Bill Kelliher για Joe Satriani: «Τον βαριέμαι!»

Ο κιθαρίστας των Mastodon σχολίασε και τις μουσικές ικανότητες του Steve Vai

29/03/2018 @ 12:43

Ο Bill Kelliher των Mastodon, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στο παίξιμο του Joe Satriani αλλά και του Steve Vai.

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι περιπλέκουν τις ιδέες τους. Πάντα λέω στον κόσμο ότι είναι καλύτερο να σου έρθει στο μυαλό κάτι ρυθμικό και να το φέρεις στα μέτρα σου με μικρές αλλαγές. Αυτό έχει σημασία σε ένα κομμάτι, όχι το πόσο γρήγορα μπορείς να παίξεις.

Πολλοί μουσικοί γνωρίζουν μόνο κλίμακες. Για παράδειγμα ο Joe Satriani και ο Steve Vai. Είναι τρομεροί μουσικοί, παίζουν ασύλληπτα, αλλά όταν είδα ζωντανά τον Satriani, τον βαρέθηκα στα πρώτα δύο λεπτά! Το μόνο που έκανε ήταν να αλλάζει κλίμακες γρήγορα. Άμα σου αρέσει αυτό, σίγουρα θα τον θεωρείς θεό, αλλά το μόνο που σκεφτόμουν εγώ είναι ότι θέλω να ακούσω ένα riff.

Δεν μπορώ να τονίσω περισσότερο την αναγκαιότητα του ρυθμού. Μπορεί να έχεις ένα ρυθμό στο κεφάλι σου και να βάλεις τις νότες αργότερα, ανάλογα με το συναίσθημα που θες να βγάλεις. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να έχεις 123 διαφορετικά riff. Είναι σαν τη ζωγραφική. Ξεκινάς με την ιδέα και προσθέτεις πινελιές για να ολοκληρώσεις το έργο. Στο "Blood And Thunder", ο Brann Dailor σκέφτηκε το riff, δεν το βρήκε όμως στην κιθάρα, απλά το σφύριζε σε εμένα.

Όταν ξεκινήσαμε το συγκρότημα, είπαμε ότι πρέπει να δημιουργούμε πολλά riff και να παίζουμε με τις νότες, αλλά τώρα αφήνουμε το ρυθμό να μας οδηγήσει και αυτό αλλάζει και τη μουσική μας.

Δεν έκανα ποτέ μαθήματα κιθάρας, οπότε ό,τι και να ακούσω στην κιθάρα δεν μου φαίνεται άσχημο. Σημασία έχει ο ρυθμός, δεν είναι απαραίτητο να είναι και σωστό όσον αφορά το παίξιμο.»

Μπορείτε να διαβάσετε την κριτική του τελευταίου δίσκου των Mastodon, "Cold Dark Place" από τον Γαβριήλ Φιλιππόπουλο εδώ.

  • SHARE
  • TWEET