Η pop μουσική έγινε πιο …στενάχωρη στη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων

Νέα έρευνα μελετά των «δείκτη ευτυχίας» των τραγουδιών

17/05/2018 @ 18:33

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας έδειξαν πως η pop μουσική έχει γίνει αρκετά πιο …στενάχωρη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων.

Η μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χρησιμοποίησε σα δείγμα 500.000 κομμάτια που κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1985 μέχρι το 2015 και τα ομαδοποίησε, με βάση τη διάθεση που έβγαζαν.

Παρατηρήθηκε μια σημαντική μετατόπιση από τον ορισμένο «δείκτη ευτυχίας» στα περισσότερα τραγούδια.

«Η ευτυχία και η φωτεινότητα δείχνουν να πηγαίνουν κάτω, η θλίψη ανεβαίνει», αναφέρει η Natalia L. Komarova μια εκ των μελετητών. «Την ίδια στιγμή τα κομμάτια γίνονται πιο χορευτικά και η μουσική για πάρτυ εξαπλώνεται». 

Και επεξηγώντας:

«Το παράδοξο λοιπόν είναι πως παρ’ όλο που η γενική διάθεση γίνεται λιγότερο χαρούμενη, οι άνθρωποι δείχνουν να θέλουν να το ξεχάσουν και ...χορεύουν».

Η έρευνα παρουσιάζει μια λίστα με τα λιγότερο χαρούμενα τραγούδια, όπως το "Stay With Me" του Sam Smith, το "Whispers" των Passenger και το "Unmissable" των Gorgon City, συγκρίνοντάς τα με τα πιο χαρούμενα "Glory Days" του Bruce Springsteen και "Freedom" των Wham.

Παρ’ όλη την εν λόγω άνοδο οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα πιο «θλιμμένα» κομμάτια δεν ήταν, απαραίτητα, και τα πιο δημοφιλή.

«Το κοινό δείχνει να προτιμά τα πιο χαρούμενα κομμάτια, αν και όλο και περισσότερα «θλιμμένα» τραγούδια κυκλοφορούσαν χρόνο με το χρόνο».

Ένα τελευταίο στοιχείο που παρατηρήθηκε είναι η καθοδική τάση της επιτυχίας του rock από την αρχή της δεκαετίας του 2000, με την pop και την dance μουσική να αναλαμβάνουν τα πρωτεία και τα επιτυχημένα τραγούδια να προέρχονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από γυναίκες καλλιτέχνες.

  • SHARE
  • TWEET