, όπου δεν μπορεί να υπάρξει και σύγκριση. Δεν κρίνω αν αυτό είναι καλό ή κακό, απλά το αναφέρω. Το ότι ο άνθρωπος που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την δημιουργία του stoner κινήματος (και σε ιδιαίτερα καλή φάση της καριέρας του) δεν μπορεί να μαζέψει ούτε τον μισό κόσμο από αυτόν που θα μάζευε μια εκ των καλών/γνωστών/επιτυχημένων εγχώριων stoner rock μπαντών, ίσως λέει κάτι λέει. Επίσης, το ότι πέραν των Judas Priest δεν υπήρχε άλλο ξένο metal όνομα, ίσως επίσης να λέει κάτι. Ίσως κι όχι, αλλά...

Επιπλέον, να σημειώσω πως θα ήθελα πολύ οι διοργανωτές να αξιολογήσουν την τοποθέτηση μιας κλειστής σκηνής (στα πρότυπα των φεστιβάλ του εξωτερικού), η οποία θα μπορούσε να φιλοξενεί τους καλλιτέχνες, ειδικά κατά τις πρωινές / μεσημεριανές ώρες. Π.χ. οι Electric Litany μου φάνηκαν αρκετά ενδιαφέροντες, αλλά ταυτόχρονα μου ήταν πολύ δύσκολο να σταθώ ακίνητος με ντάλα ήλιο, πόσο δε να ευχαριστηθώ τη μουσική τους.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που είδαμε στην τρίτη ημέρα του Rockwave Festival ήταν ικανοποιητικό και η ανταπόκριση στο «πείραμα» της συνύπαρξης διαφορετικών ήχων από τον κόσμο ήταν επίσης ενθαρρυντική, δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον. Ίσως, όμως, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε κάτι παραπάνω, αν φυσικά το γενικότερο περιβάλλον επιτρέψει κάτι τέτοιο.
  • SHARE
  • TWEET