Television Personalities, The Callas, Kissamatic Lovebubbles @ Temple, 16/03/19

Part Time Punks

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 18/03/2019 @ 18:15

Υπήρξαν μια από τις αγαπημένες μπάντες του Kurt Cobain και αποτέλεσαν έμπνευση για πλήθος συγκροτημάτων προάγοντας την κουλτούρα της Pop Art. Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχαν συγκροτήματα όπως οι Jesus and Mary Chain, ή οι Beautiful South και από τη βρετανική σκηνή θα έλειπε αυτή η διακεκριμένη, αόριστη, ταραγμένη ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Dan Treacy. Οι πρωτεργάτες της post-punk και της indie μουσικής συγκεντρώθηκαν προς την τιμή του Dan, ο οποίος λόγω ενός σοβαρού ατυχήματος το 2011 υπέστη μερική αναπηρία, και δημιούργησαν μια συναυλία με '60s ατμόσφαιρα και μελωδίες κάτω από το βλέμμα ενός εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.

Η '90s indie κοινότητα της Αθήνας, μαζί με τη νεότερη εκδοχή της υποδέχθηκαν τους Kissamatic Lovebubbles και οι μνήμες από την εποχή που οι μουσικόφιλοι αντάλλασαν κασέτες και fanzines μεταξύ τους επανήλθαν και συμπλήρωσαν το πάθος και την ειλικρίνεια που διακατέχει ακόμη και σήμερα το συγκρότημα. Οι βετεράνοι pop punkers δημιουργήθηκαν περίπου πριν 27 χρόνια και είχαν μόλις δυόμιση χρόνια στη μουσική σκηνή, κατόπιν διέκοψαν και μετά από απαιτήσεις του κοινού που γίνονται χαριτωμένα πιεστικές στα social media επέστρεψαν με ένα reunion το 2017. Οι λάτρεις των επτάιντσων αντίτυπων γεμάτοι ενέργεια ζέσταναν το κοινό με τις αγαπημένες μελωδίες των "Total Hangover" και "Endless" μεταφέροντας το indie κλίμα της προηγούμενης δεκαετίας στο σήμερα. Μάλιστα, έπαιξαν και ένα άγνωστο μέχρι εκείνη τη βραδιά κομμάτι με τίτλο "Depressed" παρόμοιας αισθητικής με τα προηγούμενα.

Kissamatic Lovebubbles

Η εμφάνιση των Kissamatic Lovebubbles δεν θα μπορούσε να μη συνοδευτεί από τα αγαπημένα τους παιδιά, τους The Callas. Ενώνοντας την «υψηλή» με τη «χαμηλή» τέχνη, οι The Callas ήταν εκεί για ακόμη μια φορά εκεί με το ίδια ικανότητα, να οικειοποιούνται κάθε χώρο στον οποίον παρεμβαίνουν μουσικά. Από πλατείες μέχρι μουσεία και από διαμερίσματα μέχρι εκκλησίες ο ήχος της ρεμπέτισσας "Melaniá" μένει ανεξίτηλος μετά από την εμφάνιση τους. "Half Kiss, Half Pain" με post-punk μπασογραμμές, δυναμικές κιθάρες μαζί με αρκετή από τη μελωδία των πολλών ρυθμών του "Trouble And Desire" εμπλούτισαν το ουσιαστικό set των The Callas πριν την προσγείωση των μελών των Television Personalities στον πλανήτη μας.

The Callas

Η ακτινοβολία του δημιουργού των Television Personalities εκπέμπεται μέσα από το άλμπουμ τους "Privilege" (1990), καθότι αποτελεί βασικό δείγμα για το περιεχόμενο των σκέψεων στο μυαλό του Dan Treacy και γι' αυτόν τον λόγο μάλλον οι Jowe Head, Jeff Bloom, Dave Musker, Mike Stone και Lee Mc Fadden επέλεξαν να ξεκινήσουν τη συναυλία τους με το "Salvador Dali's Garden Party". Τα χρώματα, τα κορίτσια, τα δάκρυα και η παράνοια που επικρατούν στη σκέψη του Dan δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπληρωθούν από τη φωνή του θεατρικού Jowe Head, αλλά η μελωδία του "A Picture Of Dorian Gray" με τις ζεστές κιθάρες και τη βρετανική κουλτούρα που είναι διάχυτη σε κάθε λέξη και σε κάθε νότα κανείς δεν μένει ασυγκίνητος. Μας θύμισαν όλα αυτά τα ευγενικά post-punk κομμάτια που τους έκαναν γνωστούς και μετά από τόσα χρόνια αναπνέουν ακόμη οι στίχοι από το "Look Back In Anger".

Televeision Personalities

Ενδιαφέρον και λόγος που αυτή η πολύωρη συναυλία προς την τιμή του Dan κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου είναι η συμμετοχή σε αυτήν της Etten που ερμήνευσε αριστουργηματικά το νέο- ψυχεδελικό, folk, "I Know Where Syd Barrett Lives" και το μελαγχολικό "All My Dreams Are Dead". Ακολούθησαν τα "King & Country", "Hard Luck Story Number 39" και ένα πλήθος ακόμη τραγουδιών από την αγαπημένη αυτή μπάντα. Η ομαδική ψυχανάλυση συνεχίστηκε με τον Billpos (Next Time Passions) ο οποίος ήρθε να τεκμηριώσει την άποψή του, πως δηλαδή η μουσική πρέπει να γίνεται για να μεταφέρονται συναισθήματα ανεξαρτήτως εξοπλισμού και τέλειων εκτελέσεων τραγουδώντας τα διάσημα τραγούδια του συγκροτήματος, "Silly Girl" και "If I Could Write Poetry". Δυνατές εικόνες, συναισθήματα και τέλος εξιλέωση με το κοινό να ανεβαίνει στη σκηνή για να ακουστούν όσο πιο δυνατά γίνεται οι στίχοι από το θρυλικό "Part Time Punks". Ελπίζω ο διοργανωτής του live, Δημήτρης Βόγλης να νιώθει περήφανος όσο σίγουρα θα αισθάνεται και ο Dan Treacy.

Televeision Personalities

Φωτογραφίες: Μάνος Καλαφατέλης

  • SHARE
  • TWEET