Courtney Barnett, Amalia @ Fuzz Club, 16/05/19

Συγχαρητήρια Courtney Barnett! Ήταν μια καταπληκτική συναυλία

Από τον Σπύρο Τσούτσο, 20/05/2019 @ 01:48

Τόση ένταση, τόση φασαρία, τόσοι στίχοι ειρωνικοί, υβριστικοί, χιουμοριστικοί, με τους οποίους ταυτιστήκαμε στο έπακρο. Ταυτόχρονα η απόλυτη απλότητα της εμφάνισης και της ενορχήστρωσης μας υπενθύμισε ότι ένα γρατζούνισμα κιθάρας και λίγο νεανικό πάθος, φτάνουν για να γραφτούν κομματάρες.

Τη συναυλία άνοιξε η Amalia (Αμαλία Μουχταρίδη), ένα φρέσκο όνομα της αθηναϊκής indie σκηνής. Η νεαρή μουσικός, η οποία πρόσφατα άνοιξε και την συναυλία της Anna Calvi, υπό τη συνοδεία τριμελούς μπάντας, ερμήνευσε για μισή ώρα κυρίως δικά της κομμάτια. Μια γλυκιά νοσταλγία επηρέασε την ψυχολογία μας μέσα από τις μελαγχολικές συνθέσεις της. Ακούσαμε μπαλάντες που βαδίζουν στα χνάρια της νέας ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής, όπου κυριαρχούν κυρίως τα indie-pop, πειραματικά, γυναικεία φωνητικά, ενώ κάπου προς το τέλος απολαύσαμε μια υπέροχη shoegaze διασκευή του "Blister In The Sun" των Violent Femmes. Αναμένουμε την επομένη εμφάνισή της καθώς και κάποια δισκογραφική της δουλειά.

Amalia

Στις 22:15 ακριβώς, υπό τους ήχους του "Hopefulessness", εμφανίστηκε στη σκηνή η Courtney Barnett με τα άλλα δύο μέλη της μπάντας. Σίγουρα στις ζωές των Courtney όλου του κόσμου, το όνομα Kurt έχει παίξει σημαντικό ρόλο. H εν λόγω Courtney, κυκλοφόρησε με το έτερον μουσικό της ήμισυ Kurt Vile, τον πολύ καλό δίσκο "Lotta Sea Lice" πριν δύο χρόνια. Από την άλλη ο Kurt Cobain έχει επηρεάσει εμφανώς τις συνθέσεις της, την κίνησή της στην σκηνή, το στυλ της. Ακόμα και το αριστερόχειρο κράτημα της κιθάρας μας θύμισε τον ήρωα του grunge. Παρ' όλα αυτά, όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν έμοιαζαν να αποσκοπούν καθόλου σε μια ακόμη νοσταλγική απόπειρα επαναφοράς των '90s στις ζωές μας, αλλά αντιθέτως συνέβαλαν σε μια νέα προσέγγιση της σύγχρονης indie μουσικής.

ourntey Barnett

Η καλλιτέχνης δεν σταμάτησε να ουρλιάζει στο μικρόφωνο, να πλησιάζει το κοινό για να του μεταφέρει την ενέργεια της και σε κάθε παύση να ευχαριστεί τους πάντες. Οι αντιδραστικοί στίχοι, μίλησαν στην καρδιά κάθε «εφήβου» ενώ η έξυπνη γραφή τους μπορεί να γίνει ατάκα στα χείλη του καθενός. «Give me all your money, and I'll make some origami, honey» και άλλες τέτοιες όμορφες φράσεις που το κοινό φάνηκε να γνωρίζει και να τις υποστηρίζει φωνητικά, ειδικά στο "Depreston", όταν η Courtney μείωσε την ένταση και άφησε τον κόσμο να τραγουδήσει. Από την άλλη την πιο ξεσαλωτική στιγμή την βιώσαμε στο "Pedestrian At Best", με χοροπηδητά και φωνές. Μετά από αυτό η μπάντα μας άφησε για πέντε λεπτά και η Courtney επέστρεψε μόνη της για να ερμηνεύσει το "Let It Go". Αφού μας ευχαρίστησε για πολλοστή φορά έκλεισε τη βραδιά με το "History Eraser" και υποσχέθηκε να επιστρέψει. Πιστεύω ότι η πρώτη γνωριμία του ελληνικού κοινού με την Αυστραλή μουσικό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η επόμενη επίσκεψή της θα είναι ακόμα πιο συναρπαστική.

Courntey Barnett

Φωτογραφίες: Μάνος Καλαφατέλης

SETLIST

Hopefulessness
City Looks Pretty
Avant Gardener
Small Talk
Need A Little Time
Nameless, Faceless
I'm Not Your Mother, I'm Not Your Bitch
Crippling Self Doubt And A General Lack Of Self Confidence
Everybody Here Hates You
Small Poppies
Depreston
Are You Looking After Yourself?
Elevator Operator
Charity
Pedestrian At Best

Encore:

Let It Go
Anonymous Club
History Eraser

  • SHARE
  • TWEET