Empty Frame @ Ilion Plus, 23/03/18

Ηχητική πανδαισία πολυσυλλεκτικότητας σε μια εορταστική βραδιά που από μόνη της είχε να πει πολλά

Από τον Σπύρο Κούκα, 26/03/2018 @ 12:46

Ανεβαίνοντας νωχελικά την 3ης Σεπτεμβρίου, νωρίς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η αλήθεια είναι πως λίγα περνούσαν από το μυαλό μου, όντας περισσότερο απορροφημένος στη μουσική που έβγαινε από τα ακουστικά μου εκείνη τη στιγμή (στην προκειμένη, το "Hundus" των παραγνωρισμένων Σουηδών doom rockers Burning Saviours). Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, έχοντας ξαναβρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε κάποιο συναυλιακό δρώμενο που αφορούσε τους Empty Frame κι έχοντας «τριφτεί» επαρκώς με την τελευταία τους δουλειά (την οποία και θα παρουσίαζαν ζωντανά στην ολότητα της), ήμουν σχεδόν βέβαιος πως τα όσα θα μας παρουσίαζαν δεν θα είχαν καμία έκπτωση στην ποιότητα - αν κι αυτές μου οι εκτιμήσεις αποδείχθηκαν αρκετά μετριοπαθείς σε σχέση με τα όσα βιώσαμε τελικά.

Empty Frame

Όσο θετικά προδιατεθειμένος κι αν έφτασα στον πολυχώρο του Ilion Plus, βλέποντας άτομα όλων των ηλικιών να καταφθάνουν και να γεμίζουν το μαγαζί πανηγυρικά, το χορταστικό οπτικοακουστικό (περίπου) δίωρο που μας προσέφερε το εξαμελές σχήμα αποδείχθηκε υπεράνω κάθε προσδοκίας. Άλλωστε, η βραδιά ήταν έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερη, καθώς το "Who Wants To Ride The Horse" θα έδειχνε τις δυναμικές του και ζωντανά για πρώτη φορά, σε ένα release show (με δωρεάν, παρακαλώ, είσοδο) που είχε ανοικτές τις πόρτες του για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ξεκινώντας το δίωρο set τους με το "Walking Away" από τον νέο τους δίσκο, θα παρουσίαζαν καταρχάς ολόκληρο το πιο πρόσφατο τους πόνημα, αποδεικνύοντας κι εμπράκτως πόσο σκληρή δουλειά χρειάστηκε για τη δημιουργία του. Άξιος αναφοράς υπήρξε ο φανταστικός - και πεντακάθαρος - ήχος τους, γεγονός που λόγω και της ιδιαιτερότητας και ποικιλίας σε επί σκηνής όργανα και ήχους είναι άξιος συγχαρητηρίων, ενώ το υλικό του νέου άλμπουμ σε ζωντανές συνθήκες βγάζει μια εντονότερη country αισθητική, κατά τη γνώμη μου καθ’ όλα ευπρόσδεκτη σε συναυλιακό περιβάλλον.

Μάλιστα, με την εξαίρεση μερικών «ευτράπελων» με τη σειρά των κομματιών τόσο στο set της παρουσίασης του "Who Wants To Ride The Horse", όσο και στο δεύτερο μέρος της εμφάνισης τους, το ότι κατάφεραν τα όσα παρουσίασαν να έχουν συμπαγέστατη συνοχή παρά το σύνθετο της φύσης τους και την ιδιαίτερη παρουσία των δύο κλασσικών εγχόρδων (τσέλο, βιολί), δείχνει και το δημιουργικό κι εκτελεστικό επίπεδο στο οποίο κινούνται σταθερά τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Έτσι, έπειτα από ένα σύντομο διάλλειμα μετά το τέλος και του "In Circles", και με τα μέλη της μπάντας να παίρνουν ξανά τις προκαθορισμένες θέσεις τους επάνω στη σκηνή, οι πρώτες νότες του “No Borders” από το ξεχωριστό τους ντεμπούτο "They Think We Are Eskimos" θα όριζαν την έναρξη ενός ταξιδιού στο παρελθόν της μπάντας. Παρελθόν από το οποίο προερχόταν και το ανανεωμένο (κι επεκταμένο) "Cowboy Moon" (από το soundtrack των "Ηρωίδων") που ακολούθησε αμέσως μετά, προτού το "Bright Lights" να αποτελέσει την πρώτη εκπροσώπηση στη βραδιά μέσα από το εκλεκτό "The Blackbird Flies". Το τελευταίο, κιόλας, θα είχε την τιμητική του μέχρι το τέλος αυτού του δεύτερου μέρους - και δικαίως, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πορείας τους μέχρι τώρα, αν και αισθητή παρουσία στη βραδιά θα έκαναν και τα "Don’t Play With Us" και "Loubi Dance" από το "Hands/Χέρια" soundtrack.

Δίχως να πλατειάσω περισσότερο για μια βραδιά που από μόνη της είχε να πει πολλά, το "Looking Up" που ολοκλήρωσε το μουσικό κομμάτι της βραδιάς έκλεισε, τρόπον τινά, έναν ακόμη δημιουργικό κύκλο για την πολυσυλλεκτική εξαμελή ορχήστρα των Empty Frame, ενός σχήματος που η ελληνική rock σκηνή έχει την τύχη να αποκαλεί τέκνο της.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Αφροδίτη Ζαγγανά (Ίλιον Plus, 19/10/17​)

SETLIST

Walking Away
Horse
Feels Like A Breeze
This Is Where You Go
Hide
Burning Walls
Mr Controversial
All That Remains
Wheels
The Not Bowing
D-Oppression
Spirit
In Circles
No Borders
Cowboy Moon
Bright Lights
Eternity
In The Sun
Child’s Play
Only In Darkness
Funerals For The Living
Don’t Play With Us
Chevy Chase
Loubi Dance
Welcome To The Dollhouse
A Velvet Dream
Helicopter
Legacy
Looking Up
  • SHARE
  • TWEET