«Έφυγε» ο σκηνοθέτης των ζόμπι, George A. Romero

Στα 77 του απεβίωσε ο δημιουργός του "Night Of The Living Dead" που άλλαξε για πάντα τις ταινίες τρόμου

17/07/2017 @ 13:43

Ο George A. Romero, «πατέρας» ενός ολόκληρου νέου είδους ταινιών τρόμου, των φιλμ με ζόμπι, έχασε την μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων και απεβίωσε χθες, Κυριακή, σε νοσοκομείο του Τορόντο. Ήταν 77 ετών.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας-σταθμού "Night Of The Living Dead" ("Η Νύχτα Των Ζωντανών Νεκρών") και των πέντε της sequel, που είχαν έντονο αντίκτυπο στην βιομηχανία τρόμου, έγραψε και σκηνοθέτησε το κλασικό πλέον φιλμ του 1968, στο οποίο οι νεκροί επιστρέφουν στην ζωή και τρέφονται με τις σάρκες των ζωντανών. Ο πραγματικός θεματικός πυρήνας των ταινιών του όμως είναι το μοτίβο μιας ομάδας ανθρώπων που πανικοβλημένοι σε μια έκτακτη κατάσταση στρέφονται εναντίον αλλήλων και δεν παραμένουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό.

«Ένας πραγματικός θρύλος», γράφει ο ηθοποιός Kumail Nanjiani στο Twitter. «Ξεκίνησε το δικό του είδος φιλμογραφίας. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο;»

Ο Romero, γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, αρέσκονταν να διηγείται ιστορίες για τέρατα που είναι οικεία στους ανθρώπους που τρομοκρατούν.

«Δεν πρόκειται για άλογα, φανταστικά τέρατα. Είναι οι γείτονές μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας. Έτσι γίνονται ακόμη πιο τρομακτικά από τα υπερμεγέθη, sci-fi τέρατα των ειδικών εφέ», δηλώνει ο πολλών ετών συνεργάτης του σκηνοθέτη, Peter Grunwald.

Ο Romero επηρέασε μια ολόκληρη γενιά σημαντικών και επιτυχημένων κινηματογραφιστών, μεταξύ των οποίων ο Quentin Tarantino, ο Guillermo Del Toro, ο Robert Rodriguez και ο μακαρίτης Wes Craven.

  • SHARE
  • TWEET