Αναιρέσεις 2016: Αυτές είναι οι φετινές συναυλίες

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 3-5 Ιουνίου

31/05/2016 @ 16:08

Φεστιβάλ Αναιρέσεις
3-4-5 Ιούνη Γεωπονική σχολή

Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων, γνωστό πλέον στο φεστιβαλικό κοινό της Αθήνας λόγω και των ιδιαίτερων συναυλιακών προτάσεων του, επανέρχεται και φέτος με ένα όσο γίνεται πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές αισθητικές προτάσεις, μουσικά ρεύματα και δημιουργικούς ανθρώπους. Ο σκληρός ροκ ήχος, το ταξιδιάρικο post, το αλήτικο hip hop, οι πειραματισμοί  με τη παράδοση, το γλέντι και τα αφιερώματα στη λαϊκή έκφραση, συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.

Ξεκινάμε την Παρασκευή 3 Ιούνη. Στην πρώτη σκηνή στον όμορφο χώρο του άλσους της πρόσοψης της παλιάς Γεωπονικής, οι Encardia θα παρουσιάσουν ένα πολύ επίκαιρο πρόγραμμα, το emigranti αφιερωμένο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το πρόγραμμα που θα ακούσουμε στις Αναιρέσεις θα αποτελέσει μια ειδική εκδοχή της ομώνυμης μουσικό θεατρικής παράστασης, η οποία με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε τη φετινή Άνοιξη στην Αθήνα. Τη σκυτάλη θα πάρει το πολυφωνικό συγκρότημα των Χαονία, γνωστό για τη προσφορά του στη διάδοση και διάσωση της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, θα προσφέρει στιγμές πολυφωνικής μαγείας στο κοινό προετοιμάζοντας το κατάλληλα και για αυτό που θα ακολουθήσει. Αυτό, θα είναι δίχως άλλο, ένα μεγάλο Ηπειρώτικο γλέντι με τον μετρ του είδους Πετρολούκα Χαλκιά. Ένας μουσικός και ένα άνθρωπος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βαθύς γνώστης της ηπειρώτικης μουσικής κουλτούρας και ανοιχτός στη παγκόσμια μουσική σκέψη, ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου και μια μεγάλης εμβέλειας μουσική προσωπικότητα, θα καθοδηγήσει ένα μοναδικό γλέντι και συλλογικό χορό στη πρώτη νύχτα των Αναιρέσεων.

Παράλληλα στη 2η, τη «κάτω» σκηνή του φεστιβάλ, ο ρόκ ήχος, σε όλες τους τις σκληρές εκφράσεις, θα γνωρίζει μια ιδιαίτερη συνάντηση. Επικεφαλής σε αυτήν, ποιοι άλλοι, οι μοναδικοί Nightstalker. Ατόφιο, σκληρό, αληθινό rock n’ roll, όπως αυτοί ξέρουν να παίζουν, ετοιμάζεται να απογειώσει τη σκηνή των Αναιρέσεων. Και βέβαια δεν θα τους αφήναμε ποτέ μόνους τους. Οι Blml (ex Blackmail), το συγκρότημα του Γιώργου Καρανικόλα (The Last Drive), στη 2η περίοδο του, με ένα επεξεργασμένο, σύγχρονο και δυνατό κιθαριστικό ήχο, με post και ψυχεδελικά στοιχεία θα χρωματίσει με τον τρόπο τους αυτή τη συνάντηση. Αρωγοί σε αυτό το μοναδικό live οι Spinball, μια alternative rock μπάντα από την Αθήνα, που ανέβει στη σκηνή των Αναιρέσεων έχοντας στις αποσκευές της το Shadows, το πρόσφατο και πολύ δυνατό άλμπουμ της, αλλά και οι πανκ ρόκερς Κραακ, σε ένα πραγματικά εκρηκτικό μουσικό κοκτέιλ…

Το Σάββατο 4 Ιούνη ένα πολύ δυνατό μουσικό καρέ θα καταλάβει τη 1η σκηνή των Αναιρέσεων. Πρώτο χαρτί, ο άσσος Μπάμπης Παπαδόπουλος, πολλαπλά αγαπημένος, από τις Τρύπες και το γκρουπ του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ένας μουσικός με συνεχείς αναζητήσεις, από τη «Σπηλιά του Δράκου» μέχρι το «Μέσα στον πόνο ειν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος», φέρνει το πείραμα, το πείραγμα και τον αυτοσχεδιασμό στη μουσική μας παράδοση, παρέα με μια μπάντα εξαίρετων μουσικών. Ακολουθεί ο Γιάγκος Χαιρέτης, ο χαρακτηριστικός λαουτιέρης από τα Ανώγεια, μια ξεχωριστή περίπτωση μουσικού. Συνεργάτης του Ψαραντώνη και του Ψαρογιώργη, πατάει γερά στην μουσική κληρονομιά της γενέτειρας του της Κρήτης, στη στιχουργική, αξιοποιώντας τους μουσικούς της δρόμους. Παράλληλα, δίνει τη δική του μουσική άποψη στην ερμηνεία ήδη γνωστών κι αγαπημένων τραγουδιών, σύγχρονων δημιουργών όπως των Χαϊνηδων, του Θανάση Παπακωνσταντίνου κι άλλων.. είτε τραγουδάει μόνος - εκτρέπεται σε έθνικ και ροκ αυτοσχεδιασμούς, ερμηνεύοντας ριζίτικα παραδοσιακά τραγούδια.

