Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 2ου Syros Jazz Festival

Η Ερμούπολη καλωσορίζει για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ της τζαζ σε μια τετραήμερη γιορτή

29/05/2014 @ 00:56
Syros Jazz Festival www.syrosjazzfestival.gr

Τέσσερις μέρες πλημμυρισμένες με την τέχνη του αυτοσχεδιασμού υπόσχεται το 2ο Syros Jazz Festival από τις 31 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου, στο μοναδικό περιβάλλον και την υπέροχη ακουστική του Θεάτρου Απόλλων της Ερμούπολης, που γιορτάζει φέτος τα 150 του χρόνια. Όπως κάθε γεγονός υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου το φεστιβάλ δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους του συγκεκριμένου είδους μουσικής, πόσο μάλιστα όταν η Jazz μέσα στη μακρόχρονη πορεία της έδειξε ότι έχει τη δυναμική να εξελίσσεται απορροφώντας και αφομοιώνοντας στοιχεία από όλα τα είδη της μουσικής: από τη Rock, την Pop και την Folk, μέχρι την κλασική μουσική, τη σύγχρονη κλασική και την Avant Garde. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, δίνοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του εύρους που καλύπτει η σύγχρονη τζαζ.

Θα είναι μεγάλη μας χαρά να είστε όλοι εκεί!



Jam Session

Προαύλιο Πανεπιστημίου,
Σαββάτου 31 Μαΐου, 7:00 μμ

Την έναρξη του φεστιβάλ θα κηρύξει ένα αυτοσχεδιαστικό Jam Session που γίνεται με τη σύμπραξη του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Contemporary Music School.

Αυτοσχεδιασμός! Ο Μουσικός χρόνος συναντά τον Πραγματικό χρόνο. Σε ένα απρόβλεπτο ταξίδι αναζήτησης όλα γίνονται μουσική: το σώμα (body percussion), η ανθρώπινη φωνή, τα διαφορετικά μουσικά όργανα και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σαν κρουστά. Δήλωσε και εσύ συμμετοχή!




Θέατρο Απόλλων,
Κυριακή 1 Ιουνίου, 8:30 μμ

Yannis Roussos Quartet

Yannis Roussos, drums
Dimitris Kalantzis, piano
Dimitris Papadopoulos, trumpet
Dinos Manos, bass

Ο Γιάννης Ρούσσος μαζί με τους καταπληκτικούς μουσικούς Δημήτρη Καλαντζή, Ντίνο Μάνο και Δημήτρη Παπαδόπουλο, παρουσιάζουν πρωτότυπες δικές του συνθέσεις, αλλά και διασκευές γνωστών jazz standards μέσα από προσωπικά συναισθήματα και αυτοσχεδιασμούς, χρησιμοποιώντας τις εκφραστικές δυνατότητες των οργάνων τους.



George Kontrafouris Baby Trio

George Kontrafouris, Hammond
Konstantinos Stouraitis, guitar
Yannis Papadoulis, drums

Το Baby Trio, είναι το organ project του Γιώργου Κοντραφούρη, που συμπληρώνεται από μουσικούς ηλικίας κάτω των 25 ετών. Όπως έχει πει το σχήμα αυτό δημιουργήθηκε για να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ότι κάνει εντύπωση σε έναν νέο μουσικό όταν αρχίζει να παίζει σε ένα συγκρότημα με τους φίλους του... τελικά εκφράζει όλες τις «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» που υπάρχουν πριν αρχίσει η «κανονική ζωή».




Θέατρο Απόλλων,
Δευτέρα 2 Ιουνίου, 8:30 μμ

Michalis Katachanas Quartet

Michalis Katachanas, viola
Thodoris Kotsifas, guitar
Kimonas Karoutzos, bass
Vassilis Podaras, drums

Το κουαρτέτο του Μιχάλη Καταχανά ερμηνεύει κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του γκρουπ, αλλά και συνθέσεις από το ευρύτερο τζαζ ρεπερτόριο. Όπως λέει ο ίδιος ο ηγέτης του γκρουπ «έμπνευσή μας είναι ο ήχος της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σε συνδυασμό με μουσικές από τον μεσογειακό και τον βαλκανικό χώρο. Στόχος μας, να αυτοσχεδιάζουμε, να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε μαζί σας καλή και πρωτότυπη μουσική, σχηματίζοντας παράλληλα έναν κύκλο αισθητικής και δημιουργικότητας».



Reis / Demuth / Wiltgen

Michel Reis, piano
Marc Demuth, bass
Paul Wiltgen, drums

Ο πιανίστας Michel Reis, ο μπασίστας Marc Demuth και ο ντράμερ Paul Wiltgen, σχημάτισαν το τρίο τους το 1998, όταν ήταν ακόμη έφηβοι. Το 2011 επανήλθαν δυναμικά και το 2013 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο πρώτο τους άλμπουμ. Η μουσική τους ενσωματώνει επιρροές από την κλασική μουσική, την ποπ και το ροκ, ακολουθώντας τα βήματα ονομάτων όπως ο Brad Mehldau, οι Bad Plus και οι E.S.T., που άνοιξαν νέες προοπτικές για το κλασικό τζαζ πιάνο τρίο.




Θέατρο Απόλλων,
Τρίτη 3 Ιουνίου, 13:00 μμ

CMS Masterclass

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Syros Jazz Festival σε συνεργασία με τον ντράμερ Γιάννη Ρούσσο και το Contemporary Music School προσφέρει ένα  masterclass για τον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί, ανεξαρτήτως οργάνου, μουσικού επιπέδου και προηγούμενης εμπειρίας με την τζαζ έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μια δημιουργικότερη αντίληψη για τη μελωδία, το ρυθμό και την αρμονία.

Διδασκαλία: Γιάννης Ρούσσος



Θέατρο Απόλλων,
Τρίτη 3 Ιουνίου, 8:30 μμ

Tania Giannouli Ensemble

Tania Giannouli, piano
Guido de Flaviis, saxophones
Solis Barkis, drums, rare instruments
Stefanos Yannopoulos, cello

Με αυτό το σύνολο η Τάνια Γιαννούλη έχοντας πλάι της τρεις εκλεκτούς μουσικούς παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο της πρότζεκτ, που έχει στοιχεία ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, modal, μουσικής δωματίου με επιρροές απο avant-garde του 21ου αιώνα, post-impressionism, σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, αλλά και πιο world ακουσμάτων απο ασυνήθιστα όργανα και κρουστά.



Takis Barberis Group

Takis Barberis, guitar
Manos Saridakis, piano & keyboards
Giorgos Georgiadis, bass
Giorgos Polychronakos, drums

Από το 1990 που ξεκίνησε την προσωπική του πορεία, ο Τάκης Μπαρμπέρης έχει κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ. Στο νέο του CD "Jargon", στο οποίο θα βασιστεί η συναυλία του, συνεχίζει με το εντελώς προσωπικό του στιλ να παρουσιάζει ένα τζαζ κράμα, με στοιχεία από φανκ, ροκ, ινδική, αφρικανική, βαλκανική και ελληνική μουσική, που προσφέρει ιδανικό περιβάλλον για αυτοσχεδιασμούς.

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET