Η Apple στο στόχαστρο ερευνών για αθέμιτο ανταγωνισμό στο μουσικό streaming

Κατηγορείται σε Ευρώπη και ΗΠΑ για παράτυπες πιέσεις σε δισκογραφικές να σταματήσουν το δωρεάν μουσικό streaming

06/05/2015 @ 14:21
Η Apple γνωρίζετε ήδη ότι πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία να λανσάρει νέα υπηρεσία μουσικού streaming, που βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα μουσική πλατφόρμα της Beats Music και αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο στο WWDC, αλλά φαίνεται πως έχει βαδίσει σε σκοτεινά μονοπάτια μέχρι να φτάσει ως εκεί.

Σε ρεπορτάζ του, το Verge αναφέρει πως το Τμήμα Υγιούς Ανταγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θέτουν υπό έρευνα τον κολοσσό της Τεχνολογίας λόγω καταγγελιών για άσκηση πιέσεων προς μεγάλες δισκογραφικές ώστε αυτές να μην ανανεώσουν τη συνεργασία τους με τη δωρεάν βαθμίδα του Spotify, αλλά και το YouTube, με αποτέλεσμα να πάψει τελικά η ελεύθερη διανομή μουσικού streaming. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε έρευνα για το ίδιο θέμα τον προηγούμενο μήνα.

Η εταιρεία ελπίζει ότι μια πτώση στον όγκο δεδομένων που προσφέρει το δωρεάν streaming θα στρέψει τα 45 εκατομμύρια δωρεάν χρήστες της ανταγωνιστικής πλατφόρμας και όχι μόνο προς το δικό της νέο προϊόν που ετοιμάζεται να βγει στις αγορές. Η νέα υπηρεσία αναμένεται να έχει κι αυτή στην αποκλειστική της διάθεση μερικούς καλλιτέχνες βλπ. Tidal.

«Όλοι, μέχρι τον Tim Cook [CEO της Apple Inc.], αυτοί οι τύποι είναι μαχαιροβγάλτες», είπε στο Verge πηγή από τη μουσική βιομηχανία. Μια συγκεκριμένη κατηγορία αναφέρει ότι η Apple προσπάθησε να «πείσει» την Universal Music Group να σταματήσει να επιτρέπει στο YouTube να stream-άρει τα δικά της μουσικά video, προσφέροντας της χρηματικό ποσό ισάξιο με την άδεια χρήσης που πληρώνει σε αυτήν μέχρι σήμερα το YouTube.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple μπαίνει στο στόχαστρο για παραβίαση των αντι-τραστ κανονισμών: πέρσι κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία ώστε να «στήνει» την τιμολόγηση των eBook και γι’αυτό αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα γι’αυτή την υπόθεση βρίσκεται στη διαδικασία των εφέσεων.
  • SHARE
  • TWEET