Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας ζητά να ακούμε μόλις 1 ώρα μουσική την ημέρα

Παγκόσμια επιδημία βαρηκοΐας λόγω ακουστικών, συναυλιών και μπαρ

03/03/2015 @ 15:55
Oι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να σκεφτούμε πως μπορούμε να ακούσουμε μουσική… χαμηλά. Ή να αποχωριστούμε τη μουσική με τα ακουστικά και την παρουσία σε συναυλίες.

Η έκθεση όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έρχεται να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Για επιδημία βαρηκοΐας λόγω των κλαμπ και της ακρόασης μουσικής με ακουστικά προειδοποιεί ο Οργανισμός, και ζητά από τον κόσμο να κατεβάσει την ένταση και να περιορίσει τη μουσική στη μία ώρα την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει:
- Χρησιμοποιείστε ωτασπίδες σε μπαρ και κλαμπ
- Φροντίστε ώστε τα ακουστικά να εφαρμόζουν καλά στο αφτί ώστε η μουσική να ακούγεται καθαρά σε πιο χαμηλή ένταση
- Για τον ίδιο λόγο προτιμήστε ακουστικά με τεχνολογία ακύρωσης του περιβάλλοντος θορύβου
- Όταν βρίσκεστε σε μπαρ ή συναυλίες κάνετε συχνά διαλείμματα σε ήσυχους χώρους
- Απευθυνθείτε σε ωτορινολαρυγγολόγο αν έχετε εμβοές (κουδούνισμα στα αφτιά) ή αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να ακούσετε ήχους υψηλής συχνότητας όπως τα κουδούνια ή αν δυσκολεύεστε να ακούτε τους άλλους, ειδικά στο τηλέφωνο.

Ως γενικό κανόνα, ο ΠΟΥ συνιστά τον περιορισμό της έντασης στις συσκευές ήχου στο 60% της μέγιστης έντασης. «Αν και είναι σημαντικό να κρατά κανείς χαμηλά την ένταση, ο περιορισμός της χρήσης προσωπικών συσκευών μουσικής σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωσης της έκθεσης στον ήχο» αναφέρει η έκθεση.

Το ενημερωτικό φυλλάδιο που παρουσίασε ο οργανισμός τονίζει ότι η μέγιστη ασφαλής διάρκεια ακρόασης εξαρτάται από την ένταση του ήχου όπως αυτή μετράται σε decibel (dB).

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η ένταση του ήχου σε μια συναυλία ροκ είναι ασφαλής για λιγότερο από μισό λεπτό. Στα 115 dB μιας συναυλίας ροκ, το όριο είναι μόλις 28 δευτερόλεπτα. Η χρήση ακουστικών στη μέγιστη ένταση, περίπου 105 dB, είναι ασφαλής μόλις για τέσσερα λεπτά!
ΠΗΓΗ: www.tovima.gr
  • SHARE
  • TWEET