U2 και Apple κατηγορούνται στη Ρωσία για διανομή gay προπαγανδιστικού υλικού

Μήλον της έριδος η φωτογραφία του εξώφυλλου στο "Songs of Innocence"

01/05/2015 @ 01:12
Ο δίσκος των U2 "Songs of Innocence" έρχεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες Ρώσου πολιτικού που χρεώνει στην rock μπάντα από την Ιρλανδία -αλλά και στην Apple- «διανομή gay προπαγανδιστικού υλικού» σε ανήλικους.

Σε ρεπορτάζ του ο Guardian γράφει ότι ο Alexander Starovoitov, μέλος του ακροδεξιού κόμματος LDPR, ισχυρίζεται ότι η διανομή του δίσκου από την Apple, που είχε σαν αποτέλεσμα το LP να βρεθεί σε πάνω από 500 εκατομμύρια iTunes λογαριασμούς το περασμένο φθινόπωρο, έχει σπαμάρει νέους με παράνομο περιεχόμενο. Με το σκεπτικό αυτό, έχει ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας τη διεξαγωγή έρευνας.

Σχετικά με το εξώφυλλο του δίσκου, όπου εμφανίζεται ημίγυμνος ο ντράμερ της μπάντας, Larry Mullen Jr., να αγκαλιάζει τον 18χρονο γιο του, ο Starovoitov υποστηρίζει ότι παροτρύνει στο σεξ μεταξύ ανδρών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμπίπτει στον ρωσικό νόμο περί προπαγάνδας των μη ετεροφυλοφιλικών σχέσεων, που θεσπίστηκε το 2013 «με σκοπό την προστασία παιδιών και ανηλίκων από πληροφορίες που αντιμάχονται τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες».

Επιπρόσθετα, η Ρωσική εφημερίδα Izvestia αναφέρει ότι ο δικηγόρος Evgeny Tonky αναζητεί τρόπους να καταθέσει μήνυση κατά της πολυεθνικής-κολοσσού απαιτώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που το εξώφυλλο προξένησε στον γιο του. Αν η Apple χάσει την υπόθεση, μπορεί να αναγκαστεί να παύσει κάθε δραστηριότητα στη χώρα μέχρι και για 90 ημέρες ή να πληρώσει πρόστιμο.

Αν και το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του δίσκου δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική –δωρεάν- ηλεκτρονική έκδοση και η ασπρόμαυρη φωτογραφία με την υπογραφή του Glen Luchford εμφανίστηκε πρώτη φορά στα ράφια των δισκοπωλείων, το iTunes store ανανέωσε την δική του έκδοση ώστε να εμφανίζεται η εικόνα.

«Το "Songs of Innocence" είναι ο πιο ενδόμυχος δίσκος που έχουμε κάνει ποτέ» έχει δηλώσει ο Bono. «Με αυτόν τον δίσκο ψάξαμε το ωμό, γυμνό και προσωπικό, για να μπουν όλα στη θέση τους. Δείτε και την εικαστική προσέγγιση.»

Οι U2 με το "Innocence and Experience" περιοδεύουν αυτές τις μέρες στον Καναδά.
  • SHARE
  • TWEET