​Nochnoy Dozor, Church Of The Sea, Ghone @ Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, 22/02/20

Κάθαρση μέσω πειραματικών ήχων

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 24/02/2020 @ 17:15

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι συναυλίες που διοργανώνονται στην Αγγλικανική Εκκλησία, η οποία κατέχει μια διακριτική παρουσία στην οδό Φιλελλήνων, στο κέντρο της πόλης. Ακούγοντας και φυσικά διαβάζοντας κατά καιρούς θετικά σχόλια για τη διοργάνωση και τη μαγευτική εμπειρία που σου προσφέρει η μουσική, σε συνδυασμό με τις λεπτομέρειες της γοτθικής αρχιτεκτονικής του κτηρίου, επιλέξαμε τη συγκεκριμένη συναυλία για το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, στηρίζεται στον μυστικιστικό και ατμοσφαιρικό χαρακτήρα της μουσικής των Nochnoy Dozor οι οποίοι αντιμετώπισαν την πρόκληση αυτής της βραδιάς δίνοντας στο κοινό, που βρέθηκε ίσως για πρώτη φορά τόσο κοντά τους, μια ιδιαίτερη και ντελικάτη λίστα κομματιών τα οποία εναρμονίστηκαν απόλυτα με την αισθητική και την ακουστική του ναού.

Αναμφίβολα, ήμασταν προετοιμασμένοι για μια συναυλία στην οποία θα πρωταγωνιστούσαν τα γυναικεία φωνητικά και οι πειραματικοί ήχοι που θα απορρέαν είτε από τα μουσικά όργανα είτε από τα ηχητικά κύματα που θα προέρχονταν από τους μαρμάρινους τοίχους και τους ζωγραφιστούς υαλοπίνακες. Μέσα στην αρχιτεκτονική αρτιότητα, τα συγκροτήματα έπρεπε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων γιατί οτιδήποτε λιγότερο θα φάνταζε αταίριαστο στη συνολική εικόνα. Οι μουσικοί αυτήν τη φορά ένιωσαν για λίγο πως αισθάνεται ένας ηθοποιός θεάτρου όταν ανεβαίνει στη σκηνή, δηλαδή όταν το κοινό βρίσκεται πολύ κοντά του και καθισμένο προσέχει και την τελευταία λεπτομέρεια στις κινήσεις του. Από τον εξαιρετικά προσεγμένο φωτισμό που υλοποιήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη μέρα μέχρι τον κάθε ελκυστικό θόρυβο του project Ghone. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας οι απόκοσμοι ήχοι που ξεπηδούν από τον χώρο των rock και ambient ηχοτοπίων μας προσκάλεσαν και μας κράτησαν συντροφιά ανάμεσα στην εμφάνιση των δύο συγκροτημάτων. Synthesizers σε συνδυασμό με φυσικούς ήχους δημιούργησαν ένα κλίμα αυτοσχεδιασμού παράγοντας μια απροσδιόριστη μουσική αναταραχή.

Συνδετικός κρίκος της επαφής μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών ήταν τα φωνητικά της Ειρήνης Αργύρη των Church Of The Sea. Η μπάντα που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια συνδυάζει synths και samples με παραδοσιακά όργανα δημιουργώντας fuzzy beats τα οποία ολοκληρώνουν έναν ήχο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό. Απόλυτα ταιριαστό με το ναό ήταν το πειραματικό κομμάτι "No One Deserves", το οποίο είναι επενδυμένο με βαριά riff και διαπεραστικούς ήχους που αποτυπώνονται έντονα στη μνήμη. Τα κομμάτια τους είναι μια "Sweet Surprise" όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι καθότι είναι αποτέλεσμα πολλών δοκιμών και ευχάριστων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του πειραματισμού. Το συγκρότημα μπορεί να σχηματίστηκε πριν λίγα χρόνια αλλά οι ρίζες του βρίσκονται στους Lower Cut. Οι Church Of The Sea στο EP τους "Anywhere But Desert" παρουσιάζουν μια πιο μινιμαλιστική εκδοχή του εαυτού τους ως καλλιτέχνες, κρατώντας στα τραγούδια τους μόνο τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία του κομψού doom ήχου τους.

Μπορεί στο ομώνυμο EP τους να υπάρχουν έξι κομμάτια, στο live τους όμως θα ακούσετε παραπάνω απ’ αυτά. Οι Nochnoy Dozor περνούν αρκετές ώρες στο studio και αυτό φαίνεται σε κάθε τους εμφάνιση, πόσω μάλλον σ’ αυτή που ήταν ιδιαιτέρως προσεγμένη απ’ αυτούς. Η ανανεωμένη λίστα κομματιών περιλάμβανε κομμάτια που δεν ξεφεύγουν από το ύφος της πρώτης τους δουλειάς αλλά είναι επιμελώς επεξεργασμένα στο κομμάτι του ήχου. Είναι γνωστό ότι στο συγκρότημα αρέσουν οι αλλαγές και οι προσθήκες οργάνων, οπότε δεν θα μας φανεί παράξενο αν στο μέλλον δούμε κάτι παραπάνω στη σύνθεσή τους. Εκτός λοιπόν από τα άρτια εκτελεσμένα "Home Sick Hom" και "Black Hand" υπήρχε το "Clarice" το οποίο διέθετε διαφορετικά πέπλα από ambient doom μελωδίες δημιουργώντας ένα μεστό ρυθμό που ολοκληρωνόταν φυσικά με τα διπλά γυναικεία φωνητικά. Άλλωστε οι γυναικείες φωνές εκείνη τη βραδιά έπαιξαν το ρόλο της κάθαρσης στο μυαλό των ακροατών. Αναμένοντας λοιπόν το καινούργιο τους υλικό οι Nochnoy Dozor με την ταπεινότητα που τους διακρίνει απάντησαν στην πρόκληση του χώρου αυτού με ένα εξαιρετικό set.

SETLIST

 

Home Sick Home
Period
Stains
In the Mire
Black Hand
Looks Like Fire
Lifeless
Clarice

  • SHARE
  • TWEET