Rotting Christ, Moonspell, Silver Dust @ Principal Club Theater, 14/11/19

Αρχηγική εμφάνιση από Rotting Christ και Moonspell

Από τον Γιάννη Βόλκα, 19/11/2019 @ 18:30

«Εκείνοι είναι από την Ελλάδα, εμείς από την Πορτογαλία, και παρά τα επιτεύγματά μας τόσο εκείνοι όσοι κι εμείς εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε σκληρά για να μένουμε στο επίκεντρο. Για να κάνεις κάτι τέτοιο χρειάζεσαι μεσογειακή επιμονή». Τα παραπάνω λόγια του Fernando Ribeiro τα οποία περιλαμβάνονται στην επίσημη βιογραφία των Rotting Christ αντικατοπτρίζουν με τον πιο απλό τρόπο την αλήθεια.

Ειδικά οι Rotting Christ τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται έντονα στην επικαιρότητα. Η ακύρωση της συναυλίας τους στην Πάτρα πήγε τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω και έφερε στο συγκρότημα την πρωτόγονη «πείνα» των πρώτων ετών. Έτσι, λαβωμένοι αλλά όχι νικημένοι, με πολεμοφόδια έναν εξαιρετικό νέο δίσκο, το "The Heretics", και τη συμπαράσταση των παλιόφιλων Moonspell οι Rotting Christ βγήκαν για άλλη μια φορά να κατακτήσουν τον κόσμο με μια μεγάλη περιοδεία. Η αναβολή της αθηναϊκής συναυλίας έφερε ανάμεικτα συναισθήματα αφού η προσθήκη δεύτερης μέρας με setlist παλιών συνθέσεων και από τις δυο μπάντες αποτέλεσε ιδανικό δώρο προς τους οπαδούς τους.

Με τις παραπάνω σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό μας φτάσαμε, αργοπορημένοι, στο κατάμεστο Principal όπου μόλις είχαν τελειώσει οι Ελβετοί Silver Dust οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες εμφανίστηκαν αρκετά ορεξάτοι και αποτέλεσαν ένα ενδιαφέρον opening act.

Έτσι, για μας η βραδιά άρχισε με τους ανέκαθεν συμπαθείς στο ελληνικό κοινό Moonspell. Τους έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά η σταθερότητα τους τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής μας κάνει να μην τους χορταίνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στο ίδιο το συγκρότημα που πήρε δύναμη από το πολυπληθές κοινό, το μεγαλύτερο που έχουν συναντήσει οι Πορτογάλοι στην πόλη μας, και εμφανίστηκε με αέρα νικητή στη σκηνή. Το φανάρι στο χέρει του Ribeiro μας θύμησε αυτόματα την πρώτη εμφάνιση των Moonspell το μακρινό 2002 και αποτέλεσε αφετηρία μιας άκρως θεατρικής εμφάνισης με τον frontman να κλέβει την παράσταση.

Moonspell

Οι δηλώσεις του συγκροτήματος μας είχαν προετοιμάσει για ένα setlist το οποίο θα περιλαμβάνει σχεδον αποκλειστικά συνθέσεις από το πρόσφατο "1755" οδηγώντας μας να μελετήσουμε πιο έντονα την καταστροφή της Λισαβόνας από τον θρυλικό σεισμό ανήμερα Αγίων Πάντων της συγκεκριμένης χρονιάς. Ταυτόχρονα όμως έκανε αποδεκτά με μεγαλύτερη έκπληξη τις παλιότερες συνθέσεις. Αν θεωρούσαμε δεδομένα τo κλασικό "Alma Matter" και το παραδοσιακό κλείσιμο με το "Full Moon Madness", ακόμα και αν ελπίζαμε να απολαύσουμε ακόμα μια φορά το "Opium", δεν φανταζόμασταν την ονειρεμένη δυάδα "Μephisto"/ "Vampiria" η οποία έφερε μερικά ακόμα βήματα πιο κοντά τους Moonspell σε εμφάνιση headliner. Μια ντουζίνα κομμάτια και μια εξαιρετική παρουσία επί σκηνής απέδειξαν ότι οι Moonspell ακόμα και μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν χάσει το παραμικρό από την αίγλη και τη δυναμική τους παρελθόντος.

