Αστέρια της μουσικής επιδιώκουν μεταρρύθμιση του νόμου περί online πειρατείας

Bryan Adams, Katy Perry, Christina Aguilera κ.α. πιέζουν τα νομοθετικά όργανα των Η.Π.Α.

01/04/2016 @ 21:02

Οι Bryan Adams, Katy Perry και Christina Aguilera είναι μεταξύ των εκατοντάδων ατόμων της μουσικής βιομηχανίας που πιέζουν τους νομοθέτες να μεταρρυθμίσουν τον νόμο περί online πειρατείας στις Η.Π.Α. Έχουν υποβάλλει τις παρατηρήσεις τους για εξέταση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων των Η.Π.Α.

Προς το παρόν, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις δεν φέρουν ευθύνη αν οι χρήστες τους μοιραστούν online υλικό με παράνομο τρόπο. Σύμφωνα με τα άτομα της μουσικής βιομηχανίας, αυτό είναι κάτι που έχει επιτρέψει σε αυτές τις επιχειρήσεις να βγάζουν μεγάλα κέρδη εις βάρος τους.

Όπως αποκαλύπτει η RIAA (Recording Industry Association of America), περιπου 400 καλλιτέχνες και δισκογραφικές έχουν υποβάλλει τις παρατηρήσεις τους με προθεσμία την Παρασκευή. Το Digital Millenium Copyright Act (DMCA) διέπει την πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο από την ίδρυσή του το 1998 και μετά. Η RIAA περιέγραψε το DMCA ως «παρωχημένο» και «χαλασμένο». Πιο συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι το άρθρο 512 του DMCA αναγκάζει τους δημιουργούς να ψάχνουν και να αστυνομεύουν το σύνολο του διαδικτύου για να εντοπίσουν μόνοι τους περιστατικά διαδικτυακής κλοπής, μεταθέτοντας έτσι το φορτίο στη μεριά τους και ευνοώντας τα πειρατικά site.

Ωστόσο, ο αντίλογος έρχεται από το Internet Association, μέλη του οποίου είναι οι σελίδες Facebook, Google, Amazon, Twitter και πολλές ακόμα. Το Internet Association ισχυρίζεται πως «αυτοί οι έξυπνοι νόμοι επιτρέπουν στον κόσμο να ανεβάζει το υλικό που έχει δημιουργήσει σε πλατφόρμες ως βίντεο, εικόνα, κείμενο ή review. Ουσιαστικά, αυτό είναι που κάνει το διαδίκτυο φοβερό. Αυτά τα ασφαλή λιμάνια επιτρέπουν στις πλατφόρμες να λειτουργούν στην κλίμακα που χρειάζεται ούτως ώστε να προσφέρουν τεράστια ωφέλη σε δημιουργούς και αποδέκτες.»

Το Copyright Office ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το αποκαλούμενο «ασφαλές λιμάνι» που προσφέρει το DMCA τον Δεκέμβριο. Παρ' όλα αυτά, να τονίσουμε πως το Copyright Office δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει τον νόμο, παρά μόνο να κάνει συστάσεις.

Πηγή: BBC.com

  • SHARE
  • TWEET