dEUS @ Fuzz Club, 31/05/19

Ένας έρωτας που δεν σβήνει, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει...

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 03/06/2019 @ 15:29

Περάσαν 20 χρόνια από όταν κυκλοφόρησε το "Ideal Crash", ο τρίτος δίσκος των dEUS, με τον οποίο το συγκρότημα αποχαιρέτησε τα '90s. Σπουδαίοι με κάθε έννοια, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ίσως πρόκειται για το σημαντικότερο ευρωπαϊκό (οι Άγγλοι εξαιρούνται) εναλλακτικό συγκρότημα της εποχής τους, με φανατικό κοινό στη χώρα μας, κάτι που έγινε σαφές και από το sold-out της φετινής εμφάνισης τους στην Αθήνα.

20 χρόνια λοιπόν από το "Ideal Crash" κι ακόμη η φλόγα του φαίνεται να καίει στις καρδιές του κοινού που γέμισε το Fuzz προκειμένου να το ακούσει να παίζεται ολόκληρο ζωντανά. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν μάλλον ο αναμενόμενος καθώς η γενιά που σήμερα είναι εκεί γύρω στα σαράντα έχει και το μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο με τον συγκεκριμένο δίσκο. Παρόλα αυτά βέβαια, όπως είναι λογικό, ο χώρος γέμισε με κόσμο απ’ όλο το ηλικιακό φάσμα.

Ακριβείς στο ραντεβού τους, στις 22:00 οι dEUS βρέθηκαν στη σκηνή ανοίγοντας τη συναυλία με το "Put The Freaks Up Front". Κάποια μικρά θεματάκια του ήχου, από άποψη έντασης κυρίως, έστρωσαν εντυπωσιακά γρήγορα και από το "Sister Dew" που ακολούθησε μέχρι και το τέλος της συναυλίας δεν υπήρξαν καθόλου προβλήματα.

Deus

Οι dEUS έπαιξαν ολόκληρο το "Ideal Crash" με τη σειρά που είναι τα κομμάτια στον δίσκο χαρίζοντάς μας μερικές μαγικές στιγμές. Ειδικά στο "Instant Street" μας παρέδωσαν μια μανιασμένη εκτέλεση με ένα ντελιριακό κλείσιμο που προκάλεσε πανικό, κάνοντας τον κόσμο να μην σταματάει να τραγουδάει ακόμη και μετά το τέλος του κομματιού. Αντίστοιχης αξίας ήταν και η απόδοση του συγκροτήματος στο "Everybody's Weird" αλλά και στο "Let's See Who Goes Down First", ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Tom Barman, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος.

Deus

Οι dEUS για την περιοδεία είχαν μαζί τους και μερικούς χορευτές οι οποίοι δεν συμμετείχαν σε όλα τα κομμάτια αλλά όπου εμφανίστηκαν στη σκηνή μας χάρισαν, σε συνδυασμό με το συγκρότημα, ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα που θα θυμόμαστε για καιρό. Η σωστά μελετημένη κινησιολογία των χορευτών, την οποία ανά φάσεις αναπαρήγαγαν και οι μουσικοί, έδωσε δυνατό παλμό στη συναυλία και φυσικά το κοινό ανταποκρίθηκε δεόντως στο χορευτικό κάλεσμα τους.

Deus

Για το encore, οι dEUS ξεπρόβαλαν στη σκηνή με το "Quatre Mains" από την τελευταία τους μέχρι σήμερα δουλειά, το “Following Sea”, από την οποία έχουν περάσει αισίως εφτά χρόνια. Ακολούθησε το "Fell Off The Floor, Man" σε μια φανταστική εκτέλεση και το "Hotellounge (Be The Death Of Me)" όπου ο κόσμος δεν σταμάτησε να τραγουδάει. Και με συνοπτικές διαδικασίες, συνέχισαν με ένα δεύτερο encore στο οποίο έπαιξαν το "Roses" από το, εξίσου εμβληματικό, "In A Bar, Under The Sea" του 1996, μέσα σε κλίμα απόλυτου ενθουσιασμού. Το συγκρότημα μας αποχαιρέτησε, εμφανώς συγκινημένο, με την υπόσχεση να επιστρέψουν σύντομα με καινούργια τραγούδια ενώ παρακίνησε όσους ήθελαν μετά τη συναυλία να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να διηγηθούν μια ιστορία για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ που γυρίζουν με αφορμή την 20η επέτειο από την κυκλοφορία του "Ideal Crash".

Deus

Οι dEUS αδιαμφισβήτητα παραμένουν ένα σπουδαίο συγκρότημα. Αν και προσωπικά πάντα θα θεωρώ το ντεμπούτο τους αξεπέραστο, δεν μπορώ να μην ομολογήσω το πόσο ποιοτικοί παρέμειναν δισκογραφικά όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα. Και δικαίως ο κόσμος τους αντάμειψε γεμίζοντας το Fuzz, σε ένα ακόμη άνετο sold-out για το οποίο αξίζουν μπράβο στη διοργάνωση, κι εκφράζοντας την αγάπη τους για τη μουσική τους μέσα από επευφημίες, δυνατά sing-along και ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Η συναυλία τους για τα 20 χρόνια του "Ideal Crash" ήταν μια πραγματική γιορτή που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη χειμερινή συναυλιακή περίοδο. Σειρά τώρα έχουν οι προσεχείς συναυλίες του καλοκαιριού.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography

SETLIST
 

Put the Freaks Up Front
Sister Dew
One Advice, Space
The Magic Hour
The Ideal Crash
Instant Street
Magdalena
Everybody's Weird
Let's See Who Goes Down First
Dream Sequence #1

Encore:

Quatre Mains
Fell Off The Floor, Man
Hotellounge (Be The Death Of Me)

Encore 2:

Roses

  • SHARE
  • TWEET