This Is Hell Vol.3: Foray Between Ocean, Blessed By Perversion, Black Path @ Temple, 31/01/20

(Εγχώρια και ακραία) Friday night lights

Από τους Σπύρο Κούκα, Αντώνη Μαρίνη, 03/02/2020 @ 14:29

Βράδυ Παρασκευής και η συναυλιακή πρόταση του τρίτου κατά σειρά This Is Hell έμοιαζε αρκούντως ελκυστική για να ανηφορίσουμε προς το γνωστό μαγαζί της οδού Ιάκχου. Βλέπετε, η σύμπραξη τριών άκρως ελπιδοφόρων σχημάτων της ευρύτερης εγχώριας death metal σκηνής έδινε τα εχέγγυα για μια αξιομνημόνευτη βραδιά, με τον καλό καιρό και τον αρκετό κόσμο που είχε μαζευτεί από νωρίς έξω από το Temple να προμηνύουν πως τα καλύτερα ήταν μπροστά μας.

Έτσι, λίγο μετά τις 21.00, που άνοιξαν οι πόρτες, οι Black Path ξεκίνησαν το σετ τους. Με το κοινό να μαζεύεται και τις απαραίτητες πρώτες συναυλιακές συζητήσεις, δεν θα ήταν δύσκολο να στραβώσουν τα πράγματα. Η πεντάδα δεν άφησε να συμβεί κάτι τέτοιο. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα η ένταση κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς κακώς εννοούμενη βαβούρα. Τα riff και οι μελωδίες από τις διπλές Flying V ξεχώριζαν με ευκολία. Τα γρυλίσματα ακολουθούσαν από κοντά. Τα στιβαρό drumming στεκόταν ένα σκαλί ψηλότερα. Δίπλα στα melo-death στησίματα και τα τεχνικά περάσματα του ντεμπούτου, το καινούριο υλικό φαίνεται να έχει έναν απολύτως καλοδεχούμενο σύγχρονο αέρα.

Δεύτεροι σε σειρά εμφάνισης υπήρξαν οι Blessed By Perversion, ένα σχήμα με τη δική του ιστορία τη δεκαετία που μας πέρασε. Δραστηριοποιούμενοι από το 2010, οι Αθηναίοι death metallers κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην '00s εγχώρια σκηνή, τόσο με το εναρκτήριο "Destroy The Image Of God" EP τους, όσο και με το "Between Roots And Darkness" ντεμπούτο full length τους. Σε αυτήν τους, δε, τη συναυλιακή επανεμφάνιση, κατάφεραν να αποτελέσουν το ιδανικό αντίβαρο στον πιο τεχνικό και μελωδικό ήχο των Black Path και τον πιο μοντέρνο των Foray Between Ocean, δίνοντας εκείνη την δόση παραδοσιακού και διεστραμμένου death metal που χρειαζόμασταν εκείνη την ώρα.

Με βορβορώδη φωνητικά που απέπνεαν σαπίλα και ζόφο, ασφυκτικό wall of sound από τις δύο επί σκηνής κιθάρες κι ένα rhythm section (με ειδική μνεία στο υπόκωφο, έρπον μπασάκι) που έσκαβε τον λάκκο μας με περίτεχνους ρυθμούς, το χρονικό διάστημα που το κουιντέτο βρέθηκε επί σκηνής ήταν πιθανόν το πιο ψυχολογικά απαιτητικό και ουσιωδώς death metal-ικό της βραδιάς. Παράπονα για τον πηχτό και πνιχτό τους ήχο δεν μπορούν να υπάρξουν, για τη διάρκεια τους set τους επίσης, με μοναδική ένσταση το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει (τέσσερα χρόνια) από την τελευταία τους δισκογραφική προσπάθεια, ελπίζοντας πως σύντομα θα έχουμε νεότερα τους.

Foray Between Ocean

Χωρίς πολλές καθυστερήσεις, ο φωτισμός χαμήλωσε, τα banners τοποθετήθηκαν στη σκηνή και τα πάντα ήταν έτοιμα για τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Οι Foray Between Ocean έχουν γράψει χιλιόμετρα στο σανίδι κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Τρομερά δεμένος ήχος και ειλικρινές attitude, χωρίς πολλά-πολλά. Συνθέσεις που κοιτάνε το τώρα και όχι το παρελθόν (duh!), ξεσπάσματα που στάζουν οργή, μαύρες αποχρώσεις, αφηνιασμένοι ρυθμοί. Το υλικό του "As Serenity Drowned" παρουσιάστηκε με τον απαραίτητο όγκο και σε πλήρως ταιριαστή ζωντανή λογική. Τα ορχηστρικά στοιχεία έμειναν ένα βήμα πίσω, αφήνοντας κιθάρες και blast beats στο προσκήνιο.

Foray Between Ocean

Το ήδη ζεστό κλίμα έγινε πιο έντονο στο σερί του φρέσκου "Katavasis" και του γνωστού σουξέ "Depression Never Ends". Σε πρώτη ανάγνωση οι εναλλαγές από τα νέα στα του "Depression Neverending" δεν ήταν η πιο προφανής επιλογή. Σε τελική ανάλυση λειτούργησαν ιδανικά. Αν ξεχώρισε κάτι από το σφιχτό σύνολο, αυτό πιθανότατα ήταν η γεμάτη νεύρο απόδοση των φωνητικών. Αν έλειψε κάτι, αυτό σίγουρα ήταν το ξύλο κάτω από τη σκηνή. Όπως και να 'χει, τα "Lost Sky" και "World Of Flesh And Teeth" πήραν κεφάλια με χαρακτηριστική άνεση, ενώ το "Piece Of Life" έσκασε σαν την τέλεια καληνύχτα. Με το καλό στα επόμενα. Και με περισσότερο moshing.

Foray Between Ocean

Φωτογραφίες: Χριστίνα Αλώση

SETLIST

 

Visions Of An Epileptic Eye
Katavasis (The Fall Of Man)
Depression Never Ends
Under A Thousand Scars
Exhumation Of My Misery's Uncorrupted Remains
Lost Sky
World Of Flesh And Teeth
Piece Of Life

  • SHARE
  • TWEET