Release Athens (Jamiroquai, Parov Stelar, Cigarettes After Sex, Sillyboy's Ghost Relatives) @ Πλατεία Νερού, 17/06/18

Η τρίτη και τελευταία μέρα του Release ήταν η εκπλήρωση μιας αθετημένης υπόσχεσης, με τους ακόμα επίκαιρους Jamiroquai να κερδίζουν εμφατικά το στοίχημα

Από τον Μάνο Πατεράκη, 18/06/2018 @ 21:29

Κατά τις 17:30 το απόγευμα, αρχικά η προγραμματισμένη ώρα έναρξης, τίποτα στον συναυλιακό χώρο δεν προμήνυε τον κόσμο που θα μάζευε, εν τέλει, η τρίτη και τελευταία μέρα του φετινού Release Fest. Λιγοστές χρωματιστές ομπρέλες μαζεμένες μπροστά από τη σκηνή όπου έκανε soundcheck η μπάντα του Parov Stelar. Οι καλοκαιρινές βροχές έπιασαν ολίγον τι απροετοίμαστο το φεστ και οι αναποδιές άλλαξαν άρδην το πρόγραμμα. Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως οι διοργανωτές είχαν προλάβει να μας ανακοινώσουν για τις αλλαγές ούτως ώστε να μην τραβηχτούμε από νωρίς αδίκως.

Μια ημέρα που ξεκίνησε με άχαρες μπόρες, οι οποίες έκαναν άβολη την κατάσταση στην -ούτως ή άλλως ποτέ αραγματική- Πλατεία Νερού κατέληξε σε ένα ξέφρενο πάρτι. Πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα και μουσικάρες από τους Jamiroquai υπό τον... ήλιο του ΠΑΣΟΚ να έχουν ισόποση δόση μιας '80s (υπό το πρίσμα των '90s) mainstream απόλαυσης αλλά και ποιότητας που ενδεχομένως πολλοί παρευρισκόμενοι να αγνοούσαν.

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν πιο πολύ απ' όλους τη Σtella, η οποία δεν τα κατάφερε να ανοίξει το φεστιβάλ, όπως προβλεπόταν. Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό της, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ακυρώσει την εμφάνισή της. Έτσι, το ρόλο του πρώτου support, έπειτα από την καθυστέρηση που προαναφέραμε, ανέλαβε ο Sillyboy, ο οποίος πια κυκλοφορεί με full-time μπάντα, τους Ghost Relatives.

Sillyboy's Ghost Relatives

Λίγες βδομάδες πριν εμφανιστεί στα πολυσυζητημένα φεστιβάλ Up στην Αμοργο, και Φέγγαρο στην Κύπρο, οι easy-listening μουσικές του Sillyboy, κατά κόσμον Χαράλαμπου Κουρτάρα, ζέσταναν σιγά-σιγά την ατμόσφαιρα. Τα μαύρα σύννεφα αραίωναν, οι χοντρές ψιχάλες σπάνιζαν όλο και περισσότερο... Στο τέλος του σετ του οι ομπρέλες είχαν κλείσει και οι laid back ήχοι του μπορεί να μην σου έμεναν στο μυαλό, όμως δημιουργούσαν ένα πολύ όμορφο, χαλαρωτικό συναίσθημα, όπως είχαμε ήδη ψυχανεμιστεί, ακούγοντας τα φετινά single του, "Come Closer" και "Muscle Cars".

Sillyboy's Ghost Relatives

Το χαλαρωτικό vibe των Sillyboy's Ghost Relatives διαδέχτηκε η εκούσια υποτονική, lo-fi, διάθεση των Cigarettes After Sex. Παρά τη μικρή δισκογραφική της παρουσία, η μπάντα από το El Paso έχει καταφέρει να διεισδύσει στα ελληνικά ραδιοκύματα και, ως εκ τούτου, στο ελληνικό κοινό. Έγιναν παγκοσμίως διάσημοι με το ομώνυμο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε πέρσι το καλοκαίρι (αγαπημένος δίσκος του 2017 του Steven Wilson, παρεμπιπτόντως), όταν και μας επισκέφτηκαν τελευταία φορά για το Rockwave Festival με headliners τους Placebo.

Cigarettes After Sex

Η dream pop εκ προοιμίου δεν είναι συναυλιακή μουσική, πόσω μάλλον δε όταν φλερτάρει έντονα με το slowcore. Ε και οι Cigarettes After Sex δεν είναι δα και Slowdive (που είχαν συμμετάσχει στο Release Athens του 2016) για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους σκοπέλους της μεγάλης σκηνής. Έτσι, οι πολύ όμορφες, μελαγχολικές μουσικές τους, φτιαγμένες για τις μικρές τις ώρες και για συγκεκριμένες διαθέσεις, χάθηκαν στο τσιμέντο της Πλατείας Νερού. Τα κύματα αιθέριων μελωδιών εξανεμίστηκαν και έμεινε ένας υπερβολικά mid tempo χτύπος των drums να αφήνει την πλειοψηφία του κοινού ασυγκίνητο, πλην των σκληροπυρηνικών αισθηματίων που βρίσκονταν μπροστά και κατάφεραν να απολαύσουν την εμφάνιση κατάτι περισσότερο.

