Release Athens (Richard Ashcroft, Rag N' Bone Man, Kid Moxie κ.ά.) @ Πλατεία Νερού, 31/05/18

Ήταν μια «γλυκιά συμφωνία» για «τυχερούς ανθρώπους»

Από τον Σπύρο Τσούτσο, 02/06/2018 @ 09:48

O Richard Ashcroft εμπνεόμενος από το όνομα της διοργάνωσης μας φώναξε "Release, Athens"! Και αυτό κάναμε στην πρώτη μέρα του τρίτου καθιερωμένου πλέον φεστιβάλ. Απελευθερωθήκαμε! Μας χτύπησε κατακούτελα το καλοκαίρι, η θάλασσα, οι φοβερές μουσικές που ακούσαμε και ευτυχώς ήταν μόνο η αρχή καθώς το επόμενο τρίμηνο μας επιφυλάσσει πλούσιες μουσικές συγκινήσεις. Πολύς κόσμος ήταν εκεί, οι περισσότεροι έφηβοι των '90s, καθώς ο headliner αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στη μουσική εκείνης της δεκαετίας, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε με τη φανταστική εμφάνισή του και τις δυνατές στιγμές που μας χάρισε. Το μόνο πρόβλημα... Δεν κατάφερα να δω τα δύο πρώτα ονόματα, οπότε δεν μπορώ να μεταφέρω το κλίμα που επικράτησε στην εμφάνιση των Sworr. και Lip Forensics.

Ας μιλήσουμε όμως για την Kid Moxie, ή στον κόσμο των θνητών Ελένη Χαρμπίλα, η οποία εμφανίστηκε στη σκηνή στις 19:30 ακριβώς, όταν ο ήλιος σιγά σιγά έτεινε στη δύση. Όμορφη στιγμή για να ακούσουμε το "Mysteries Of Love", από το soundtrack του "Blue Velvet" αλλά και το "Big In Japan" των Alphavile. Η διασκευή του πρώτου έχει γίνει σε συνεργασία της μουσικού με τον αυθεντικό συνθέτη του κομματιού Angelo Badalamenti.

Kid Moxie Release Athens

Η Kid Moxie παρουσιάστηκε στο κοινό για μία ώρα, παρέα με ακόμα δύο μουσικούς παίζοντας synth pop, με ατμοσφαιρικά φωνητικά και χορευτικά, μπιτάτα ξεσπάσματα. Ακούσαμε τα "Still High", "Bailor", "No Island", "4am", "Jacqueline The Ripper" για να ξαποστάσουμε μισή ώρα περιμένοντας τον Rag 'n' Bone Man.

Η ομορφιά σε αυτό το φεστιβάλ ήταν οι ετερόκλητες μουσικές ρίζες του κάθε καλλιτέχνη. Έτσι μετά τo ηλεκτρονικό pop, σειρά πήραν οι soul, κυρίως μπαλάντες, του βαρύτονου Rag 'n' Bone Man. Αν και οι Άγγλοι δεν φημίζονται για τις μπασκετικές τους γνώσεις, ο τραγουδιστής εμφανίστηκε με μπλούζα Shaquille O'Neal και με την εξαμελή μπάντα της οποίας οι ενορχηστρώσεις ήταν απόλυτα άξιες για live μπροστά σε χιλιάδες κόσμο.

Rag N' Bone Man Release Athens

Ο τραγουδιστής έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό για την πρώτη του εμφάνιση στη χώρα, ήταν πολύ επικοινωνιακός αλληλεπιδρώντας συνεχώς με το κοινό, το οποίο με τη σειρά του όταν του ζητήθηκε ήταν εκεί για να ακουστεί στο "Love Is All You Need" και να διασκεδάσει με τις μεγάλες επιτυχίες "Skin" και "Human". O ήχος πολύ καλός, με το γρέζι του καλλιτέχνη να δένει άριστα με τα πνευστά και τα γυναικεία φωνητικά, ώστε στο τέλος να κλείσει ραπάροντας με το "Hell Yeah" μετά από μιάμιση ώρα.

SETLIST

Wolves
Ego
Your Way Or The Rope
The Fire
No Mother
Lay My Body Down
Hard Came The Rain
Odetta
Grace
Skin
As You Are
Love Is All You Need
Human
Bitter End
Hell Yeah

"My friend and me, looking through her red box of memories!!" Ξεκινώντας με αυτούς τους στίχους, έγινε αμέσως κατανοητό στον κόσμο ότι το Brit Pop, οι Verve, οι «νεανικές ανησυχίες», όλες οι μεγάλες επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, θα κατέκλυζαν τη διάθεσή μας. Ο Richard Ashcroft, απίστευτα cool με τα Ray Ban γυαλιά του, έκανε τα πάντα για να περάσουμε καλά. Χοροπήδησε, χόρεψε, ξάπλωσε στη σκηνή, χτύπησε το μικρόφωνο στην καρδιά του, έδειξε γνώση για την επικαιρότητα της Ελλάδος κερδίζοντας τη συμπάθεια του κοινού.

Richard Ashcroft Release Athens

Προβληματάκια υπήρχαν, αλλά ήταν όλοι τόσο χαρούμενοι που δεν τους ένοιαξε. Ακόμα και όταν ο μπασίστας ξέμεινε χωρίς όργανο λόγω τεχνικού προβλήματος στο "Music Is Power", ο Ashcroft διέκοψε πολύ κομψά την κύρια ροή του κομματιού, αφήνοντας μόνο τα ρυθμικά στοιχεία και παίζοντας με το κοινό όσο ο μπασίστας διασκέδαζε την κακοτυχία του.

Richard Ashcroft Release Athens

Ταξιδέψαμε με το "Velvet Morning", και το "Space And Time", όλοι τραγουδήσαμε το "Lucky Man" και επειδή δεν βρεθήκαμε εκεί μόνο για τα κομμάτια των Verve, γουστάραμε με τα "This Is How It Feels", και "A Song For The Lovers", γνωστό στο ευρύ κοινό από παλιές εποχές της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ επικράτησε παροξυσμός στο τελείωμα του "Science Of Silence". Το συγκρότημα τραβούσε όλα τα τραγούδια στο φινάλε τους, αυτοσχεδιάζοντας και παρασέρνοντας το κοινό. Κάπως έτσι τελείωσε το κύριο μέρος της εμφάνισης πριν δούμε τον Ashcroft μόνο του, με την ακουστική του κιθάρα, να ερμηνεύει το "The Drugs Don't Work", και τους υπόλοιπους να μπαίνουν με το "Hold On", κρατώντας για το τέλος τον ύμνο της «γλυκόπικρης συμφωνίας».

Richard Ashcroft Release Athens

Μετά από έναν εμψυχωτικό πρόλογο του καλλιτέχνη περί ενότητας των λαών, η φωνή του κόσμου ενώθηκε με αυτήν του Ashcroft για να κηρύξουν την έναρξη του φετινού καλοκαιριού και τη λήξη αυτής της μαγευτικής βραδιάς.

Φωτογραφίες: Δανάη Φωκίου

SETLIST


Sonnet
This Is How It Feels
Break The Night With Colour
A Song For The Lovers
Music Is Power
Velvet Morning
Science Of Silence
Space And Time
Lucky Man

Encore:

The Drugs Don't Work
Hold On
Bitter Sweet Symphony

  • SHARE
  • TWEET