Νέα επίθεση εναντίον Pandora και Spotify

Oι χαμηλές αμοιβές παραμένουν, όσες φορές κι αν αναπαραχθεί ένα τραγούδι, σύμφωνα με στέλεχος δισκογραφικής

22/12/2014 @ 09:22
Pandora και Spotify, ηγούνται των online υπηρεσιών δωρεάν αναπαραγωγής μουσικής, αλλά εξακολουθούν να χωρίζουν στη μέση τους καλλιτέχνες, λόγω των πολύ χαμηλών αμοιβών από αυτές.

Ο Marty Bandier, επικεφαλής της δισκογραφικής εταιρείας Sony, αποκάλυψε μερικά νούμερα σχετικά με αμοιβές καλλιτεχνών από το εν λόγω ραδιόφωνο, που φαντάζουν εντυπωσιακά, αλλά όχι για το λόγο που νομίζετε.

Για παράδειγμα, η επιτυχία του John Legend "All of Me" είχε μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2014, 55 εκατομμύρια «παιξίματα» στο Pandora αλλά τα πνευματικά δικαιώματα και του καλλιτέχνη αλλά και της εταιρείας του, ανήλθαν μόλις στα 3,400 δολάρια! Το ίδιο και το super hit του Pharrell Williams, το "Happy" με 43 εκατ. Εισέπραξε 2,700 δολάρια.

Με απλά μαθηματικά, εάν ένα τραγούδι φτάσει το 1,000,000 streams, ο συνθέτης μαζί με την εταιρεία θα πάρει μόλις 60 δολάρια. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Bandier, ενώ την ίδια στιγμή η διαφήμιση στο Spotify έχει αυξηθεί πολύ, ενώ και οι online συνδρομητές της, ανέβηκαν κατά 70% από πέρσι.

Ο ίδιος το θεωρεί απαράδεκτο και δεν δέχεται να συνεχιστεί. Και βέβαια έχει στο πλευρό του, δεκάδες μπάντες και καλλιτέχνες που έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους. Thom Yorke, Pink Floyd, David Byrne, Beck αλλά και η pop star Taylor Swift, η οποία απέσυρε τα πάντα από το Spotify, είναι αρνητικοί προς τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών.
  • SHARE
  • TWEET