Αλλαγή-ορόσημο στην παγκόσμια ημέρα κυκλοφορίας δίσκων

Η αλλαγή θα ισχύσει από φέτος το καλοκαίρι

26/02/2015 @ 23:44
Αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία από το φετινό καλοκαίρι, καθώς η Παρασκευή υιοθετείται από τις δισκογραφικές εταιρείες ως η παγκόσμια ημέρα κυκλοφορίας νέων άλμπουμ.

Σύμφωνα με την IFPI, η οποία αντιπροσωπεύει 1300 δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως, επιλέχτηκε η συγκεκριμένη ημέρα για το λόγο ότι τις Παρασκευές και τα Σάββατα παρουσιάζεται συνολικά η μεγαλύτερη κινητικότητα του μουσικόφιλου κοινού που ενδιαφέρεται να ψάξει και να ακούσει νέες κυκλοφορίες καλλιτεχνών.

Η καταπολέμηση της πειρατείας αναφέρθηκε ως ο βασικός λόγος που υποκίνησε την αλλαγή αυτή, καθώς και εντελώς ξαφνικές κυκλοφορίες δίσκων εμπορικών καλλιτεχνών, όπως της Beyonce το Δεκέμβριο του 2013.

«Οι λάτρεις της μουσικής ζούνε στον ψηφιακό κόσμο του σήμερα», γράφει η διευθύντρια της IFPI. «Θέλουν να αποκτούν πρόσβαση στη μουσική τους όταν αυτή είναι διαθέσιμη στο Ίντερνετ και όχι όταν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους. Μία κοινή παγκόσμια ημέρα κυκλοφορίας δίνει τέλος στον εκνευρισμό που προκαλεί το να μην μπορείς να αποκτήσεις τη μουσική που θέλεις, ενώ την ίδια στιγμή έχει ήδη κυκλοφορήσει σε κάποια άλλη χώρα.»

To Department of Record Stores, το οποίο αντιπροσωπεύει τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία στην Αμερική και τον Καναδά, καθώς επίσης και το American Association of Independent Music, που εκπροσωπεί τις αμερικανικές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες, άσκησαν πιέσεις ώστε να υιοθετηθεί η Τρίτη -ή υπάρχουσα ημέρα κυκλοφορίας μουσικής στην Αμερική- παγκοσμίως. Υποστηρίζουν ότι, ενώ είναι σύμφωνοι με τη λογική της κοινής ημέρας για όλες τις χώρες, η αλλαγή από Τρίτη σε Παρασκευή δεν είναι ευνοϊκή για την αμερικανική αγορά της μουσικής και ιδίως για τις ανεξάρτητες δισκογραφικές και τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία.

  • SHARE
  • TWEET