Το Scientific American εξηγεί το περιβόητο εξώφυλλο των Joy Division

Τα pulsar και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα όλων των εποχών

22/02/2015 @ 23:13
Το μυστηριώδες εξώφυλλο του ντεμπούτου των Joy Division, "Unknown Pleasures", μια ασπρόμαυρη γραφική αναπαράσταση δεδομένων από pulsar που έμοιαζε σαν ψηφιακές κορυφές βουνών, αποτελεί το θέμα ενός νέου άρθρου του Scientific American.

Το επιστημονικό περιοδικό ανίχνευσε την προέλευση του εξωφύλλου στην πρώτη δημοσίευσή του, στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Πριν λίγα χρόνια, όπως επισημαίνει το Rolling Stone, το διάσημο εξώφυλλο του "Unknown Pleasures" αποτέλεσε το θέμα ενός τετράλεπτου ντοκιμαντέρ: "Data Visualization Reinterpreted: The Story of Joy Division's Unknown Pleasures Album Design". Σε αυτό, ο γραφίστας και δημιουργός του εξωφύλλου, Peter Saville, κάνει αναδρομή στη δημιουργία του και τα pulsar (αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από άξονα και καθώς τους παρατηρούμε από την Γη καταγράφουμε αλληλουχία σχεδόν περιοδικών παλμών). Εξηγεί ότι τα μέλη του συγκροτήματος του είχαν δώσει μια σελίδα από Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας του Cambridge (έκδοση του 1977, όπως επισημαίνει το Scientific American) και «πολύ έξυπνα είχαν πει ότι αυτή η εικόνα θα γινόταν ένα υπέροχα αινιγματικό εξώφυλλο δίσκου».

Ο Saville ισχυριζόταν πως ήταν η πρώτη φορά που η συχνότητα ενός pulsar απεικονιζόταν. «Αυτό που βλέπετε είναι ένα συγκριτικό διάγραμμα της συχνότητας και της ακρίβειας του σήματος.»

Το Scientific American μας ενημερώνει ότι η εικόνα του εξωφύλλου δεν είναι η πρώτη απεικόνιση του παλμού ενός pulsar. Αυτή είχε λάβει χώρα το 1967 στο Cambridge. Η συγκεκριμένη εικόνα του "Unknown Pleasures" προέρχεται από το Arecibo Radio Observatory και δημοσιεύτηκε το 1970 από τον Δρ. Harold D. Craft στην εργασία του με τίτλο "Radio Observations Of The Pulse Profiles And Dispersion Measures Of Twelve Pulsars".

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Scientific American, o Craft εξηγεί ότι αυτός και μια ομάδα συνεργατών του δούλεψαν μαζί στο Arecibo. Θυμάται, επίσης, ότι είχε φτιάξει το πρόγραμμα με το οποίο προέκυψε η εν λόγω αναπαράσταση. Έπειτα, οι εικόνες του υπολογιστή πατήθηκαν από πάνω με μελάνι India για να είναι πιο ευδιάκριτες.

Σχετικά με τη χρήση της εικόνας από τους Joy Division, ο Craft ομολογεί ότι εξεπλάγη. Ένας καθηγητής αστρονομίας του Cornell ήταν ο πρώτος που του έφερε τα νέα: «Πήγα στο δισκοπωλείο και τι να δώ: Ήταν εκεί! Οπότε αγόρασα τον δίσκο και μια αφίσα του, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, απλά ήταν η εικόνα μου και έπρεπε να έχω μια κόπια της.»
  • SHARE
  • TWEET