SETLIST

 

Em Nome Do Medo
1755
In Tremor Dei
Opium
Night Eternal
Breathe (Until We Are No More)
Everything Invaded
Mephisto
Vampiria
Alma Matter
Todos Os Santos
Full Moon Madness

Είχε φτάσει πλέον η ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του κοινού περίμενε. Οι headliners, στην ελληνική στάση της περιοδείας, Rotting Christ στη σκηνή του Principal για το φετινό ραντεβού με το κοινό της Θεσσαλονίκης. Το ΧΞΣ αποτέλεσε ιδανική εισαγωγή ξεσηκώνοντας καθολικά το κοινό το οποίο ήταν εξ'αρχής αποφασισμένο να ακολουθήσει τις προσταγές του Σάκη Τόλη. «Πο**άνα όλα» λοιπόν, όπως ο frontman επανέλαβε με κάθε ευκαιρία και έτσι έγινε.

Rotting Christ

Η μπάντα, ακριβώς όπως την περιμέναμε, σφιχτοδεμένη και καλοκουρδισμένη. Στις δυο άκρες ο Γιάννης Καλαμάτας και ο Κώστας Χελιώτης έχουν μπει στο πετσί του ρόλου και έχουν γίνει ένα με το συγκρότημα. Στα μετόπισθεν, όπως πάντα, δυνατός και αγέρωχος, ο Θέμης Τόλης, με τόνους εμπειρίας δεν έχει ανάγκη κανέναν. Φυσικά όμως όλα τα βλέμματα έπεφταν στον frontman Σάκη, τον αναμφισβήτητο αρχηγό της μπάντας ο οποίος έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να γεμίζει οποιοδήποτε stage με χαρακτηριστική ευκολία.

Rotting Christ

Όσον αφορά το setlist, προσωπική εντύπωση μου έκαναν τα δύο, μόνο, κομμάτια από το πρόσφατο "The Heretics", και ταυτόχρονα περιμέναμε τι θα προσθέσει το συγκρότημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες στάσεις της περιοδείας του. Η πλούσια δισκογραφία του συγκροτήματος κατάφερε, σε λογικά πλαίσια, να καλυφθεί με συνθέσεις από όλους τους πρόσφατους δίσκους αλλά και αρκετά από το μακρινό παρελθόν όπως τα "The Forest Of N'Gai", "Fgmenth, The Gift", το κλασικό "King Of A Stellar War" αλλά και το "Among Two Storms" όπου στα φωνητικά συμμετείχε με μεγάλη χαρά ο Fernando Ribeiro δείχοντας για άλλη μια φορά την αγάπη του για την ελληνική μπάντα (νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τους Rotting Christ ως τον μεγαλύτερο θησαυρό της Ελλάδας μετά τον Νίκο Καζαντζάκη). Το κλείσιμο της βραδιάς ήρθε με τον καλύτερο τρόπο και τα θρυλικά "The Sign Of Evil Existence" και φυσικά το "Non Serviam" επισφραγίζοντας την αρχηγική εμφάνιση των Rotting Christ.

Rotting Christ

Η μπάντα του Σάκη και του Θέμη Τόλη έχει γράψει εδώ και χρόνια με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ελληνική metal σκηνή ενώ ταυτόχρονα έχει κερδίσει παγκόσμιο σεβασμό και αναγνώριση. Το πιο θετικό όμως είναι ότι το συγκρότημα δεν επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος και συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση που δικαίως κατέχει στην κορυφή.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

 

ΧΞΣ
dub-sag-ta-ke
Fire, God And Fear
Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
Απαγε Σατανά
Dies Irae
The Forest Of N'Gai
Fgmenth, Thy Gift
Societas Satanas (Thou Art Lord cover)
King Of A Stellar War
In Yumen-Xibalda
Among Two Storms (with Fernando Ribeiro)
Nemecic
Δαίμωνων Βρώσις
Under The Name Of Legion
The Sign Of Evil Existence
Non Serviam

  • SHARE
  • TWEET