Έφυγε από τη ζωή ο Jerry Leiber, συνθέτης των "Hound Dog" και "Stand By Me"

24/08/2011 @ 10:39
Ο Jerry Leiber, το ήμισυ ενός από τα πιο παραγωγικά και επιτυχημένα συνθετικά δίδυμα όλων των εποχών, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας, 22 Αυγούστου στο Los Angeles. Ο θάνατός του προήλθε από καρδιοπνευμονική ανεπάρκεια, ασθένεια από την οποία φέρεται να υπέφερε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν 78 ετών.

Ο Leiber, γιος Εβραίων μεταναστών από την Πολωνία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βαλτιμόρη, όπου στην ηλικία των 17 ετών συνάντησε τον Mike Stoller στο Los Angeles, αφού είχε μετακομίσει εκεί με την οικογένειά του το 1950. Ξεκινώντας τη συνεργασία τους ως έφηβοι, οι Leiber και Staller συνέθεσαν πάνω από 200 κομμάτια που τραγουδήθηκαν από καλλιτέχνες όπως ο Elvis Presley, ο Buddy Holly, οι Beatles, οι Rolling Stones, ο James Brown, ο B.B. King, οι Drifters και η Peggy Lee. Μάλιστα, μόνο ο Elvis ηχογράφησε πάνω από είκοσι συνθέσεις των Leiber / Staller.

Στην κοινή τους αυτοβιογραφία, ο Leiber αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Staller, που διήρκεσε έξι δεκαετίες, λέγοντας αστειευόμενος πως ήταν «η πιο μακροχρόνια διαφωνία στην ιστορία της show business».

«Ήταν ο φίλος μου, ο συνεργάτης μου για 61 ολόκληρα χρόνια», δήλωσε ο 78χρονος Mike Stoller. «Είχε τον τρόπο του με τις λέξεις. Κανείς δεν ήταν καλύτερος απ' αυτόν. Θα μου λείψει».

Μαζί δημιούργησαν αμέτρητες rock 'n' roll επιτυχίες, όπως τα "Hound Dog", "Jailhouse Rock", "Kansas City", "Poison Ivy", καθώς και το "Stand By Me", το οποίο συνυπέγραψαν από κοινού με τον τραγουδιστή Ben E. King.

Το πρώτο μεγάλο τους άνοιγμα έγινε με το "Hound Dog", κομμάτι που κυρίευσε για πρώτη φορά τα chart το 1953 ως single της Willie Mae "Big Momma" Thornton, τρία χρόνια πριν τραγουδηθεί από τον Elvis Presley.

Ο Leiber ήταν ο στιχουργός του ντουέτου, ενώ ο Stoller αναλάμβανε τη σύνθεση της μουσικής. Οι δυο τους εντάχθηκαν στο Rock And Roll Hall Of Fame το 1987, τιμώμενοι για το ρόλο τους ως πρωτοπόροι του είδους μουσικής που βοήθησαν να γίνει δημοφιλές.
  • SHARE
  • TWEET