Συνελήφθη στη Γαλλία ως ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια ο Varg Vikernes

Οι αρχές τον συνδέουν με τον Νορβηγό μακελάρη Andrers Breivik

17/07/2013 @ 10:24
Ο Νορβηγός Varg Vikernes, ιδρυτής του black metal συγκροτήματος Burzum, συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του Marie Chachet χθες από τις αρχές στην πόλη Salon-la Tour της Νοτιοδυτικής Γαλλίας ως ύποπτος τέλεσης μεγάλης τρομοκρατικής ενέργειας.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν αφότου έγινε γνωστό ότι η σύζυγος του Vikernes, μέλος σκοπευτικού συλλόγου αγόρασε πρόσφατα νόμιμα τέσσερα αυτόματα όπλα. Άγνωστο παραμένει εάν στην έρευνα που έγινε στη φάρμα όπου ζούσε ο Vikernes με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους βρέθηκαν περισσότερα όπλα και εκρηκτικά.

Ο Vikernes, ο οποίος έχει εκτίσει πολυετή ποινή κάθειρξης για την δολοφονία του κιθαρίστα των Mayhem, Euronymous, είναι γνωστός για τις ακραίες εθνικιστικές και ρατσιστικές του αντιλήψεις. Σε δήλωσή του τον Απρίλιο του 2011 είχε καλέσει τους Γάλλους να ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο, δηλώνοντας πως η Νορβηγία αποτελεί το τελευταίο σοβιετικό κράτος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Vikernes ήταν ένας από τους 530 ανθρώπους στους οποίους ο Andrers Breivik είχε αποστείλει μέσω e-mail το μανιφέστο των 1.518 σελίδων, προτού προβεί τον Ιούλιο του 2011 στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και την δολοφονία 77 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια. Κατόπιν τούτου, ο Vikernes είχε θεωρηθεί ύποπτος τέλεσης πράξεων βίας και βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο ο  Vikernes είχε αναρτήσει στην επίσημο site των Burzum μία ανακοίνωση, όπου εμφανιζόταν  αρκετά επικριτικός ως προς τον Breivik και τις πράξεις του. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σκότωσες περισσότερους Νορβηγούς απ’ότι έχουν σκοτώσει όλοι μαζί οι μουσουλμάνοι τα τελευταία 40 χρόνια στη Νορβηγία, και ισχυρίζεσαι ότι είσαι Νορβηγός εθνικιστής και πατριώτης που αγωνίζεσαι κατά του Ισλάμ και μας προστατεύεις από τα εγκλήματά του; Συγνώμη που στο λέω, αλλά κάνεις μεγάλο λάθος.»

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από έναν περίπου χρόνο στο Rocking.gr, o Vikernes αναφέρθηκε στα εγκλήματα που είχε διαπράξει στις αρχές της δεκαετίας του '90, δηλώνοντας χωρίς καμία περιστροφή το εξής: «Θα έπρεπε να είχα σκοτώσει μερικούς ακόμα από τους αρουραίους και τους προδότες που με περιτριγύριζαν. Δεν θα μπορούσαν να με καταδικάσουν για περισσότερα από 21 χρόνια φυλάκιση, έτσι κι αλλιώς».
  • SHARE
  • TWEET