Κίνημα μουσουλμάνων μεταλλάδων στην Αλγερία

Αυτό είναι το ρεπορτάζ της λιβανέζικης Daily Star

29/11/2015 @ 11:16
Οι Αλγερινοί μεταλλάδες διαδίδουν πια μετά μανίας το σλόγκαν «είμαι και μεταλλάς και μουσουλμάνος» έπειτα από μία συντηρητική τηλεοπτική εκπομπή που τους αποκάλεσε «πιστούς του διαβόλου».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Λιβανεζικης εφημερίδας Daily Star, παρόλο που η πολιτεία στην Αλγερία προτιμάει να προωθεί την παραδοσιακή μουσική για να τονώσει την αραβική/μουσουλμανική της ταυτότητα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αναπτυχθεί στη χώρα ένα ισχυρό ρεύμα οπαδών της metal μουσικής.

Όπως είναι φυσικό, οι συντηρητικές φωνές της χώρας κατηγόρησαν το metal για τη διαφθορά της νεολαίας. Το προηγούμενο καλοκαίρι, το τηλεοπτικό κανάλι El Biled έριξε λάδι στη φωτιά όταν πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ που είχε οπαδούς της metal να μιλούν για μαύρη μαγεία με εικόνες νεκροκεφαλών στο παρασκήνιο.

Οι μεταλλάδες, μέσω των social media και ανεξάρτητων οργανισμών παλεύουν να καταπολεμήσουν τις αρνητικές εικόνες. Στο Αλγέρι, σχηματίστηκε μια ομάδα νέων ανθρώπων με το όνομα Mayhem με σκοπό να αναδείξει τους μουσικούς που παίζουν rock, metal και blues. Οι Mayhem κατάφεραν ήδη να οργανώσουν εμφανίσεις στο Μουσείο Καλών Τεχνών της πρωτεύουσας.

«Οι αρχές θεωρούν αυτά τα κινήματα πολύ δυτικοποιημένα και χωρίς οικονομικά οφέλη», λέει ο 21-χρονος Zakaria Brahami, μέλος των Mayhem. «Στην πραγματικότητα, μια metal συναυλία μαζεύει πολλούς ανθρώπους.»
  • SHARE
  • TWEET