Καμπάνια για να κυκλοφορήσει ο Χρυσός Δίσκος της NASA σε βινύλιο

Ούτε ο αστρονόμος Carl Sagan διέθετε αντίγραφο του δίσκου-αποτυπώματος της ανθρωπότητας

22/09/2016 @ 10:28

Το 1977, η NASA έστειλε στο εξώτερο διάστημα τα Voyager 1 και 2 για να εξερευνήσουν τα πέρατα του σύμπαντος. Το διαστημόπλοιο Voyager 1 άφησε πίσω του το ηλιακό μας σύστημα το 2013, ενώ και το Voyager 2 δεν είναι πολύ μακριά του.

Σε κάθε ένα από αυτά τα διαστημόπλοια έχει προσδεθεί ένας επιχρυσωμένος 12ιντσος δίσκος που «διηγείται» την ιστορία του πλανήτη Γη μέσα από εικόνες και ήχους. Με την επιμέλεια του αστρονόμου Carl Sagan οι Χρυσοί Δίσκοι των Voyager περιέχουν ήχους από την παγκόσμια καθημερινότητα, αλλά και αποσπάσματα από τον Bach, τυμπανιστές από την Σενεγάλη, λίγο Chuck Berry, αυλητές από τα Νησιά του Σολομώντα, Blind Willie Johnson, την ηλεκτρονική εκδοχή του Laurie Spiegel για την «Αρμονία Του Κέπλερ Για Τους Κόσμους», χαιρετισμούς σε 55 διαφορετικές γλώσσες, πολλούς ήχους της φύσης και «πάνω από εκατό εικόνες αναλογικά κωδικοποιημένες» αντιπροσωπευτικές του ανθρώπινου είδους.

Ο κάθε δίσκος συνοδεύεται και από τις κατάλληλες «οδηγίες χρήσης». Και όλα αυτά έγιναν ώστε, σε περίπτωση συνάντησης των αστρόπλοιων με μια μορφή εξωγήινης νοημοσύνης, να μπορεί η ανθρωπότητα να κάνει λεπτομερώς γνωστή την ύπαρξή της.

Όλα αυτά, τέσσερις δεκαετίες πριν! Τώρα, με αφορμή την 40η επέτειο από την εκκίνση του μεγάλου ταξιδιού των πλοίων Voyager, η δισκογραφική Ozma Records ξεκινάει μια νέα καμπάνια χρηματοδότησης στο Kickstarter αναζητώντας επενδυτές για την κυκλοφορία της βυνιλιακής έκδοσης αυτού του ιστορικού 12ιντσου για πρώτη φορά στο εμπόριο.

Μέχρι και σήμερα, οι δύο μοναδικές φυσικές κόπιες του δίσκου έχουν επικολληθεί στην επιφάνεια των δύο διαστημόπλοιων. Σύμφωνα με τους New York Times, ακόμη και ο Carl Sagan δεν διέθετε αντίγραφο του Χρυσού Δίσκου. Η Ozma συνεργάζεται με τον παραγωγό του πρωτότυπου υλικού, Timothy Ferris, για να κάνει το remastering στον ήχο, καθώς προετοιμάζεται πυρετωδώς για την κυκλοφορία.

Αν η καμπάνια φτάσει τον στόχο της, θα κυκλοφορήσει ένα τριπλό boxset με όλη την μουσική του αυθεντικού Χρυσού Δίσκου, συνοδευόμενο από σκληρόδετο τόμο με τις φωτογραφίες του δίσκου, φωτογραφίες που έχουν στείλει πίσω τα Voyager από τις περιπλανήσεις τους στο Ηλιακό Σύστημα και πολλά άλλα.

Είκοσι τα εκατό των κερδών θα διατεθούν στο Ινστιτούτο Carl Sagan του Πανεπιστημίου Cornell. Καταθέστε κι εσείς τον οβολό σας εδώ αν θέλετε να γίνει αυτή η κυκλοφορία - μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Ακούστε εδώ τα ηχητικά περιεχόμενα του Χρυσού Δίσκου μέσω του SoundCloud της NASA.

  • SHARE
  • TWEET