Έρευνα: Το heavy metal σε βοηθά να αποδεχθείς την θνητότητα

'Tears fall but why am I crying? / After all I'm not afraid of dying' - Iron Maiden

20/07/2016 @ 12:14

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Psychology Of Popular Media, το heavy metal βοηθάει τους ακροατές του να αποδεχθούν ευκόλοτερα την ιδέα του δικού τους θανάτου και να αντιμετωπίσουν την υπαρξιακή αγωνία.

Τριάντα άτομα έλαβαν μέρος στην έρευνα, όπου μία ομάδα εξ αυτών άκουσε το "Angel Of Death" των Slayer, ενώ οι εναπομείναντες αρκέστηκαν σε ένα audio book. Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Ολλανδίας και της Γερμανίας ζήτησαν μετά από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια ψυχολογικού προφίλ.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Η μουσική heavy metal συχνά συνδέεται από τους μη fan με τον θάνατο και το να πεθαίνεις, ενώ όσοι την προτιμούν αναφέρουν ότι τους προσφέρει μια απόδραση από την θλίψη και ίσως ακόμη λειτουργεί κόντρα σε σκέψεις περί θανάτου».

«Σύμφωνα με την θεωρία διαχείρισης του τρόμου, η αυτοεκτίμηση και η κοσμοθεωρία κάθε κουλτούρας λειτουργούν σαν μια διπλή, συμβολικά,  γόμα που «σβήνει» τον φόβο του θανάτου. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα σαφές είναι α) αν η παρουσίαση και μόνο των πολιτιστικών αγαθών αρκεί για να αρχίσει να σβήνει η γόμα ή αν χρειάζεται κάποια ενεργοποίηση και β) αν μια γόμα με το ένα από τα δύο μέρη αρκεί. Το metal μπορεί σαφώς να ενταχθεί στο καλάθι των πολιτιστικών αγαθών για τους fan του και να γίνει μέρος της κοινωνικής τους ταυτότητας.»

Δύο ξεχωριστές μελέτες ασχολήθηκαν με την λειτουργία της metal μουσικής ως αντίδοτο κατά της υπαρξιακής αγωνίας: Στην πρώτη μελέτη βρέθηκε ότι οι metallers δεν είχαν ανάγκη να διευρύνουν την κοσμοθεωρία τους, παρά μόνο αν άκουγαν metal μουσική μετά την γνωριμία με την αίσθηση του φόβου θανάτου. Η δεύτερη έρευνα αποκάλυψε ότι η metal μουσική έκανε αχρείαστα τα όποια μέτρα περαιτέρω αύξησης της αυτοεκτίμησης όσων την άκουγαν, ενώ, αντίθετα, τα περιθώρια αύξησης της αυτοεκτίμησης των μη fan ήταν μεγαλύτερα. 

Το άρθρο τιτλοφορείται "The Memory Remains: How Heavy Metal Fans Buffer Against The Fear Of Death" και μπορεί να βρεθεί ολόκληρο στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας (American Psychological Association).

  • SHARE
  • TWEET