Kip Winger, George Gakis And The Troublemakers, Mistful @ Wave Athens, 21/09/18

O Kip Winger μας επιβεβαίωσε πως τo μελωδικό rock των '80s με τα πομπώδη ρεφρέν αντέχει ακόμα στον χρόνο

Από τον Ξενοφώντα Καράμπαλη, 25/09/2018 @ 09:40

Όταν μας επισκέπτονται ονόματα που έζησαν μεγάλες εμπορικές στιγμές στο παρελθόν, όλοι είναι λίγο σκεπτικοί. Σκεπτικοί όσον αφορά την απόδοση τους, την διαχρονικότητα τους αλλά και το πως θα τους δεχτεί το κοινό. Στην εμφάνιση του Kip Winger στο Wave όμως υπήρχε ένα αστεράκι που έκανε τη βραδιά πιο τολμηρή: το live θα ήταν χωρίς κανονική μπάντα και ο Kip θα συνοδευόταν μόνο από την κιθάρα του και άλλον έναν μουσικό για drums/percussion. Μαζί με τον Kip θα έπαιζε και ο Γιώργος Γάκης, ένας από τους πιο συνεπής αντιπροσώπους του AOR/80s Rock της Ελληνικής σκηνής.

Mistful

Οι Mistful ήταν η μπάντα που «άνοιξε» το live, στο ύφος που ταίριαζε. Με διασκευές Roxette και Queen αποτέλεσαν ένα ευχάριστο ξεκίνημα ενώ η ηλεκτροακουστική προσέγγιση έδεσε ομοιόμορφα με το υπόλοιπο της βραδιάς. Η Έλενα ήταν στα lead vocals με την υπόλοιπη μπάντα να βοηθάει στα δεύτερα φωνητικά. Η μπάντα βέβαια άλλαξε πρόσφατα τραγουδίστρια οπότε παρόλο που έχει κυκλοφορήσει δίσκο το 2016, διανύει μία περίοδο προσαρμογής ώστε να γίνουν οι απαραίτητες «ζυμώσεις» στο συγκρότημα.

Γιώργος Γάκης & The Troublemakers

Ο Γιώργος Γάκης πιστός στις επιρροές του και το είδος που αντιπροσωπεύει, ανέβηκε μετά τους Mistful στη σκηνή συνεχίζοντας με τους δικούς του Troublemakers στην ίδια ηλεκτροακουστική λογική. Με ηλεκτρικά solo σκόρπια στο set αλλά και αρκετές διασκευές, το κοινό ήταν με το μέρος του από την αρχή. Τραγούδησαν μαζί του την σχεδόν acapella εκτέλεση του "It's My life" των Bon Jovi αλλά και το "In My Dreams" των Dokken. Μας θύμισε ότι δεν τον φωνάζουν τυχαία τον 'Έλληνα David Coverdale' όταν επέλεξε να παίξει το "Sailing Ships" των Whitesnake ενώ έκλεισε με τη διασκευή του στο Ηπειρώτικο "Μη Με Κοιτάς" υποστηρίζοντας την τοπική παράδοση.

Γιώργος Γάκης & The Troublemakers
 
Ενώ ο Kip Winger κούρδιζε την κιθάρα του στον πάνω όροφο, ο Γάκης μας έπαιξε και τη συνεργασία που είχε κάνει με τον Joe Lynn Turner "Street Of Broken Dreams" από τον δίσκο του "Too Much Ain't Never Enought" του 2015. Η αποχώρηση του από τη σκηνή μετά το τέλος του δικού του set ήταν προσωρινή αφού η βραδιά στο Wave είχε οικογενειακό χαρακτήρα με αποτέλεσμα ο Γάκης να κάνει την εμφάνιση του και στο set του Kip Winger.

