Καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης τα μέλη των Pussy Riot

20/08/2012 @ 15:03
Τρία μέλη των Pussy Riot καταδικάστηκαν τελικά σε δύο χρόνια φυλάκιση το κάθε ένα.

Η Maria Alyokhina, 24 ετών, η Nadezhda Tolokonnikova, 22 ετών, και η Yekaterina Samutsevich, 29 ετών, βρέθηκαν ένοχες από το δικαστήριο της Μόσχας για τις κατηγορίες χουλιγκανισμού που προκλήθηκε από θρησκευτικό μίσος.

Η καταδίκη τους ήρθε μετά από το περιστατικό που συνέβη το Φεβρουάριο στην εκκλησία του Σωτήρος στη Μόσχα, όταν το γυναικείο συγκρότημα προκάλεσε αναταραχή τραγουδώντας εναντίον του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin και της στήριξης που του παρέχει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η δικαστής Marina Syrova δήλωσε πως οι πράξεις των γυναικών «υπονόμευσαν ωμά την κοινωνική τάξη». Κατά την καταδίκη, τόνισε πως οι γυναίκες αυτές είναι ψυχικά υγιείς και θα πρέπει να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο. Οι κατήγοροι ζήτησαν τρία χρόνια φυλάκιση για κάθε μία από τις κατηγορούμενες, παρ' όλα αυτά, η δικαστής αναγνώρισε ελαφρυντικά, όπως ο πρότερος έντιμος βίος, ο θετικός χαρακτήρας τους και το γεγονός πως οι δύο από αυτές έχουν παιδιά. Τα μέλη των Pussy Riot κρατούνται ήδη εδώ και πέντε μήνες.

Το δικαστήριο κατέληξε πως οι ποινές δεν μπορούν να γίνουν ελαφρύτερες, τονίζοντας πως «τα κίνητρα του εγκλήματος και η διάθεση με την οποία αυτό διεπράχθη κάνουν απαραίτητη την ποινή φυλάκισης ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.»

Έξω από τα δικαστήρια, κατά τη διάρκεια της καταδίκης είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, είτε υποστηρικτές των γυναικών είτε ενάντιοι τους. Ο πρόεδρος της Ρωσικής αριστεράς Sergey Udaltsov, συνελήφθη και κρατείται από την αστυνομία καθώς προσπάθησε να μπει μέσα στο κτίριο κατά τη διάρκεια της δίκης. Υπάρχει επίσης φήμη πως ο διάσημος Ρώσος σκακιστής Garry Kasparov συνελήφθη επίσης.

Σε μία κίνηση στήριξης του συγκροτήματος, οι Anti-Flag και ο Adam Vass ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να κυκλοφορήσουν ένα ξεχωριστό limited t-shirt και μία αποκλειστική αφίσα, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων θα διατεθούν στις Pussy Riot.

Ο Adam Vass δήλωσε σοκαρισμένος από τη δίωξη των γυναικών, δηλώνοντας πως αυτός και πολλοί φίλοι του έχουν παρόμοιες πεποιθήσεις με τις κατηγορούμενες, όμως ποτέ δεν ανησύχησε μήπως φυλακιστεί για τις ιδέες του, έτσι θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Οι Anti-Flag τόνισαν πως με τα μπλουζάκια αυτά προσπαθούν να κρατήσουν την ιστορία των Pussy Riot ζωντανή, καθώς οι γυναίκες αυτές έδωσαν πρόσωπο, φωνή και δύναμη στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.

Επίσης οι Anti-Flag διέθεσαν μία νέα εκδοχή του τραγουδιού που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις στη Ρωσία και μπορείτε να το ακούσετε εδώ:

  • SHARE
  • TWEET