Thom Yorke: «To YouTube είναι σαν την Ναζιστική Γερμανία»

Ο τραγουδιστής των Radiohead θεωρεί πως η δωρεάν μουσική διαβρώνει την δημιουργία της

01/12/2015 @ 10:41
O Thom Yorke έδωσε συνέντευξη στην Ιταλική εφημερίδα La Repubblica, συγκρίνοντας το YouTube με τη... Ναζιστική Γερμανία.

«Tο αστείο είναι πως το YouTube γκρινιάζει για το AdBlocker (εφαρμογή για να διακόπτεις διαφημίσεις) λέγοντας πως δεν είναι δίκαιο. Βέβαια το να μην πληρώνεις καλλιτέχνες από τους οποίους βγάζεις ένα σωρό λεφτά, είναι φυσιολογικό για αυτούς. Το μην βγάζουν κέρδος, είναι αδικία».

Ο Βρετανός frontman των Radiohead και μέλος των Atoms For Peace θεωρεί λάθος την άποψη της πλειοψηφίας πως ζούμε σε μια εποχή που μουσική και κινηματογράφος είναι δωρεάν. «Υπηρεσίες όπως Google, YouTube, streaming υπηρεσίες βγάζουν πολλά λεφτά. Είναι σαν μια θάλασσα, αλιεύουν τα πάντα. "Με συγχωρείτε είναι δικό σας το τραγούδι; Τώρα είναι και δικό μας. Πλάκα κάνουμε, ακόμα δικό σας είναι" κάτι σαν τη Ναζιστική Γερμανία. Εκλεβαν την Τέχνη από κάθε χώρα που έμπαιναν. Και οι Βρετανοί το έκαναν. Ποιά είναι η διαφορά;»

Mιλώντας για την αξία του φυσικού προϊόντος με την ψηφιακό, είπε: «Πρόσφατα κοιτούσα τη δισκοθήκη μου. Μουσική που μάζευα μια ολόκληρη ζωή. Με κάθε ένα βινύλιο υπάρχει σχέση. Οταν είμαι DJ, θα επιλέξεις το δίσκο, θα τον βάλεις στην τσάντα, σε ταξί, τα βγάζεις στο μαγαζί. Πως να έχεις τέτοια σχέση με ένα USB stick; Και αυτό έχει αντίκτυπο στον τρόπο που δημιουργείται η μουσική».
  • SHARE
  • TWEET