Δηλώσεις Belphegor για ακυρώσεις συναυλιών και το περιστατικό στο αεροδρόμιο της Ρωσίας

«Είμαι μουσικός, όχι μαχητής, ειδικά στη Ρωσία»

26/04/2016 @ 20:54

Τρεις συναυλίες των Αυστριακών Belphegor και των Nile στην Ρωσία ακυρώθηκαν εξαιτίας «ισχυρών αντιδράσεων και λογοκρισίας».

Τα δύο συγκροτήματα του ακραίου ήχου είχαν κλείσει πέντε συναυλίες στην Ρωσία, στα πλαίσια του "The Flaming Arts Festival 2016". Θυμόμαστε ότι η περιοδεία είχε επεισοδιακό ξεκίνημα ήδη από το αεροδρόμοιο, όταν ακραίος ορθόδοξος ακτιβιστής έφτυσε τον τραγουδιστή των Belphegor, Helmuth Lehner.

Πρόκειται για τον Anatoly Artyukh, πρόεδρο του τοπικού ορθόδοξου εθνικιστικού οργανισμού Narodny Sobor, ο οποίος απ' ό,τι φαίνεται έπεισε τους διοργανωτές της συναυλίας στην Αγ. Πετρούπολη να την ακυρώσουν, ισχυριζόμενος ότι προσβάλλει τουλάχιστον δύο νόμους: Πρώτον, τον πρόσφατα τροποποιημένο νόμο περί βλασφήμιας, ο οποίος ορίζει ως αδίκημα με ποινή έως τρία χρόνια φυλάκιση τις «δημόσιες πράξεις που ξεκάθαρα προκαλούν την κοινωνία και λαμβάνουν χώρα με τον σαφή στόχο να θίξουν θρησκευτικές πεποιθήσεις». Δεύτερον, τον νόμο που απαγορεύει «πρόκληση εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους».

Η δήλωση των Belphegor περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Μετά από ένα φοβερό ξεκίνημα στο Μινσκ της Λευκορωσίας, οι Belphegor βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αντιδράσεις και λογοκρισία στην Ρωσία με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τρεις συναυλίες. Ζητάμε συγγνώμη στους Ρώσους υποστηρικτές μας. Η συναυλία στην Αγ. Πετρούπολη ακυρώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη. Στην Μόσχα, μας διέταξαν να βγάλουμε το πανί που χρησιμοποιούμε ως φόντο πίσω μας στη σκηνή και μας ανακοίνωσαν πως απαγορεύεται να βγάλουμε στη σκηνή αγάλματα και σταυρούς. Στον Helmuth απαγορεύτηκε να πει τους στίχους του "Lucifer Incestus".»

Ο ίδιος ο Lehner πρόσθεσε: «Έχουμε περιοδεύσει στην Ρωσία τρεις φορές από το 2006 και πάντα είχαμε φοβερές εμπειρίες. Τις τελευταίες βδομάδες αγνοήσαμε διαμαρτυρίες, μεταξύ των οποίων απειλές για τη ζωή μας. Ξέρω πως πολλές death και black metal μπάντες είχαν προβλήματα τελευταία, αλλά δεν πτοήθηκα. Προς όσους νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα: Αυτή η σπατάλη οξυγόνου που μας πλησίασε στο αεροδρόμιο είχε το χέρι στην τσέπη. Περίμενα να έχει όπλο.

Αν τον χτυπούσα θα με έκλειναν φυλακή και αυτός θα κατέληγε στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους. Είχε έναν άλλον ανώμαλο να τραβάει βίντεο. Να πω ευχαριστώ στον αδερφό Karl Sanders (Nile) που βρήκε το κουράγιο να τον μπλοκάρει όταν με παρενοχλούσε. Είμαι μουσικός, όχι μαχητής, ειδικά στη Ρωσία. Έχω επιζήσει από τύφο. Ήμουν νεκρός για έξι ώρες, ζώντας αποκλειστικά από μηχανήματα, έπειτα από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Δεν φοβάμαι τίποτα, πέρα από τον εαυτό μου. Καμία δικαιολογία για κανέναν! Τέλος.»

  • SHARE
  • TWEET