Έρευνα αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στους οπαδούς της heavy metal και της hard rock μουσικής

18/04/2013 @ 11:43
Σύμφωνα με μία καινούργια έρευνα, οι επιστήμονες εντόπισαν «αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους στους ανθρώπους που ακούν heavy metal/hard rock μουσική, σε σύγκριση με αυτούς που δεν ακούν καθόλου αυτό το είδος.»

Η βάση ήταν ένα δείγμα 551 μαθητών κολλεγίου, που χωρίστηκαν με βάση τις μουσικές προτιμήσεις τους και τα συμπτώματα που παρουσίαζαν γύρω από πιθανή κατάθλιψη, άγχος και κρίσης θυμού. Το 57% των συμμετεχόντων δήλωσαν οπαδοί της heavy μουσικής.

Η ερευνητική ομάδα καθοδηγήθηκε από τους ψυχολόγους Gavin Ryan Shafron, του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και Mitchell Karno του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που βρίσκεται στο Los Angeles.

Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να περιγράψουν ακριβώς τις προτιμήσεις τους σε διάφορα υπό-είδη του heavy metal, όπως hardcore punk, death metal, και thrash metal. Όσοι άκουν κλασικό heavy metal «τείνουν να παρουσιάζουν σκοτεινές συμπεριφορές και να χρησιμοποιούν έντονους στίχους που εκφράζουν θυμό, κατάθλιψη και ζοφερά συναισθήματα, σε συνδυασμό με ουρλιαχτά και γρυλίσματα.»

Οι ερευνητές έκαναν έτσι την υπόθεση πως οι συμμετέχοντες που ακούν heavy metal θα παρουσιάσουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με αυτούς που δεν ακούν καθόλου αυτό το είδος. Όντως, οι αναλύσεις έδειξαν πως τα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικής συμπεριφοράς είναι πολύ υψηλά μεταξύ των ακροατών heavy metal/hard rock μουσικής, με κάθε υπό-είδος όμως να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα σε σχέση με το άγχος ή την έκρηξη θυμού που προκαλεί.

Η ανάλυση επίσης αποκάλυψε πως οπαδοί του hardcore είδους είναι πρωταθλητές στα παραπάνω συμπτώματα, ενώ πολύ ψηλά στην εμφάνιση κατάθλιψης βρίσκονται οι οπαδοί της emo μουσικής.

Αν θέλετε να προμηθευτείτε ολόκληρη τη μελέτη, επισκευθείτε το PsycNET.
  • SHARE
  • TWEET