John Coltrane: «Θέλω να είμαι μια δύναμη για το Καλό»

Ο θρύλος της jazz μας μιλάει ξανά μέσα από μια animated, σπάνια συνέντευξη

13/05/2015 @ 13:13
Λιγότερο από έναν χρόνο πριν τον θάνατό του, ο John Coltrane έδωσε μία συνέντευξη στην οποία και μίλησε για το πως επιθυμούσε να είναι «μια δύναμη του Καλού» και για τον ρόλο που παίζει η μουσική στη ζωή του.

Η συνέντευξη, που διεξήχθη στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού KPFK από τον Frank Kofsky το Νοέμβριο του 1966, είναι πλέον ολόκληρη διαθέσιμη μέσω streaming και έχει αποδοθεί με σκίτσα και χιούμορ ως μέρος της σειράς του PBS, "Blank on Blank".

Σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά σημεία της συνέντευξης αυτής, ο θρύλος της jazz λέει στον Kofsky ότι δεν εξασκείται και τόσο συχνά: «Μόνο όταν κάτι προσπαθεί να βγει, τότε μόνο εξασκούμαι. Και τότε, δεν ξέρω πόσες ώρες. Ολόκληρη την μέρα.»

Επίσης, η συζήτηση πηγαίνει στο πόσο ο Coltrane έχει εντυπωσιαστεί από τον Malcolm X, που είχε ακούσει πρόσφατα να βγάζει λόγο. Κι όταν ο δημοσιογράφος προσπάθησε να κάνει κάποια σύγκριση μεταξύ της μουσικής του Coltrane και των θεμάτων που έθιγε τότε ο Malcom X, ο σαξοφωνίστας τον «πυροβόλησε» ευθέως με το αποστομωτικό: «Πιστεύω ότι η μουσική –ως έκφραση της ανθρώπινης ψυχής ή του ίδιου του ανθρώπινου όντος- εκφράζει ό,τι γίνεται, ολόκληρη την ανθρώπινη εμπειρία, την συγκεκριμένη στιγμή που εκφράζεται.»

Δείτε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία μικρού μήκους που «ντύνει» την σπάνια και σημαντική αυτή συνέντευξη.

John Coltrane - σπάνια, animated συνέντευξη

  • SHARE
  • TWEET