Κι όμως ισχύει: Το "Thunderstruck" βοηθάει στην παράδοση φαρμάκων κατά του καρκίνου

Πριν τη μεταφορά, εφαρμόζονται τα ευρήματα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας

03/04/2016 @ 08:05

Σύμφωνα με το The Lead South Australia, οι δονήσεις που προκαλούνται από την rock μουσική αυξάνουν τη θεραπευτική διάρκεια των φαρμάκων, σχηματίζοντας μια επικάλυψη που μοιάζει με τεφλόν στην επιφάνεια των μικρο-σωματιδίων που χρησιμοποιούνται στην μεταφορά φαρμάκων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας χρησιμοποίησαν το "Thunderstruck" των AC/DC για να κάνουν τα πορώδη μικρο-σωματίδια σιλικόνης να αναπηδήσουν στον αέρα, κάτι που επέτρεψε να καλυφθεί ολόκληρη η δομή τους από μια στρώση πολυμερούς πλάσματος.

Ο καθηγητής Nico Voelcker εξηγεί ότι το να καλύψεις εντελώς ένα μικρο-σωματίδιο είναι δύσκολο αλλά απαραίτητο για να διασφαλιστεί πως η βέλτιστη ποσότητα φαρμάκου μεταφέρεται στο καρκινικό κύτταρο:

«Τα μικρο-σωματίδια είναι πορώδη, ουσιαστικά είναι σαν σφουγγάρια. Τα γεμίζεις με ένα φάρμακο και θες να αποτρέψεις το να ξαναβγει έξω αυτό το φάρμακο. Αυτός είναι ο λόγος που προκαλούμε την επένδυσή τους. Κανονικά, θα επικαλύπταμε με πλάσμα την επιφάνειά τους. Ωστόσο, το πρόβλημα με κάτι τέτοιο είναι πως επικαλύπτεις μόνο τη μία πλευρά, την εκτεθειμένη. Η άλλη πλευρά δεν λαμβάνει επίστρωση.

Τότε είναι που ήρθε η ιδέα της χρησιμοποίησης ενός μεγάφωνου που θα έπαιζε στο σύστημα. Θα βάζαμε να παίξει ένα τραγούδι, οι δονήσεις του οποίου θα έκανε τα μικρο-σωματίδια να αναπηδούν πάνω-κάτω. Οι χαοτικές συχνότητες εν τέλει δούλεψαν καλά και μας βοήθησαν να κάνουμε μια πιο ομογενή επικάλυψη.»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Voelcker, η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα φάρμακα πέρα από αυτά κατά του καρκίνου. Ο ίδιος, επίσης, εξηγεί πως η χρήση του "Thunderstruck" των AC/DC ήταν ηθελημένη, καθότι έμοιαζε να ταιριάζει ιδανικά γι' αυτήν τη χρήση χάρη στον ανεβαστικό ρυθμό του και τον τίτλο του.

Το άρθρο "'Thunderstruck: Plasma-Polymer-Coated Porous Silicon Microparticles As a Controlled Drug Delivery System" δημοσιεύτηκε στο American Chemistry Society και μπορεί να βρεθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο.

  • SHARE
  • TWEET