"Είμαστε τρομοκράτες": Αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο

"Είμαστε Τρομοκράτες" από την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη στην Αρχιτεκτονική

07/10/2013 @ 14:55
Σύναξη «τρομοκρατών» στο Γκάζι.
Κοζανίτες και Θεσσαλονικιοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο.

"Είμαστε Τρομοκράτες"
Στη μουσική σκηνή Αρχιτεκτονική Live, στο Γκάζι, από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Η παράσταση είναι ένα ολοκληρωμένο 3ωρο αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο, με επιλογή από τραγούδια του, κάθε περιόδου, που θα παρουσιαστούν σε τέσσερις μεγάλες ενότητες:
1. "Το Πανηγύρι" - με τα πρώτα τραγούδια του, τα σατυρικά και τα θεατρικού τύπου.
2. "Αγαπάω κι αδιαφορώ" - ο ερωτικός Άσιμος.
3. "Είμαστε τρομοκράτες" - τα πολιτικά και ανατρεπτικά του τραγούδια.
4. "Σχιζοφρενοβλαβίωση" - η προσωπική του στάση ζωής.

Θεατροποιημένα αποσπάσματα από κείμενα του Νικόλα, -που είχε περιλάβει στο βιβλίο του (αυτοέκδοση) "Αναζητώντας Κροκανθρώπους"- που θα αποδοθούν από τον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη.

Θα υπάρχουν επίσης προβολές video, slide-show, καθώς και ηχητικές παρεμβολές με τη φωνή του Νικόλα.

Τα τραγούδια θα αποδώσουν ο Κοζανίτης τραγουδοποιός Μάκης Σεβίλογλου και, από τη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Παπανικολάου και ο Παρασκευάς Θεοδωράκης (από τους On The Road).

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Δασκαλάκης (ηλ. κιθάρα), Δημήτρης Χατζηδημητρίου (πλήκτρα/On The Road), Παναγιώτης Χαραμής (μπάσο), Κώστας Πέρογλου (τύμπανα) – ενορχηστρώσεις: Γιάννης Τσόλκας.

Τη σκηνογραφική - ενδυμαλογική επιμέλεια έχει η Δήμητρα Παναγιωτοπούλου και την οργάνωση της παραγωγής ο επίσης Κοζανίτης Θάνος Κανούσης.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Γιώργος Κορδέλλας (Κοζανίτης κι αυτός), φίλος του Νικόλα Άσιμου, ο οποίος είχε κάνει και το εξώφυλλο του μοναδικού προσωπικού LP του Νικόλα, «Ο Ξαναπές».

Αρχιτεκτονική Live
Ελασιδών 6, Γκάζι
(Από Πειραιώς 106 - Στάση Μετρό: Κεραμικός)
http://www.arhitektonikilive.gr
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-9014428,210-3420842, 6978185871

Είσοδος: 10,00 € (με κρασί ή μπύρα)
Τιμή ποτού: 7,00 € - κρασί, μπύρα: 5,00 €
Τιμή φιάλης ποτού: 95,00€ - κρασιού 45,00€
Ώρα έναρξης: 21:30, Ώρα προσέλευσης: 21:00

Βιογραφικό σημείωμα:
Νικόλας Άσιμος (πραγματικό όνομα: Νικόλαος Ασημόπουλος), τραγουδοποιός.

Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1949 στη Θεσσαλονίκη από Κοζανίτες γονείς. Περιθωριακός καλλιτέχνης, με ιδιαίτερο αντισυμβατικό στίχο και τρόπο ζωής. Οι συμπεριφορές του και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά. Ηχογραφούσε τα τραγούδια του, με συμμετοχή εθελοντών και φίλων, και τα πουλούσε ο ίδιος σε κασέτες, εκτός δισκογραφικών κυκλωμάτων. Η μοναδική δισκογραφική του έκδοση, εν ζωή, ήταν το LP “Ο ΞΑΝΑΠΕΣ”, το 1982.
Ο Άσιμος ήταν ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο που, ιδεολογικά, δεν ανήκε σε κάποιο χώρο. O ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την "ταξινόμηση" σε κάποια ιδεολογία. Ήταν αρχικά αριστερός, απέκτησε όμως αναρχική συνείδηση λίγο αργότερα και στη συνέχεια, καθώς δεν επιθυμούσε να του "κολλούν ταμπέλες", ακολούθησε μια προσωπική πορεία, “δίχως παντιέρες, δίχως ιδέες, δίχως καβάντζα καμμιά”. Το υπερεγώ του, καθώς τον οδήγησε σε σύγκρουση με την κοινωνία, τον οδήγησε στα άκρα, και σε ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές.
Αυτοκτόνησε στις 17 Μαρτίου 1988 στα Εξάρχεια.

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET