Thunder, SL Theory, Kingdragon @ Gagarin 205, 19/05/18

Άλλο ένα μεγάλο συναυλιακό απωθημένο που επιτέλους εκπληρώθηκε

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 22/05/2018 @ 10:37

Ένα από τα μεγαλύτερα συναυλιακά απωθημένα των αμετανόητων φίλων του hard rock στην χώρα μας έμελλε να εκπληρωθεί το Σάββατο το βράδυ στο Gagarin, καθώς οι σπουδαίοι Βρετανοί Thunder, η σημαντικότερη ίσως μπάντα που βγήκε από το μεγάλο νησί στο είδος της τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκε επιτέλους στα μέρη μας για μία συναυλία. Η ταυτόχρονη παρουσία δύο υπολογίσιμων εγχώριων δυνάμεων στον ευρύτερο μουσικό χώρο θα έκανε απλά το πακέτο λίγο πιο ελκυστικό, καθώς η αγωνία για την πρώτη φορά κυριαρχούσε.

Μπαίνοντας στο Gagarin αντίκρισα τους Kingdragon να έχουν ήδη ξεκινήσει το σετ τους και πρώτη μου σκέψη ήταν ότι υπάρχει περίπτωση το πρόγραμμα να τηρηθεί κατά γράμμα. Ο κόσμος ήταν ήδη αρκετός και ο μεγάλος ήχος τηρουμένων των αναλογιών του χώρου είχε περισσότερα θετικά και λιγότερα αρνητικά, με αποτέλεσμα η τετράδα να αρπάξει την ευκαιρία και να ζεστάνει ιδανικά το κοινό.

Kingdragon

Το στήσιμο με μία κιθάρα άλλωστε ευνοούσε ένα στρωμένο αποτέλεσμα παρά τα σκόρπια προηχογραφημένα πλήκτρα και η μπάντα εμφανίστηκε απόλυτα δεμένη με ρίζες στο μελωδικό hard rock και τις συνήθεις προεκτάσεις του ύφους. Κεντρική μορφή αποτέλεσε αν μη τι άλλο ο αγέραστος Γιώργος Ασπιώτης, γνωστός εντός και εκτός σκηνής για την μεγάλων δυνατοτήτων φωνή που διαθέτει.

Kingdragon

Κατά τα άλλα, τύμπανα και μπάσο έθεσαν σωστά το groove, ενώ η κιθάρα, τόσο στα ρυθμικά όσο και στα lead, χωρίς να εντυπωσιάζει στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Αναμένοντας σύντομα όπως φαίνεται νέο άλμπουμ από τους Kingdragon, χαιρετίζουμε την συναυλιακή επιστροφή τους στα δρώμενα μετά από μακρά απουσία και ανανεώνουμε το ραντεβού για το άμεσο, ελπίζουμε, μέλλον.

Η συνέχεια ήθελε τους SL Theory να κατακλύζουν την σκηνή, καθώς το σανίδι πάτησαν συνολικά 11 άτομα: δύο κιθάρες, τύμπανα, μπάσο, φωνή, πλήκτρα, ένας κύριος και τρεις κυρίες στα δεύτερα φωνητικά. Βλέπετε, όσο μοναχικός είναι ο ιθύνων νους του project Σωτήρης Λαγονίκας (εξού και το SL) στις studio ηχογραφήσεις, αντιθέτως κοινωνικός είναι στο στήσιμο της μπάντας που ερμηνεύει ζωντανά.

SL Theory

Το εγχείρημα θέλει κότσια είναι η αλήθεια, και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε σε γενικές γραμμές τον πολυοργανίστα που περιορίστηκε πίσω από τύμπανα, παρά τον ήχο που αναμενόμενα δεν μπορούσε να αναδείξει σωστά όλα τα όργανα. Τόσο στα πιο hard rock τραγούδια, όσο και στα πρόσφατα, πιο prog και heavy, οι εκτελέσεις ήταν εξαιρετικές, με τα δεύτερα φωνητικά να δίνουν το κάτι παραπάνω.

SL Theory

Ενδεικτική της εκτελεστικής δεινότητας της 11άδας ήταν εξάλλου και η εξαιρετική διασκευή στον απαιτητικό ύμνο "Icarus - Borne on Wings of Steel" των Kansas, κλείνοντας ιδανικά το ωριαίο σετ των SL Theory, το οποίο τελικά σε καμία στιγμή δεν κούρασε ή φάνηκε υπερβολικό. Βεβαίως η πλειονότητα είχε βρεθεί στο Gagarin για τους Thunder, είμαι όμως σίγουρος ότι η προσπάθεια της κολεκτίβας του Λαγονίκα εκτιμήθηκε όπως έπρεπε, αν και υπό καταλληλότερες συνθήκες μπορεί να κριθεί διαφορετικά.

Μπορεί οι Thunder να μην εμπνεύστηκαν το όνομα τους από "Thunderstruck" των AC/DC, καλύτερη εισαγωγή για συναυλία όμως από τον ύμνο των Αυστραλών δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν. Ακριβώς στην προκαθορισμένη ώρα έναρξης η περιβόητη ιαχή δόνησε λοιπόν το Gagarin και οι πέντε (Άγγλοι στο ραντεβού τους) Βρετανοί όρμησαν στην σκηνή, ικανοποιώντας επιτέλους την προσμονή δεκαετιών.

Thunder

Τι και αν ο ήχος δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, ειδικά όσον αφορά τα τύμπανα; Τι και αν ο «δεύτερος» κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος Ben Matthews έλειπε καθώς έσπασε τις τελευταίες ημέρες το οστό του τραχήλου; Με ιδανικό αντικαταστάτη τον έμπειρο Dean Howard, η πεντάδα απέδωσε στο μέγιστο, με κολόνα το στιβαρό rhythm section των Childs  και James, αιχμή την κιθάρα από τα παλιά καλά του κυρίου Luke Morley και μπροστάρη έναν φανταστικό Danny Bowes.

Το κοινό δεν ήθελε πολύ να πάρει φωτιά μετά τις παραινέσεις του και μία, δύο, τρεις, άρπαξε για τα καλά, με την βοήθεια βεβαίως του άριστης ποιότητας πρωτότυπου υλικού και των πανέξυπνα προσαρμοσμένων στα συναυλιακά δεδομένα εκτελέσεων. Φυσικά, επειδή εκτός από σπουδαίος ερμηνευτής ο Bowes είναι και Εγγλέζος, επιβεβαίωσε τον κανόνα περί φλεγματικού χιούμορ σκορπίζοντας χαμόγελα χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα, προσδίδοντας έτσι επιπλέον αξία στην βραδιά.

Thunder

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε αναπόφευκτα ο τρισμέγιστος ύμνος "Love Walked In" με τις μαχαιρίες του Morley να σου τρυπάνε τα σωθικά, το «κερατιάτικο» "Dirty Love" στο φινάλε αποθεώθηκε δεόντως, ενώ το sing along, ειδικά στην τριάδα "River Οf Pain", "Resurrection Day" και "Low Life In High Places", έπιασε κόκκινα. Στις κιθάρες, hightlight αποτέλεσαν το μπάσιμο του "Higher Ground" και τα σόλο του "Backstreet Symphony".

Όσον αφορά το setlist συνολικά, δηλαδή επιλογή κομματιών και διάρκεια, οι Βρετανοί βρέθηκαν στην σκηνή για ακριβώς 90 λεπτά, το οποίο δεν είναι ούτε πολύ, ούτε λίγο βέβαια. Σίγουρα υπήρχαν και άλλα κομμάτια που θα θέλαμε να ακούσουμε, αλλά με το μισά περίπου να προέρχονται από τα τρία πρώτα άλμπουμ και κυρίως από το θρυλικό ντεμπούτο "Backstreet Symphony" του 1990 και κατόπιν, το εξαιρετικό άλμπουμ επιστροφής του 2015 "Wonder Days" να στηρίζεται δικαίως, δεν μπορεί να πει κανείς ότι το σετ ήταν άνισο.

Thunder

Η σχετικά τσιμπημένη τιμή του εισιτηρίου από την άλλη δεν απέτρεψε πολύ κόσμο να βρεθεί στο Gagarin, καθώς ο χώρος γέμισε και επάνω, ενώ σχετική άνεση υπήρχε μόνο στο πίσω πίσω μέρος. Βέβαια στο εξωτερικό με αυτό τον κόσμο το venue θα το λέγαμε γεμάτο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Επίσης, δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας την άψογη διοργάνωση (μέχρι και πλαστικοποιημένο πάσο πήραμε ), με το πρόγραμμα να τηρείται επακριβώς, κάτι που αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σπανιότητας.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία μπορώ να καταλάβω απόλυτα γιατί αυτή η συναυλία των Thunder αποτέλεσε εμπειρία ζωής. Για τους φίλους του hard rock σίγουρα ήταν μια συναυλία που ευχαρίστως θα ξανάβλεπαν, ενώ είμαι σίγουρος ότι και για τους υπολοίπους που έτυχε να βρεθούν στο Gagarin ήταν σίγουρα μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Μετά τα όσα ζήσαμε λοιπόν, ελπίζω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ μέχρι να ξαναδούμε τους Thunder στην χώρα μας. Για την ώρα, δίνουμε τώρα ραντεβού για τους Magnum.

Φωτογραφίες: Νώντας Εμμανουήλ / photorocking.com

SETLIST


Wonder Days
The Enemy Inside
River Οf Pain
Resurrection Day
Low Life In High Places
Backstreet Symphony
Higher Ground
The Devil Made Me Do It
Serpentine
Love Walked In
I Love You More Than Rock 'N' Roll

Encore:

Stand Up
Dirty Love

  • SHARE
  • TWEET