Cigarettes After Sex

Ολοκληρωτική εναλλαγή συναισθημάτων για τη συνέχεια. Μιλώντας για καλλιτέχνες που αγαπάει το ελληνικό κοινό, δεν γίνεται να αφήσουμε ποτέ εκτός των Αυστριακό Parov Stelar. Ο ιδιος έχει πει πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει παίξει 50 φορές στη χώρα μας, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι Μύκονο και Κρήτη. Μπορεί να μην έχει βγάλει δίσκο που να θεωρείται μεγάλος, δεν νομίζουμε πως νοιάζεται για κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως, θεωρείται κορυφαίος σε αυτό που κάνει (electro-swing) και καταφέρνει να συνεπαίρνει το mainstream ακροατήριο δίνοντας μια ψευδαίσθηση κουλτούρας σε μια καλοκαιρινή party διάθεση.

Parov Stelar

Με τα τρία πνευστά να είναι στο προσκήνιο και να δίνουν το δικό τους show, ο Marcus Fureder στεκόταν πιο πίσω, στην υπερυψωμένη του βάση φτιάχνοντας τα πλήκτρα και τους ηλεκτρονικούς του ήχους. Απευθύνθηκε ελάχιστα στο κοινό, αφού προτιμούσε να έχει το ρόλο του μαέστρου της όλης εμφάνισης. Όλες, ανεξαιρέτως, οι συνθέσεις του απέπνεαν ευχάριστη, πλουμιστή διάθεση, ούτε μισή σπιθαμή μελαγχολίας ή οποιουδήποτε πιο σκοτεινού συναισθήματος. Το κοινό σύσσωμο ανταποκρίθηκε στο booty swing του, αφού, κακά τα ψέματα, ήταν πολύ περισσότερο εξοικειωμένο στις πολύ -μα ίσως υπερβολικά πολύ- προσβάσιμες μουσικές του παρά στις μουσικές του headliner, ακόμα και αν αυτός είχε στιγμές με beats να κρατιέσαι πάνω τους. Μια θετική εμφάνιση, συνολικά, που εξυπηρέτησε στο έπακρο τον σκοπό της.

Parov Stelar

Έπειτα, ήρθε η ώρα για Jamiroquai. Επρόκειτο να τους δούμε πέρσι 17 Ιούνη στο Release Athens, αλλά η εμφάνισή τους ακυρώθηκε λόγω προβλήματος υγείας του frontman και ηγέτη τους, Jay Kay. Τελικά, ακριβώς την ίδια ημερομηνία, ένα χρόνο μετά, αποζημιωθήκαμε και με το παραπάνω. Η μπάντα που υπερηφανεύεται ότι έχει κυκλοφορήσει τον funk δίσκο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών ήταν headliner όχι μόνο κατ’ όνομα, με εμφανώς στην πράξη, όντως πολλά επίπεδα πάνω από οτιδήποτε άλλο είδαμε την Κυριακή.

Jamiroquai

Ο Jay Kay, με την περικεφαλαία φουτουριστικού ινδιάνου, πέρα από χαρισματικός performer και εξαιρετικός τραγουδιστής στο είδος του, εμφανίστηκε απίστευτα συμπαθητικός και προσγειωμένος, με χαμόγελο ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Οι Jamiroquai κυκλοφόρησαν άλμπουμ πέρσι μετά από δισκογραφική σιγή επτά ολόκληρων ετών. Ξεκίνησαν με κομμάτι από εκεί ακριβώς: Το "Shake It On" ήταν ρετρό και μοντέρνο ταυτόχρονα, καταφέρνοντας να συνεπάρει το κοινό που σποραδικά είχε ήδη αρχίσει να ξεσκονίζει τις χορευτικές του κινήσεις.

Jamiroquai

Τα πλήκτρα έδιναν έναν '80s, κάπως προοδευτικό χαρακτήρα, ενώ η σχεδόν gospel χορωδία τριών γυναικών που συνόδευαν τον Jay Kay δημιουργούσε ένα εξαιρετικό groove. Funk και nu-disco ανακατεύονταν σε ένα γλυκόπιοτο μίγμα που ταίριαζε απίστευτα με την σκοτεινή, παραθαλάσσια Αθήνα. Δεκατέσσερα τραγούδια συνολικά, σε μια εμφάνιση που κράτησε, προς τιμή τους, περισσότερο απ’ ήταν προγραμματισμένο. Το κανονικό set τελείωσε με μια rock, θα έλεγε κανείς, νότα στην εκτέλεση του "Love Foolosophy", ακόμα περισσότερο όμως τους αγαπήσαμε στο αισθαντικό ρεφρέν του "Cloud 9". Καλά τα αγαπημένα, καλά τα «ίδια και τα ίδια», όμως είναι ακόμα πιο ευχάριστο να βλέπεις κάτι που δεν συναντάς συχνά εδώ, κάτι τόσο ρετρό αλλά ταυτόχρονα επίκαιρο στις σύγχρονες τάσεις, να κερδίζει εμφατικά σε ένα τόσο μεγάλο συναυλιακό ακροατήριο.

Jamiroquai

Φωτογραφίες: Διονύσης Παρθενιάδης / dionpa.com

SETLIST

Shake It On
Little L
Light Years
Space Cowboy
Alright
Cloud 9
Cosmic Girl
(Don't) Give Hate a Chance
Travelling Without Moving
Starchild
Seven Days in Sunny June
Canned Heat
Love Foolosophy

Encore:

Deeper Underground

  • SHARE
  • TWEET