Στάχτες σε βινύλιο

Rest in Vinyl...

07/04/2015 @ 11:07
«Εάν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά για να στείλετε τις στάχτες του στο διάστημα ή να γίνει ένα διαμάντι και δεν σας αρέσει η ιδέα να ταφεί ή να αποτεφρωθεί, υπάρχει μια διαφορετική λύση για την «κηδεία» του. Μπορείτε να  έχετε τις στάχτες του σ’ έναν δίσκο βινυλίου με τον ήχο της αγαπημένης σας μουσικής για πάντα.»

Το παραπάνω κείμενο αφορά μια έξυπνη, ίσως μακάβρια, περίεργη αλλά και πρωτοποριακή ιδέα που δημιουργήθηκε στο μυαλό ενός Βρετανού μουσικού παραγωγού, του Jason Leach, όταν άρχισε να τον απασχολεί η ιδέα του δικού του θανάτου. Δημιούργησε λοιπόν το 2009 την εταιρεία And Vinyly με έδρα τη Μ. Βρετανία και δημιούργησε ανάλογα πακέτα υπηρεσιών που περιλαμβάνουν μουσικούς που γράφουν κατά παραγγελία μουσική για τους πελάτες, εικαστικούς για τα εξώφυλλα των δίσκων κι εργοστάσιο παραγωγής δίσκων, το οποίο με την ανάλογη διαδικασία προσθέτει τις στάχτες του νεκρού στους δίσκους βινυλίου.

Υπήρξαν κάποιοι παράγοντες, όπως έχει πει, που τον επηρέασαν στο να πραγματοποιήσει αυτό το εγχείρημα. Όπως το γεγονός ότι η μητέρα του είχε αρχίσει να εργάζεται εκείνη την περίοδο σ' ένα γραφείο τελετών, κάτι που τον έφερε πιο κοντά στην ιδέα του θανάτου, αλλά και το ότι είχε παρακολουθήσει ένα αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα στο οποίο έδειχνε κάποιους να τοποθετούν ανθρώπινη τέφρα σε ειδικά σχεδιασμένα αποχαιρετιστήρια πυροτεχνήματα, δημιουργώντας πολύχρωμες και θεαματικές εκρήξεις στον ουρανό. Είχε πει σχετικά: «μου άρεσε η ιδέα οι επόμενες γενεές, μετά από 200 χρόνια να είναι σε θέση να ακούν τη φωνή μου, τοποθετώντας την βελόνα πάνω σ' έναν δίσκο που έφτιαξα γι' αυτούς.»

Η ιδέα αυτή αφορά τους εραστές των δίσκων βινυλίου, οι οποίοι θέλουν να έχουν κοντά τους, έστω και με αυτόν τον περίεργο τρόπο, αγαπημένα πρόσωπα που έχουν χάσει. Μπορούν να έχουν το αποτεφρωμένο σώμα τους ή μέρος αυτού, ακόμη και του κατοικίδιου τους, όπως και τη φωνή τους σε δίσκους, ακόμη να καταγράψουν την τελευταία τους σκέψη, την αγαπημένη τους μουσική, ή να πληρώσουν ένα βρετανικό συγκρότημα για να συνθέσει ένα τραγούδι ειδικά γι' αυτούς. Το προϊόν είναι γνωστό στο εμπόριο ως RIV (Rest in Vinyl). Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για την εταιρεία. Ο Jason Leach έχει επισημάνει, ακόμη, ότι οι υπηρεσίες που παρέχει σε όσους προτιμούν τη μέθοδο της αποτέφρωσης είναι πιο πρακτικές από το να σκορπίζονται οι στάχτες, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του δικού του παππού, όταν είχε πάει με τα μέλη της οικογένειάς του στη θάλασσα με βάρκα για να τις σκορπίσουν, αλλά ο θείος του τους είχε βάλει σε λάθος σημείο κι έτσι με τον αέρα ήρθαν επάνω τους.

Η διαδικασία της προσθήκης τέφρας εντός του υλικού έχει ως εξής: Το ακατέργαστο κομμάτι βυνιλίου ραντίζεται πριν πιεστεί από τις πλάκες και όταν αυτές ασκήσουν πίεση προκειμένου να δημιουργηθούν οι αυλακώσεις, ενσωματώνεται η στάχτη μέσα στον δίσκο. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε εργοστάσιο με το οποίο έχει γίνει ειδική συμφωνία.

Για τους υποψήφιους πελάτες, συγγενείς ή φίλους, που θα αποφασίσουν να κρατήσουν τις αναμνήσεις ζωντανές  με αυτό τον τρόπο έχοντας κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα ως μέρος βινυλίου, το βασικό πακέτο περιλαμβάνει έκδοση έως 30 δίσκους στους οποίους θα αναγράφεται το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου και κοστίζει περίπου όσο μια παραδοσιακή κηδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει επίσης να επιλέξουν την αγαπημένη τους μουσική ή τον ήχο της επιλογής τους διάρκειας 24 λεπτών (12 λεπτά σε κάθε πλευρά), ή ακόμη και την πλήρη σιωπή, μια και η εταιρία παρέχει λίστα με ηχητικά πρότυπα. Με επιπλέον χρήματα θα μπορούν να προσθέσουν μοναδικά εξώφυλλα με το πορτραίτο του αποθανόντος. Οι στάχτες αναμιγνύονται με χρώμα από τους συνεργαζόμενους ζωγράφους James Hague και Paul Insect. Σύμφωνα με την Daily Mail, το δυσκολότερο σημείο της διαδικασίας είναι η επιλογή του θέματος, δηλαδή τα 12 λεπτά μουσικής που μπορεί να παίζει η κάθε πλευρά του δίσκου. Στο πακέτο των επιπλέον παροχών περιλαμβάνεται πρωτότυπο κομμάτι από μουσικούς που θα συνθέσουν ειδικά για τους πελάτες, αλλά και τη σωστή διανομή του δίσκου τους σε καταστήματα βινυλίου σε όλον τον κόσμο, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Η εταιρεία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για ατυχίες πνευματικών δικαιωμάτων. Οι πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία And Vinyly αναγράφονται αναλυτικά στη σχετική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί γι' αυτόν τον σκοπό. Δείτε εδώ.

Βίκυ Χατζηϊωαννίδου (αναγνώστρια)

Πηγή: www.wired.com
  • SHARE
  • TWEET