Εμπόριο στη δική μας μουσική;

Dave sells and someone's buying...

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 04/05/2015 @ 10:37
Τρελάθηκε ο κόσμος στην είδηση ότι κάποιος πλήρωσε 5.000 δολάρια για να γράψει μουσική για δυο ώρες με τον Dave τον Mustaine, στο πλαίσιο του crowdfunding που επιχειρείται για να βγει το νέο άλμπουμ των Megadeth (αλήθεια χρειάζονται χρηματοδότηση οι κάθε Megadeth αυτού του κόσμου;). «Πέθανε», «τελείωσε», «εγώ ήμουν οπαδός του κάποτε, τώρα μαύρη πέτρα» και άλλα τέτοια ωραία σχόλια κατέκλυσαν το διαδίκτυο, απευθυνόμενα στον αγαπημένο μας κοκκινομάλλη.

Προφανώς και τέτοιου είδους οικονομικές συναλλαγές αποτελούν αστειότητες, αλλά γιατί αντιδράει έτσι ο κόσμος;

Πραγματικά, με εντυπωσιάζει κάθε φορά πως ο κόσμος πέφτει από το συννεφάκι του όταν διαβάζει τέτοια νέα, λες και δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ ή διαφέρουν σημαντικά από άλλες αντίστοιχες ενέργειες που περνάνε απαρατήρητες ή ασχολίαστες.

Θα ήθελα να μπω για λίγο στο μυαλό του μέσου σχολιαστή και να κατανοήσω τι είναι αυτό που τον κάνει να τρελαίνεται με τέτοιες ειδήσεις. Καταρρέει ο ιδεατός κόσμος που είχε χτίσει γύρω από τους αγαπημένους του μουσικούς ή την μουσική βιομηχανία;

Επίσης, τι είναι αυτό που τελικά ενοχλεί; Η ουσία των πραγμάτων ή ο τρόπος με τον οποίο σερβίρονται;

Παραδείγματος χάριν, τα meet n' greet που κοστίζουν αρκετούτσικα λεφτά, για να χαρίσουν μια φωτογραφία κι έναν τυπικό χαιρετισμό επιπέδου προέδρου της δημοκρατίας, δεν είναι εμπορική εκμετάλλευση των οπαδών;

Επίσης, οι υπέρ-σπάνιες, συλλεκτικές εκδόσεις που κυκλοφορούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πωλούνται πανάκριβα ή τα 10 διαφορετικά χρώματα βινυλίου σε κάθε νέα κυκλοφορία έχουν κάποια καλλιτεχνική λογική ή αποτελούν προϊόντα εμπορικής σκοπιμότητας; Πριν βιαστείτε να αποδώσετε τις ευθύνες μόνο στις δισκογραφικές εταιρείες ξανασκεφτείτε το.

Ή μήπως δεν είναι συνήθης και πολλάκις δοκιμασμένη τακτική το να πληρώνουν συγκροτήματα εξωτερικούς συνθέτες για να τους γράψουν τραγούδια; Πόσο διαφέρει κάτι τέτοιο από αυτό που έκανε ο Mustaine στο εν λόγω περιστατικό; Το ένα είναι δουλειά και το άλλο χόμπι; Ή μήπως ήταν το υψηλό τίμημα το πρόβλημα κι αν έπαιρνε 100 ευρώ θα ήταν όλα καλά;

Όλα αυτά (και πολλά ακόμα) είναι μέρος του παιχνιδιού και πάντα θα υπάρχουν, όσο κάποιος θα υπάρχει να πληρώνει για τέτοιου είδους παροχές.

Είναι λογικό να μην μας αρέσει, διότι οι απλοί οπαδοί συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε την μουσική αυτή με έναν βαθμό ρομαντισμού και παιδικής αφέλειας την οποία δεν θέλουμε να απολέσουμε, με αποτέλεσμα να μας ξενίζουν τέτοιες ειδήσεις.

Στη λογική αυτή, δικαιούμαστε (ίσως κιόλας οφείλουμε) να στηλιτεύσουμε κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος για αφορισμούς και υπερβολές. Αφενός, τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά (και χειρότερα) και στο κάτω-κάτω κανένας Mustaine δεν επέβαλε ποτέ στον άλλο να πληρώσει τόσα λεφτά. Μόνος του πάει και τα σκάει ο εκάστοτε αγοραστής, οπότε δικό του πρόβλημα.

Προσωπικά τέτοιου είδους εμπορικές συναλλαγές με αφήνουν αδιάφορο. Είναι κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας κι όποιος νομίζει ότι η rock και η metal μουσική είναι εκτός αυτού του παιχνιδιού, πλανάται πλάνην οικτράν. Ίσα-ίσα που μάλλον υπάρχουν περισσότερο σε σχέση με άλλες μουσικές.

Περισσότερο με προβληματίζουν άλλες, πιο υπόγειες εμπορικές συναλλαγές, όπως ο «αέρας» που ζητάνε οι μεγαλύτερες μπάντες από τις μικρότερες για να τις πάρουν μαζί τους σε περιοδεία, η εξαγορά like στο facebook και views στο youtube ή οι διαφημίσεις που ενδεχομένως, εμμέσως να συνδυάζονται με απαίτηση  για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση.

Όμως, αυτά δεν βγαίνουν εύκολα προς τα έξω και εν τέλει λίγο ενδιαφέρουν τον κόσμο, ο οποίος προτιμάει να ασχολείται με μια απλή και «άκακη» είδηση σαν αυτή, ειδικά αν έχει έναν αντίστοιχο Mustaine, και να συνεχίζει να βλέπει μόνο αυτά που θέλει να δει.
  • SHARE
  • TWEET