2014: Η πρώτη χρονιά δίχως πλατινένιο δίσκο

Τα στοιχεία αφορούν στην αγορά των Η.Π.Α. αλλά εύκολα βγαίνουν συμπεράσματα για όλο τον κόσμο

18/10/2014 @ 11:42
Από το 1976, όταν και ξεκίνησε ο θεσμός των πλατινένιων δίσκων, το 2014 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη χρονιά που κανένας δίσκος μουσικού καλλιτέχνη δεν θα ανακηρυχθεί πλατινένιος βάσει των πωλήσεών του στις Η.Π.Α., όπως επισημαίνει με άρθρο του το Forbes.

Το βραβείο του πλατινένιου δίσκου απονέμενται από την RIAA (Recording Industry Association of America) στους καλλιτέχνες των οποίων κάποια κυκλοφορία έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Μπορεί να μένει λίγος καιρός μέχρι να τελειώσει το 2014 και συνήθως οι περισσότερες πωλήσεις λαμβάνουν χώρα στο τέλος μιας χρονιάς, ωστόσο ποτέ τα πράγματα δεν έμοιαζαν τόσο σκοτεινά στη μουσική βιομηχανία. Οι μόνοι δίσκοι που έχουν τα φόντα να διεκδικήσουν το βραβείο είναι ο ομώνυμος δίσκος της Beyonce και το "Pure Heroine" της Lorde, ωστόσο και οι δύο δεν έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής ούτε τα 800,000 αντίτυπα.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια κυκλοφορία που έχει γίνει πλατινένια, όμως είναι soundtrack και εμπίπτει σε μια λίγο διαφορετική κατηγορία. Πρόκειται για το soundtrack της animated ταινίας "Frozen", το οποίο έχει κάνει τεράστια επιτυχία πουλώντας πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα.

Σημαντική παρατήρηση είναι πως ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στους δίσκους και τον ενδιαφέρουν πια μεμονωμένα τραγούδια και singles. Εξ' ου και 60 τραγούδια έχουν ήδη γίνει πλατινένια μέσα στο 2014. Από την άλλη μεριά, ο αριθμός αυτός είναι 20% μικρότερος σε σχέση με το αντίστοιχο σημείο της περσινής χρονιάς.
  • SHARE
  • TWEET