Marina, Leon Of Athens, Allie X @ Piraeus Academy, 16/11/19

Μια γιορτή της pop μουσικής

Από την Κατερίνα Καραδημήτρη, 18/11/2019 @ 11:30

Πέρασαν πάνω από 3 χρόνια από τότε πoυ η Marina Diamantis είχε ανέβει στη σκηνή του Pireaus 117 Academy, εμφανιζόμενη για πρώτη φορά ζωντανά στην Ελλάδα. Έκτοτε, άλλαξαν πολλά.

Μετά από ένα διάλειμμα από τη μουσική, με σκέψεις να αποσυρθεί εντελώς, η Ελληνο-Ουαλή έκανε στροφή στην καριέρα της. Το Marina And The Diamonds, το stage name με το οποίο τη γνωρίσαμε οι περισσότεροι, έγινε απλά Marina, κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ και ξεκίνησε μία νέα μεγάλη περιοδεία, η οποία το Σάββατο έκανε στάση στην Αθήνα. Όσοι βρεθήκαμε στο Pireaus 117 Academy για να την απολαύσουμε για δεύτερη φορά, ζήσαμε μία τεράστια γιορτή.

Αρχικά, ήταν μία γιορτή της pop μουσικής.

Leon Of Athens

Ο Leon Of Athens και η Καναδή Allie X είχαν ζεστάνει τον κόσμο, ο οποίος όμως ήταν ήδη εξαιρετικά ενθουσιώδης. Αν υπήρχε μια παραφωνία σε αυτήν τη βραδιά, θα ήταν τα υπερβολικά προηχογραφημένα φωνητικά της Allie X που έριξαν την ποιότητα της εμφάνισής της, ακόμη και αν είχε ένα ένθερμο κοινό που έδειχνε να απολαμβάνει τα τραγούδια της. Αυτό όμως είναι ασήμαντη λεπτομέρεια σε σχέση με αυτό που ακολούθησε.

Allie X

Setlist: Allie X: Bitch/ Devil I Know/ Paper Love/ Fresh Laundry/ Science/ Regulars/ Super Duper Party People/ Rings a Bell/ Casanova

Στις 21:45 ακριβώς τα φώτα έκλεισαν, από τα ηχεία ακούστηκε το "Δυνατά-Δυνατά" της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, και όταν τελείωσε, μία -ομολογουμένως εκθαμβωτική- Marina έκανε την εμφάνισή της, ξεκινώντας τη βραδιά με το "Handmade Heaven", από το τελευταίο της άλμπουμ, "Love + Fear". Το πάρτι είχε ξεκινήσει.

Marina

Η μουσική της Μαρίνας είναι η pop στα καλύτερά της. Ανεβαστική, ανάλαφρη, με άψογες μελωδίες, με στίχους που είναι σύγχρονοι, ανθρώπινοι, αλλά ταυτόχρονα πανέξυπνοι, και όσο πολιτικοποιημένοι ή καυστικοί πρέπει. Μία pop που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, αποθεώνει τους πάντες και πατάει τις διακρίσεις.

To show που δίνει δεν είναι υπερπαραγωγή, είναι ικανό όμως να σε παρασύρει απόλυτα. Πραγματικά, ολόκληρος ο συναυλιακός χώρος, από την πρώτη στιγμή, χόρευε ασταμάτητα στους ρυθμούς της Marina. Μικροί-μεγάλοι δεν σταμάτησαν λεπτό το χορό και τα sing-alongs, και η Marina δεν σταμάτησε να προσφέρει ένα άψογο feel-good θέαμα. Η μουσική ήταν φυσικά σε μεγάλο ποσοστό προηχογραφημένη, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν έριξε την ποιότητα του live, καθώς η φωνή της ήταν εξαιρετική και αποδείκνυε συνεχώς το εύρος του ταλέντου της.

Το "Hollywood" απογείωσε τη διάθεση του κόσμου, για να ακολουθήσει το Primadonna, από το δεύτερο της άλμπουμ "Electra Heart", που έκανε ολόκληρο το Piraeus 117 Academy να χορεύει ασταμάτητα.

Marina

Η δομή της συναυλίας έδεσε ιδανικά τις τέσσερις δισκογραφικές δουλειές της Marina, με κλασικά τραγούδια από τα -προσωπικά αγαπημένα- "The Family Jewels" και "Electra Heart" να συνδέονται τέλεια με τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, και ειδικά με τα κομμάτια του "Love+Fear", που είναι πολύ πιο μελωδικά. Το "Enjoy Your Life" κι το "To Be Human" εναλλάσσονταν με το "I Am Not A Robot" και το "Froot", για να ακολουθήσει το υπέροχο "Orange Trees" και μία ακουστική διασκευή του "Teen Idle" στην οποία η Marina καταχειροκροτήθηκε.

Το ίδιο έγινε και στο δεύτερο μέρος του live, όπου τα νέα κομμάτια κυριάρχησαν. Αξιοσημείωτη ήταν η παραγωγή της μουσικής, που έκανε τα τραγούδια να ακούγονται οριακά καλύτερα από το άλμπουμ - με καλύτερο παράδειγμα το "No More Suckers". Η Marina ήταν ακούραστη, το κοινό ανταποκρινόταν σε όλα τα τραγούδια με επικά sing-along, και όλα έγιναν ομορφότερα όταν κάθισε στο αρμόνιο και τραγούδησε το "Έτσι είν’ η ζωή" της Βίκυς Μοσχολιού, ως ένας άλλος φόρος τιμής στη δεύτερη πατρίδα της, την Ελλάδα.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με μία συγκλονιστική ερμηνεία του "End Of The Earth" και με το "How To Be A Heartbreaker", κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι χόρευαν, ολόκληρος ο χώρος παλλόταν, μεταδίδοντας ένα κύμα χαράς που μόνο στις καλύτερες στιγμές της pop μουσικής μπορείς να απολαύσεις.

Marina

Αυτή όμως η συναυλία ήταν και ένας εορτασμός της ελληνικής ταυτότητας της Μαρίνας. Δεν σταμάτησε λεπτό να μιλάει άψογα ελληνικά, να αναφέρεται στο χωριό της, στην έμπνευση που έχει αντλήσει από την ελληνική μουσική, από τη χώρα αυτή. Μίλησε για τον πατέρα της που την παρακολουθούσε μαζί με άλλους συγγενείς της από τη Λευκάδα. Από την επιλογή του Δυνατά-Δυνατά για να ανοίγει όλες τις συναυλίες αυτής της περιοδείας, στο τραγούδι της Μοσχολιού, έως την εναλλαγή των σημαιών της Ελλάδας, της Ουαλίας, του Ην.Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κρέμονταν από τον εξώστη του Piraeus 117 Academy, η Marina τίμησε τη χώρα της στο έπακρο και άφησε φυσικά ανοιχτούς λογαριασμούς με το κοινό της.

Ευχαριστούμε Μαρίνα, εις το επανιδείν.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Setlist:

Marina: Love: /Handmade Heaven/ Hollywood/ Primadonna/ Enjoy Your Life/ I Am Not A Robot/ To Be Human/ Superstar/ Froot/ Orange Trees/ Teen Idle (ακουστική εκτέλεση στα πλήκτρα)

Fear: Believe In Love/ Bubblegum Bitch/ No More Suckers/ Έτσ’ειν η ζωή (διασκευή του τραγουδιού της Βίκυς Μοσχολιού)/ Karma/ Savages/ Baby

Encore: End Of The Earth/ How To Be A Heartbreaker

  • SHARE
  • TWEET