Loreena McKennitt @ Θέατρο Γης, 26/06/19

Μαγευτική ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες

Από τον Γιάννη Βόλκα, 28/06/2019 @ 15:46

Η Loreena McKennitt αποτελεί ένα τεράστιο και ξεχωριστό κεφάλαιο της μουσικής ιστορίας. Ένας άνθρωπος που μοιάζει σαν να βγήκε από μια άλλη εποχή, πιο αγνή και όμορφη. Κάθε της επίσκεψη τιμά την πόλη μας και ανεβάζει πολιτισμικά το επίπεδό μας. Ταυτόχρονα φέρνει ψυχική γαλήνη ακόμα και στον πιο δύσκολο ακροατή. Γαλήνη την οποία χρειάζονταν όσοι αποφάσισαν να παρευρεθούν στο Θέατρο Γης την μαγική αυτή βραδιά.

Κατά την διάρκεια της ημέρας φαινόταν ότι κάποια στιγμή η βροχή θα ξεσπάσει. Γεγονός που ανησυχούσε τον κόσμο ο οποίος δεν ένοιωθε σιγουριά για την διεξαγωγή της συναυλίας. Τελικά η βροχή ήρθε,σταμάτησε και προσωρινά όλα έδειχναν ότι θα εξελιχθούν ομαλά. Έτσι, ο κόσμος, αν και αργοπορημένος λόγω μποτιλιαρίσματος, έφτασε στον χώρο και πλέον ανυπομονούσε για τη συνέχεια.

Loreena McKennitt Θεσσαλονίκη

Γύρω στις 22:00 και ενώ η έναρξη έχει ήδη καθυστερήσει, σεμνή και εμφανώς σε δύσκολη θέση, η Loreena McKennitt ανέβηκε στο stage ώστε να μας εξηγήσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της βροχής και την προσπάθεια όλων ώστε η συναυλία να διεξαχθεί ομαλά. Ζήτησε ντροπαλά μια μικρή ακόμα παράταση χρόνου, ευχαρίστησε το κοινό για την υπομονή του και αποχώρησε μέσα σε αυθόρμητα και θερμά χειροκροτήματα. Μια κίνηση η οποία μόνο ένας καλλιτέχνης που σέβεται το κοινό του θα πραγματοποιούσε και θεωρώ ότι η πλειοψηφία του κόσμου το αντιλήφθηκε απόλυτα.

Loreena McKennitt Θεσσαλονίκη

Φτάσαμε έτσι στις 22:40 περίπου μέχρι η γλυκύτατη Loreena να ανέβει στο stage με το καθιερωμένο εναρκτήριο "The Mystic's Dream". Όλα έδειχναν για άλλη μια φορά υπέροχα. Όλα τα προβλήματά μας είχαν λυθεί και το, όχι κατάμεστο δυστυχώς, Θέατρο Γης παρακολουθούσε αμίλητο και αποσβολωμένο. Ακολούθησε το "The Star Of The County Down" με τη Loreena να επιδίδεται σε ένα αργό χορό με την συνοδεία του ακορντεόν της. Χαμογελά φανερά και πλέον πιστεύει και η ίδια ότι όλα θα πάνε καλά.

Loreena McKennitt Θεσσαλονίκη

Μια πεντάδα άριστων μουσικών την συνοδεύει και αλλάζει συνεχώς όργανα όπως κάνει και η ίδα η Loreena η οποία μετακινείται διαρκώς ανάμεσα στα πλήκτρα, το πιάνο, την άρπα και το ακορντεόν. Οι υπόλοιποι μουσικοί αναλαμβάνουν διαδοχικά κάποιο σημείο κορύφωσης με προσωπική αγαπημένη μου στιγμή την «μάχη» ανάμεσα στο βιολί και στην κιθάρα στο "The Bonny Swans".

Loreena McKennitt Θεσσαλονίκη

Το κοινό από την άλλη πλευρά προτιμά τα πιο ανεβαστικά και οικεία στο ελληνικό αυτί ακούσματα όπως το "Marrakesh Night Market" και το "Santiago". Από όπου όμως και αν προέρχεται το μουσικό υπόβαθρο των κομματιών, τους Κέλτες ή τη Μέση Ανατολή, το αποτέλεσμα είναι ένα και πάντα θεαματικό. Η Loreena προλογίζει όσο πιο λακωνικά μπορεί τα τραγούδια λόγω έλλειψης χρόνου αλλά δεν παραλείπει να μας εξηγήσει ορισμένα πράγματα για το πρόσφατο "Lost Souls" ή το "Full Circle" που εμπνεύστηκε το μακρινό 1988 σε μοναστήρι στο Quebec. Λίγο πριν το τέλος δεν δίστασε να εκθειάσει την ελληνική κληρονομιά την οποία ανέκαθεν έδειχνε ότι εκτιμά (όπως και τον πολιτισμό οποιασδήποτε χώρας φυσικά).

Loreena McKennitt Θεσσαλονίκη

Αν και κατάφερε να κερδίσει λίγο χρόνο αφού δεν πραγματοποίησε το προγραμματισμένο της διάλλειμα, το setlist τελικά κατέληξε μικρότερο από ότι έπρεπε αλλά η ίδια η Loreena McKennitt έδειξε ότι έκανε ότι καλύτερο ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ακόμα πιο φανερό έγινε το παραπάνω λόγω του «εξαναγκαστικού» encore με το "Tango To Evora" το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται κανονικά στο setlist της συγκεκριμένης περιοδείας αλλά ακόμα και η ίδια γνωρίζει πόσο αγαπητό είναι στο ελληνικό κοινό.

Loreena McKennitt Θεσσαλονίκη

Δεν γνωρίζω αν στο τέλος της βραδιάς το κοινό έφυγε ικανοποιημένο ή με παράπονα. Στην προσωπική μου ζυγαριά πάντως, η βαρύτητα της μουσικής της Loreena McKennitt καθως και η σαγηνευτική φωνή της κατάφεραν να εξαφανίσουν οποιοδήποτε μειονέκτημα και έτσι το μόνο που ευχόμαστε είναι αυτή η εμφάνισή της να μην είναι η τελευταία στην πόλη μας.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST
 

(με κάθε επιφύλαξη)

The Mystic's Dream
The Star Of The County Down
Bonny Portmore
Marrakesh Night Market
Marco Polo
Ages Past Ages Hence
Spanish Guitars And Night Plazas
All Souls Night
A Hundred Wishes
The Bonny Swans
Full Circle
The Gates Of Istanbul
Santiago
The Manx Ayre
The Lady Of Shalott
The Old Ways
Lost Souls

Encore:

Tango To Evora

  • SHARE
  • TWEET