Sleep @ Piraeus Academy, 16/04/19

Πόσες μέρες θα σου πάρει να συνέλθεις από τους λαβυρινθώδεις ύμνους;

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 19/04/2019 @ 22:02

Δύο δεκαετίες από την αρχική διάλυσή τους και δέκα χρόνια από την επανένωση τους οι «ψυχοβγάλτες» της stoner doom metal επισκέφθηκαν το Piraeus 117 Academy το βράδυ της Τρίτης μαζί με ένα βουνό από ενισχυτές για να δώσουν ένα live γεμάτο επικά σόλο, διαβολικά φωνητικά και για να αφήσουν γόνιμους σπόρους για το ερχόμενο συναυλιακό καλοκαίρι.

Sleep

Τυπικοί στο ραντεβού τους, χωρίς περιττά λόγια, όπως τους αρέσει να κάνουν ανέβηκαν στη σκηνή για να μας προσφέρουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολύχρονης εργασίας τους πάνω στην πύκνωση του ήχου, στο "fuzz" και στην ανάμιξη των χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων. Η παραμόρφωση της μελωδίας που δημιούργησαν πρώτοι οι Black Sabbath επιδιώχθηκε από πολλές μπάντες μέχρι σήμερα, λίγοι ήταν όμως αυτοί που κατάφεραν να προσθέσουν κάποιες παραπάνω ιδέες στον βαρύ και ιδιαίτερο ήχο τους. Οι Sleep είναι από τα συγκροτήματα που χρησιμοποίησαν αυτήν την ηχητική παραμόρφωση προς όφελος τους και ήδη από το "Holy Mountain" του 1992 μέχρι το πιο πρόσφατο "Leagues Beneath", με το οποίο επέλεξαν να ανοίξουν το show τους, κάθε κυκλοφορία τους αποτελεί ιδανική αφορμή για συζήτηση και αναζήτηση της doom metal μουσικής.

Sleep

Στίχοι που λειτουργούν ως φόρος τιμής στο "Marijuanaut's Theme" για την μπάντα που τους ενέπνευσε, κοσμούν τη φωνή του Al Cisneros προωθώντας μια δόση blues στο stoner ήχο του συγκροτήματος και ήδη στα εξίμισι λεπτά που διαρκεί το κομμάτι η αίθουσα έχει εκλέξει νέο πάπα προσφέροντας ευχαρίστηση στο τρίο από την Καλιφόρνια το οποίο βρισκόταν σε ανάλογη διάθεση. Στην ατμόσφαιρα μυστηρίου προστέθηκαν τα ανατριχιαστικά σόλο του Matt Pike ο οποίος ως κυρίαρχος του εξοπλισμού του άλλαζε τους ενισχυτές ανάλογα με το ηχόχρωμα που ήθελε να αποδώσει σε κάθε κομμάτι.

Sleep

Ακολούθησε το "Clarity" με το οποίο οι Sleep αποχαιρέτησαν την εφηβική τους ηλικία. Η έναρξη με τους παράξενους ήχους παραπέμπει στον αρχικό στόχο που είχε βάλει αυτή η μπάντα όταν δημιουργήθηκε, σε ένα ατελείωτο ταξίδι μέσα σε ένα διαστημόπλοιο στο οποίο θα υπάρχουν άπειροι ενισχυτές, και τα ωστικά κύματα από τα στρώματα που αποπνέει η κιθάρα θα σε παρασέρνουν σε κάθε στροφή. Μια διαρκής επανάληψη της αρχικής μελωδίας δημιουργούμενη από τις σπασμωδικές κινήσεις της Gibson Les Paul κιθάρας του Pike είναι αρκετή για να αφυπνιστούν τα τύμπανα του Jason Roeder παίρνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική αυτή σύνθεση.

Sleep

Κατά κύριο λόγο το set τους καλύφθηκε από την εκτέλεση του πιο πρόσφατού, "The Sciences" αλλά δεν έχασαν την ευκαιρία να παίξουν αυτήν τη γνώριμη από όλους μας βαριά bluesy εισαγωγή που κρύβει η έναρξη του αγαπημένου μας "Dragonaut". Το ανελέητο headbanging του κοινού ήρθε να συμπληρώσει τους στίχους, "Ride the dragon toward the crimson eye Flap the wings under Mars red sky", και να αυξήσει την προσμονή για την εκτέλεση του τελικού "Dopesmoker".

Sleep

Μερικά λεπτά σιγής ήταν αρκετά για το καραβάνι των Weedians της ερήμου που έχει κιόλας φτάσει προκαλώντας στο κοινό συγκίνηση και ρίγη ακούγοντας αυτήν τη μελωδία που από την ηρεμία σε εισάγει στο πιο heavy σκηνικό. O λαβυρινθώδης ύμνος με την ιδιαίτερή του προσωπικότητα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη της doom metal και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τραγουδιού που δεν μιμείται παλιότερες μελωδίες αλλά πάνω σε αυτές χτίζει τη δική του υπόσταση. Οι Sleep εκτός όμως από την τέχνη του να απογειώνουν μια συναυλία ξέρουν και πότε να τη σταματήσουν και να σε αφήσουν με το πέταγμα της πένας τους την υπόσχεση για την επόμενη συνάντηση.

Φωτογραφίες: Μάνος Καλαφατέλης

SETLIST

Leagues Beneath
Marijuanaut's Theme
Holy Mountain
The Clarity
Sonic Titan
Giza Butler
The Botanist
Dragonaut
Dopesmoker

  • SHARE
  • TWEET