Τρίτος στην παρέα ο Βαγγέλης Καζαντζής. Ο δημιουργός από τη Λαμία έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομα του με 2 αξιόλογους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες και επιτυχημένες εμφανίσεις. Ετοιμάζει το καινούργιο του δίσκο και μας επιφυλάσσει ένα αρκετά ηλεκτρικό σετ για το βράδυ του Σαββάτου. Τελευταίο και καθοριστικό μας χαρτί οι Rebetien. Γιατί Αναιρέσεις χωρίς γλέντι δεν γίνονται. Η ορχήστρα «Rebetien» είναι μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις. Με ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου και τεχνοτροπιών στη διάθεσή τους, αλλά και έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, οι Rebetien είναι σε θέση να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από ιδιαίτερα μελαγχολικό και ρομαντικό έως άκρως δυναμικό και γλεντιστικό.

Στην 2η σκηνή των Αναιρέσεων, 3 μπάντες με κοινό στοιχείο το ποιοτικό τους ήχο, 3 κοσμήματα της Ελληνικής ροκ σκηνής. Οι Electric Litany, ίσως το πιο «εγκεφαλικό» συγκρότημα που διαθέτει η Ελληνική ροκ σκηνή, ταξιδεύουν από το Λονδίνο, το τόπο διαμονής τους τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ειδικά για την εμφάνιση τους στις Αναιρέσεις. Οι 2L8 από τη Θεσσαλονίκη, το συγκρότημα με τον ιδιαίτερο ήχο, τη θεατρικότητα που χαρακτηρίζει τόσο τη μουσική όσο και τις εμφανίσεις τους, θα ανέβουν στη σκηνή των Αναιρέσεων, δίνοντας μας τη δική τους απάντηση (The Answer) όπως είναι και ο τίτλος της πολύ φρέσκιας νέας τους δουλειάς, μαζί με κομμάτια της πλούσιας δισκογραφίας τους. Τρίτο συγκρότημα, οι επίσης Θεσσαλονικείς Jane Doe, μία από τις καλύτερες μπάντες που έχουν εμφανιστεί στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ο ιδιαίτερος ήχος τους και η δύναμη που βγάζουν στη σκηνή τους κατατάσσει  ως  μία από τις καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις αυτή τη στιγμή. Τα καλά λόγια του κοινού και όχι μόνο, τους έφεραν στο support μεγάλων συγκροτημάτων, αποσπώντας μάλιστα θετικά σχόλια από αυτές, όπως οι A Place to bury Strangers, Crippled Black Phoenix, O.Children, Nite Fields και Sonic Jesus.

Η τελευταία βραδιά του φετινού φεστιβάλ, Κυριακή 5 Ιούνη, επιφυλάσσει 2 εκπλήξεις αν και διαφορετικού χαρακτήρα. Στη 1η σκηνή του φεστιβάλ ο Δημήτρης Μπάσης, ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, με πάθος & αυθεντικότητα, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, κάνει «Μια στάση εδώ» και  ερμηνεύει τραγούδια που αγαπήσαμε. Σε αυτό το υπέροχο μουσικό πρόγραμμα, ο Δημήτρης Μπάσης μαζί με την χαρισματική τραγουδίστρια Ελένη Πέτα θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων δημιουργών και όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους, αλλά θα περιλάβουν και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο, που μας συνόδευε με το μεγαλείο της φωνής του για πάνω από 40 χρόνια! «Ρόζα», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Σβήσε το φεγγάρι», «Καλοκαίρια και χειμώνες» είναι μερικά από τα τραγούδια που θα ακουστούν σε αυτό το υπέροχο αφιέρωμα! Οι Αναιρέσεις 4 χρόνια μετά το θάνατο αυτού του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, τιμούνε τη προσφορά του με αυτό το ειδικό αφιέρωμα.

Στη 2η σκηνή η hip hop κουλτούρα θα γνωρίσει μια από τις μεγαλύτερες βραδιές της. Οι Αναιρέσεις, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές hip hop συναντήσεις, αλλά αυτή τη φορά ο πήχης θα ανέβει πολύ ψηλά… Οι Word Of Mouth, o Anser, o Άγνωστος Χειμώνας, ο Ταφ Λάθος, ο Dj Micro και ο Εισβολέας με τους The Tedds, σε μια άνευ προηγουμένου σύμπραξη, που υπόσχεται να απογειώσει το φεστιβάλ στο φινάλε του…

Είσοδος ενίσχυσης 5€, τριήμερο 12€

Το πλήρες πρόγραμμα

Παρασκευή 3 Ιούνη

Σκηνή 1
Encardia emigranti
Χαονία
Ηπειρώτικο γλέντι με τον Πετρολούκα Χαλκιά

Σκηνή 2 
Κραακ
Spinball
Blml (ex Blackmail)
Nightstalker

Σαββάτο 4 Ιούνη

Σκηνή 1
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Γιάγκος Χαιρέτης
Βαγγέλης Καζαντζής
Rebetien

Σκηνή 2
Jane Doe
2L8
Electric Litany

Kυριακή 5 Ιούνη

Σκηνή 1
«Μια Στάση Εδώ»
Λαϊκή Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την Ελένη Πέτα και με ένα μεγάλο Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

Σκηνή 2
World Of Mouth
Anser
Άγνωστος Χειμώνας, Ταφ Λάθος, DJ Micro
Εισβολέας + The Tedds

Αναιρέσεις 2016

3, 4 και 5 Ιούνη

Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Ιερά Οδός 54, Ελαιώνας.

Ώρα έναρξης συναυλιών 21.30

Διοργάνωση: Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Αναιρέσεις 2016

Δελτίο Τύπου

  • SHARE
  • TWEET