Cradle Of Filth, WEB @ Gagarin 205, 02/06/18

Οι Cradle Of Filth απέδειξαν με την εμφάνισή τους κάτι που δείχνουν και τα τελευταία τους άλμπουμ, ότι δηλαδή περνάνε μια δεύτερη νιότη στο black metal

Από τον Άλκη Κοροβέση, 04/06/2018 @ 13:34

Δύσκολη αποστολή για τους Cradle Of Filth. Αν και έχουν περάσει αρκετά - επτά για την ακρίβεια - χρόνια από την τελευταία τους εμφάνιση, η επιλογή της μέρας έτυχε να συμπέσει με ένα εξίσου δυνατό live στην Αθήνα, αυτό των OM. Λογικά αρκετοί από τους φίλους των δυο συγκροτημάτων θα βρίσκονταν σε ένα δίλημμα, σχετικά με το ποια μπάντα να «κάψουν». Προσωπικά, με κέρδισε το black metal των Βρετανών, και κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της βραδιάς, δε μετανιώνω για την επιλογή μου. Παρακάτω θα μάθετε το γιατί.

Σε μια ιδιαίτερα δροσερή ατμόσφαιρα, πράγμα ευχάριστο αλλά και παράδοξο - για τα ελληνικά δεδομένα - για καλοκαιρινή συναυλία σε κλειστό χώρο, ο κλιματισμός του Gagarin, ειδικά στον εξώστη που βρισκόμουν, ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός. Έτσι, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, λίγο πριν τις 21:15 βγήκαν στη σκηνή οι Αθηναίοι WEB. Τηρώντας ευλαβικά το πρόγραμμα, γέμισαν τα 45 λεπτά που είχαν στη διάθεσή τους με παλιό και νέο υλικό, δείχνοντας μια προτίμηση σε κομμάτια κυρίως από το περσινό "Tartarus".

W.E.B.

Το ύφος τους κυμαίνεται από το συμφωνικό death των Septic Flesh μέχρι και το blackened death των Behemoth. Με ιδιαίτερη έμφαση στο ορχηστρικό αλλά και το στυλιστικό κομμάτι, το μεν πρώτο δε λειτούργησε ακριβώς όπως θα περιμέναμε, αφού ο κακός ήχος και τα εξίσου πολλά προηχογραφημένα δεν επέτρεπαν σε κάποιον να απολαύσει την μπάντα. Στο δεύτερο σκέλος, η μπάντα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, χωρίς να λείπουν οι ακρότητες (ράντισμα με «αίμα»). Προσωπικά, δεν με κέρδισαν, ωστόσο υπήρξαν θερμότατες αντιδράσεις από το κοινό.

W.E.B.

Οι - όχι και τόσο Άγγλοι στην συνέπεια - Cradle Of Filth βγήκαν επί σκηνής με σχεδόν ένα τέταρτο καθυστέρηση. Χαλάλι, όμως, γιατί τα επόμενα 100 παρά λεπτά, υπήρξαν πραγματικά μια απόλαυση. Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευα πως θα μπορούσαν να έχουν τόσο καλό ήχο, ή τέτοια εξωπραγματική απόδοση, ιδιαίτερα o Dani, αλλά τα γεγονότα με διέψευσαν. Ειδική αναφορά αξίζει στον Richard Shaw, τον έναν από τους δυο κιθαρίστες, ο οποίος έκλεβε την παράσταση με κάθε του κίνηση. Ιδιαίτερα άνετος τόσο στο παικτικό κομμάτι όσο και στην θεατρικότητα του.

Cradle Of Filth

Με την εμφάνισή τους να χωρίζεται ουσιαστικά στα δυο, το πρώτο (και μεγαλύτερο) μέρος περιείχε μερικές εκπλήξεις (όχι για κάποιον που είχε τσεκάρει τα προηγούμενα setlist), όπως το έπος "Bathory Aria" από το "Cruelty And The Beast", το οποίο κλείνει φέτος τα 20, το "Beneath The Howling Stars" από τον ίδιο δίσκο και το "The Death Of Love" που επανήλθε μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στο set. Στο δεύτερο μισό, νομίζω το "Born In A Burial Gown" ήταν το outsider, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια λίγο πολύ ΕΠΡΕΠΕ να είναι εκεί. Παραδόξως, το περσινό "Cryptoriana: The Seductiveness Of Decay" αντιπροσωπεύτηκε από δυο μόνο κομμάτια. Η παντελής απουσία των "Thornography", "Darkly, Darkly, Venus Aversa" και "The Manticore And Other Horrors" δείχνει ίσως ότι ο Dani αντιλαμβάνεται πως ειδικά τα δυο τελευταία δεν είναι στα υψηλά στανταρ μπάντας αλλά και οπαδών.

Cradle Of Filth

Σε σχέση με το set του 2011 σίγουρα υπήρχαν ελλείψεις, αλλά τα κομμάτια που συμπλήρωναν τα σταθερά μέσα στο set "Dusk And Her Embrace", "Her Ghost In The Fog", "Nymphetamine" και φυσικά το "From The Cradle To Enslave", έχουν τη δική τους ποιότητα και - σίγουρα - το δικό τους κοινό. Κάτι που σαφώς έλαβε υπόψη του ο Dani κατά την επιλογή των κομματιών. Ο τελευταίος ήταν ιδιαίτερα μετρημένος για τα δεδομένα του - εκτός αν ο συνδυασμός brutal και βρετανικής προφοράς ακόμα και στις στιγμές που απευθυνόταν στο κοινό, με οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα. Δεν έκανε (ή είπε) ακρότητες, αντιθέτως, δεν έχανε ευκαιρία να ευχαριστήσει τον κόσμο. Η ουσία, όμως, είναι ότι ανταπεξήλθε με μεγάλη επιτυχία στον δύσκολο ρόλο του, χαρίζοντας μας μερικές από τις χαρακτηριστικές του κραυγές.

Cradle Of Filth

Πλέον, έχοντας δει τους Βρετανούς τρεις φορές (2001 και 2011 οι άλλες δυο), μπορώ να πω με ευκολία πως αυτή ήταν και η κορυφαία ηχητικά, ενώ με εντυπωσίασε και το δέσιμο της μπάντας, μετά από αρκετό καιρό. Με την εμφάνισή τους οι Cradle Of Filth αποδεικνύουν αυτό που δείχνουν και τα τελευταία τους άλμπουμ, ότι δηλαδή περνάνε μια δεύτερη νιότη στο black metal, ικανή να τους φέρει νέους οπαδούς, αλλά και να κερδίσει ξανά το ενδιαφέρον των παλιότερων - που για τον έναν ή τον άλλο λόγο απομακρύνθηκαν.

Cradle Of Filth

Φωτογραφίες: Διονύσης Παρθενιάδης / dionpa.com

SETLIST

Ave Satani (Intro)
Gilded Cunt
Beneath The Howling Stars
Blackest Magick In Practice
Heartbreak And Seance
Bathory Aria
Dusk And Her Embrace
The Death Of Love
You Will Know The Lion By His Claw
-
A Bruise Upon the Silent Moon (Intro)
The Promise Of Fever
Nymphetamine (Fix)
Her Ghost In The Fog
Born In A Burial Gown
From The Cradle To Enslave
Blooding The Hounds Of Hell (Outro)
  • SHARE
  • TWEET