Grave Digger, Marauder, Dark Nightmare @ Eightball, 28/09/18

Απόλυτα επιτυχημένη η εμφάνιση των Γερμανών

Από τον Γιάννη Βόλκα, 02/10/2018 @ 12:44

Το πατροπαράδοτο heavy metal έχει την τιμητική του κατά τους φετινούς φθινοπωρινούς μήνες με πολλά και σημαντικά συγκροτήματα να επισκέπτονται την χώρα μας. Αυτήν τη φορά σειρά είχαν οι Γερμανοί Grave Digger, ένα σχήμα με το οποίο δεσμοί αγάπης τους ενώνουν με το ελληνικό κοινό εδώ και πολλά χρόνια. Άρα κάθε άλλο παρά τυχαία θα πρέπει να θεωρηθεί η μεγάλη προσέλευση του κόσμου που γέμισε τον χώρο του Eightball από αρκετά νωρίς. Δεν παύει όμως να θεωρείται μια επιτυχία τόσο του συγκροτήματος όσο και της συγκεκριμένης σκηνής γενικότερα.

Πρώτη μπάντα της βραδιάς, οι Dark Nightmare από τα Γρεβενά οι οποίοι έχουν αποκτήσει εδώ και χρόνια την πίστη τους σε αυτό που κάνουν. Τρεις ολοκληρωμένες κυκλοφορίες αλλά και δυο δεκαετίες εμπειριών βαραίνουν την πλάτη τους με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία ανάγκη ψεύτικου εντυπωσιασμού. Δίνουν βάρύτητα στη μουσική και στις πολύ αξιόλογες συνθέσεις τους, τις οποίες το κοινό έδειχνε να γνωρίζει αρκετά καλά. Από το επικό "Dragonlakes" μέχρι τα σχεδόν black metal περάσματα στο πρόσφατο "Crown Of Innocence" οι Dark Nightmare άνοιξαν ιδανικά την βραδιά.

Dark Nightmare

Συνέχεια με άλλο ένα ιστορικό συγκρότημα της ελληνικής σκηνής, τους Αθηναίους Marauder. Οι Γιώργος Σώφρονας και Ανδρέας Τσαούσης έπιασαν τις γωνιές της σκηνής με τις κιθάρες τους και ως ιδρυτικά μέλη της μπάντας δεν μπορούν παρά μόνο να απολαμβάνουν το γεγονός ότι μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες οι Marauder βρίσκονται ακόμα εδώ. Τον Νίκο Αντωνογιαννάκη τον απολαύσαμε και με τους Omen μερικές μέρες νωρίτερα με αποτέλεσμα να νοιώθει αρκετά μεγάλη άνεση στην σκηνή του Eightball. Με κομμάτια από το μακρινό παρελθόν μέχρι αυτά του σχετικά πρόσφατου "Bullethead" κράτησαν το κοινό «ζεστό» μέχρι να καταφτάσει το «κυρίως πιάτο».

Marauder

Υπό τους εισαγωγικούς ήχους του "The Brave" ανέβηκαν στο stage οι Grave Digger με τον αναμενόμενο ενθουσιασμό του κοινού να δίνει αέρα νικητή από την αρχή στους Γερμανούς γερόλυκους. Ιδανική αρχή με το "Scotland United" από το πολυαγαπημένο "Tunes Of War" και συνέχεια με το περσινό "Lawbreaker". Εξαρχής φαίνεται ότι το κοινό το διασκεδάζει και έχει έρθει στον χώρο γνωρίζοντας το υλικό των Γερμανών.

Grave Digger

Μεγαλύτερη αδυναμία φυσικά αποτελεί η τριάδα "Tunes Of War" - "Knights Of The Cross" - "Excalibur" και οποιαδήποτε σύνθεση από τους συγκεκριμένους δίσκους εκτοξεύει την αδρεναλίνη των παρευρισκόμενων στα ύψη. Απόλυτα ικανοποιητικές όμως και οι αντιδράσεις του κόσμου στα κομμάτια από πιο πρόσφατους δίσκους.

Grave Digger

Στα αριστερά της σκηνής, ο πολύ δυνατός Jens Becker στο μπάσο με είκοσι σχεδόν χρόνια θητείας στους Grave Digger (και άλλα πέντε στους Running Wild) θεωρείται δικαιωματικά στους παλιούς της μπάντας. Στην αντίπερα όχθη ο Axel "Ironfinger" Ritt εκτός από τα riff βοηθά και στην σκηνική παρουσία της μπάντας. Πίσω από τα drums o Marcus Kniep, πρώην πληκτράς των Grave Digger, δείχνει να απολαμβάνει ακόμα περισσότερο τον νέο του ρόλο.

Grave Digger

Τα περισσότερα βλέμματα φυσικά έπεφταν πάνω στον Chris Boltendahl, τον ιθύνοντα νου, την ψυχή και το σώμα των Grave Digger. O Γερμανός γερόλυκος έχει δείξει μια ζωή αφοσίωσης στο συγκρότημά του αλλά και στο heavy metal γενικότερα και αυτό μόνο σεβασμό μπορεί να εμπνέει. Οι Grave Digger δεν έγιναν ποτέ το μεγαλύτερο συγκρότημα του κόσμου, ούτε καν της χώρας του και φυσικά ο Boltendahl δεν φημίζεται τόσο για τις φωνητικές δυνατότητες όσο για την τα ala-Udo γριλίσματά του. Παρ' όλα αυτά όμως το συγκρότημα έχει γράψει πολλούς αξιόλογους δίσκους και καταφέρνει να συντηρεί ένα πιστό fanbase. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν ο καλλιτέχνης είναι πρωτίστως ο ίδιος πιστός στο έργο του.

Grave Digger

Η κανονική διάρκεια έκλεισε εντυπωσιακά και αναμενόμενα με το "Rebellion (The Clans Are Marching)" ενώ ανάμεσα στα τρία κομμάτια του encore φυσικα μεγαλύτερο ενθουσιασμό προκάλεσε το "Heavy Metal Breakdown", σύνθεση από το ντεμπούτο των Γερμανών.

Με μια τίμια και δυναμική εμφάνιση οι Grave Digger καταφέρνουν να συντηρούν τον μύθο τους στη χώρα μας ενώ μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω. Μετά από βραδιές σαν αυτή, είναι αναμενόμενο να τους περιμένουμε στα μέρη μας, ξανά, πολύ σύντομα.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας, Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography (από το live της Αθήνας @ Κύτταρο, 29/09/18)

SETLIST

(Intro) The Brave
Scotland United
Lawbreaker
The Clans Will Rise Again
Ballad Of A Hangman
The Curse Of Jacques
The Dark Of The Sun
Execution
The Bruce
Knights Of The Cross
Tattooed Rider
Season Of The Witch
Highland Farewell
Morgane Le Fay
Excalibur
Rebellion (The Clans Are Marching)

Encore:

Healed By Metal
Fear Of The Living Dead
Heavy Metal Breakdown

  • SHARE
  • TWEET