«Οι Nightwish δεν είναι δικτατορία!»

Ο Marco Hietala ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα, ο Tuomas Holopainen μάλλον έχει άλλη άποψη...

01/08/2016 @ 12:50

Ο Marco Hietala –σε πρόσφατη συνέντευξή του- απέρριψε κάθε υπόνοια ότι «οι Nightwish είναι μια δικτατορία», επιμένοντας ότι όλοι στην μπάντα «έχουν λόγο»

Από την σύλληψή τους, είκοσι χρόνια πριν, οι Nightwish ήταν το καλλιτεχνικό όχημα του κιμπορντίστα και τραγουδοποιού Tuomas Holopainen, με πολλούς από τους οπαδούς τους να πιθανολογούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας είχαν από ελάχιστη έως και καμία συμμετοχή στην «παραγωγική διαδικασία» των τραγουδιών.

Σε ερώτηση που του έθεσε το PlanetMosh σχετικά με το πόσο έχει συμβάλει στην τραγουδοποιία του συγκροτήματος, ο μπασίστας και τραγουδιστής απάντησε: «Στην πραγματικότητα, αρκετά! Προφανώς, ο Tuomas γράφει τα περισσότερα από τα τραγούδια μας –στίχους και μουσική- αλλά υπάρχουν τέσσερα ή πέντε τραγούδια στο τελευταίο μας άλμπουμ για τα οποία έχω γράψει μουσική, κάνα-δυο που έχω γράψει μερικούς στίχους και πάλι, όταν βρισκόμαστε για να κάνουμε πρόβα, όλοι έχουν λόγο στο αποτέλεσμα».

«Κάθε δημοκρατία έχει τον πρόεδρό της και ο Tuomas δεν είναι ένας δικτάτορας ή τύραννος – όλοι μας έχουμε λόγο. Στο δωμάτιο όπου γίνονται οι πρόβες όλοι μας πετάμε ιδέες ελεύθερα, ιδιαίτερα για την ενορχήστρωση. Τις δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν δουλεύουν, έτσι γίνεται.»

Ο ίδιος ο Holopainen, όμως, μιλώντας τον Δεκέμβρη που μας πέρασε στο GuitarMania.eu για την διαδικασία σύνθεσης των τραγουδιών των Nightwish, δείχνει να έχει άλλη εικόνα: «Είμαι πολύ της ατομικής εργασίας. Έτσι, προσπαθώ να φέρω όλα τα τραγούδια σε όσο γίνεται πιο τελική μορφή – ακόμη και στην ενορχήστρωση. Γράφω τα περισσότερα από τα riff, ακόμη και κάποια από τα μέρη των ντραμς. Απλώς προσπαθώ να τα κάνω όσο γίνεται καλύτερα μπορώ μόνος μου. Κι έπειτα τα παρουσιάζω στα άλλα μέλη της μπάντας και αρχίζουμε τις τυχούσες αναδιατάξεις: ‘Μπορούμε να βρούμε καλύτερο riff γι’αυτό;’, ‘Μπορεί να αλλάξει η μπασογραμμή εδώ;’, ‘Τί θα γινόταν στο τραγούδι αν η μελωδία άλλαζε κάπως έτσι;’, καταλαβαίνετε... Και καμιά φορά, τα τραγούδια αλλάζουν πολύ».

Οι Φινλανδοί symphonic metallers ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα πάρουν ρεπό για έναν χρόνο, το 2017, μετά την ολοκλήρωση των συναυλιακών καθηκόντων τους για το "Endless Forms Most Beautiful".

  • SHARE
  • TWEET