Kip Winger

Αφού άρχισε με νάζια και λίγη γκρίνια - που όπως εκμυστηρεύτηκε στο κοινό είναι κάτι καθημερινό για τους κοντινούς του ανθρώπους - ο Kip Winger ξεκίνησε το ακουστικό live του με το  "Cross" από τη solo δισκογραφία του. Ο ίδιος ήταν σε πολύ καλή φόρμα στα φωνητικά κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στο "Pages And Pages" που είπε μόνος στου στα keyboard, αλλά και στο "A Song For Nothing" που είχε για συνοδεία μία προηχογραφημένη ορχήστρα. Η προηχογραφημένη ορχήστρα όμως (από audiotrack στο κινητό του Kip) δεν δούλεψε όπως ο ίδιος θα ήθελε, δίνοντας μια αίσθηση προχειρότητας. Ήταν όμως και η μόνη ουσιαστική ατασταλία του.

Kip Winger

Στο σύνολο του live ο Kip είχε στα χέρια του την ηλεκτροακουστική του κιθάρα και τον συνόδευε ο περκασιονίστας Robby Rothschild. Λόγω του χώρου αλλά και της λιτής ενορχήστρωσης ήταν αναπόφευκτη η στενή επικοινωνία με το κοινό, που φώναζε requests τραγουδιών αλλά και έμπαινε δυναμικά στα ρεφρέν των επιτυχιών των Winger, από το δεύτερο κομμάτι κιόλας - το "Easy Come, Easy Go".

Kip Winger

Η αλήθεια είναι πώς η απλότητα των συνθέσεων των Winger εκτίθεται έντονα σε ένα ακουστικό live. Όμως επίσης ισχύει πως και να μην ξέρεις τα τραγούδια τους καλά, οι στίχοι είναι αρκετά προσιτοί για να καταλάβεις - ακόμα και συνειρμικά - που θα καταλήξει η φράση. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν και οι παραβρισκόμενοι στα "Can't Get Enought", "Hungry", "Headed For A Heartbreak" και "Seventeen", σε μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα.

Kip Winger

Η παρέα στη σκηνή μεγάλωσε στο "Miles Away", όπου ανέβηκε ο Γάκης με την μπύρα του και αγκαλιά με τον Kip και τον Robby τραγούδησαν το χιτάκι των Winger. Το Wave μπορεί να μην ήταν φίσκα, ήταν αρκετά γεμάτο όμως ώστε το κοινό να υπερκαλύπτει τους καλλιτέχνες σε πιο παρεΐστικες στιγμές όπως αυτή.

Kip Winger

Παρόλο που ο Kip Winger είχε το setlist κολλημένο στην κιθάρα του, δεν το ακολούθησε κατά γράμμα και βγήκε και για ένα encore με το Blue Suede Shoes (των Winger, όχι του Carl Perkins!). Κάπου εκεί έκλεισε το ακουστικό live του Kip για να ανηφορίσει προς Ιωάννινα, για ένα ακόμα live με τον Γάκη. Εμείς ελπίζουμε να ξαναδούμε τον Kip Winger στα μέρη μας καθώς εκτός από την άνεση που είχε χωρίς μπάντα να τον καλύπτει, μας επιβεβαίωσε πως τo μελωδικό rock των '80s με τα πομπώδη ρεφρέν αντέχει ακόμα στον χρόνο.

Stefanos Alimantiris Photography

SETLIST


Cross
Easy Come Easy Go (Winger)
Who's The One (Winger)
Can't Get Enough (Winger)
Hungry (Winger)
Ever Wonder (Winger)
Rainbow In The Rose (Winger)
Miles Away (Winger) (with George Gakis)
Spell I'm Under (Winger)
Free
Pages And Pages
A Song For Nothing 
Headed For A Heartbreak (Winger)
Blind Revolution Mad (Winger)
Down Incognito (Winger)
Madalaine (Winger)
Seventeen (Winger)

Encore:

Blue Suede Shoes (Winger)

  • SHARE
  • TWEET