Cirith Ungol, Night Demon, Dexter Ward @ Eightball, 24/02/18

Προσκύνημα στους βασιλείς των νεκρών

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 01/03/2018 @ 14:15

Μία γιαπωνέζικη παροιμία που αναφέρεται στο όρος Φούτζι λέει ότι «ο βασιλιάς ανεβαίνει στην κορυφή μία φορά και ο ηλίθιος δύο». Παρά την αλήθεια περί μοναδικότητας της πρώτης φοράς, όπως άλλωστε την βιώσαμε τον περασμένο Μάιο στο Gagarin, δύσκολα θα άφηνα ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να παρακολουθήσω ζωντανά τους Cirith Ungol για δεύτερη αλλά και για τρίτη φορά.

Εκτός από τα σπουδαία τραγούδια και τη φόρμα στην οποία αποδεδειγμένα βρίσκεται η μπάντα, το γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια θεωρούσαμε την επανένωση άπιαστο όνειρο μας κάνει να αντιμετωπίζουμε την συγκεκριμένη περίπτωση διαφορετικά. Από την στιγμή μάλιστα που οι συνθήκες επέτρεπαν την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού με πρώτο προορισμό την πανέμορφη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν δύσκολο για έναν ακόμη οπαδό των Καλιφορνέζων να υποκύψει στον πειρασμό. 

Η παρουσία των φοβερών και τρομερών επί σκηνής Night Demon, αλλά και των πάντοτε υπολογίσιμων Dexter Ward, σε Κύτταρο και Eightball, έκανε απλά το πακέτο πιο ελκυστικό και ανέβασε τις προσδοκίες για ένα αξέχαστο διήμερο. Σε όσα ωραία συνέβησαν την Παρασκευή και κατέγραψαν πιστά οι Κώστας Πολύζος και Βασίλης Σκιαδάς, ήρθαν εν τέλει να προστεθούν στη συλλογική μνήμη οι εξίσου όμορφες έως μαγικές στιγμές που ζήσαμε το Σάββατο.

Η αρχή έγινε λοιπόν με τους Dexter Ward, οι οποίοι τακτοποίησαν ετεροχρονισμένα δις την αναφορά που υπήρχε στο οπισθόφυλλο του πρώτου τους άλμπουμ, καθώς μοιράστηκαν ξανά την σκηνή με τους Cirith Ungol. Διαθέτοντας την απαιτούμενη διάθεση και τις δεξιότητες που απαιτούσε η περίσταση, έβαλαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ήχο το κοινό στον κόσμο του αλλοτινού και παντοτινού heavy metal.

Dexter Ward

Το ακριβώς ίδιο με της Αθήνας σετ τους στηρίχθηκε ισοβαρώς στα δύο ολοκληρωμένες δουλειές τους "Neon Lights" και "Rendezvous With Destiny", με τα τραγούδια του δεύτερου να με καλύπτουν περισσότερο καθαρά λόγω γούστου, αν και πάντοτε απολαμβάνω την ορμή των παλαιότερων, με αποκορύφωμα το αποχαιρετιστήριο "Back To Saigon ". Μοναδικό «παράπονο» αποτελεί και πάλι η απουσία του καταπληκτικού "Metal For The Light", που ευελπιστώ να απολαύσω ζωντανά το συντομότερο.

SETLIST

Rendezvous With Destiny
Metal Rites
Stone Age Warrior
Stars And Stripes
These Metal Wings
Blackout In L.A.
Knights Of Jerusalem
Ghost Rider
Back To Saigon

Οι Night Demon αποτελούν περίπτωση μπάντας που το υλικό τους, όσο κι αν μας αρέσει, αφενός δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πρωτοτυπία και αφετέρου περιορίζεται στα στενά όρια του παλιομοδίτικου heavy metal με proto thrash πινελιές. Από την άλλη, όσο είναι λογικό να μην ενθουσιαστεί ο μέσος metal ακροατής με τα τραγούδια τους, τόσο παράλογο είναι να μην ενθουσιαστεί παρακολουθώντας κάποιο live τους, όπως έχουμε βαρεθεί σχεδόν να επιβεβαιώνουμε, με το τελευταίο περιστατικό να λαμβάνει χώρα στο Eightball.

Night Demon

Την ενέργεια που έβγαλαν οι τρεις μουσικοί, παρά τα συνεχόμενα παιχνίδια και τις υπερωρίες του frontman Jarvis Leatherby με τους Cirith Ungol, θα την ζήλευε ακόμα και ο πιο ψυχάκιας μπασκετικός, ενώ το δέσιμο που διαθέτει η μπάντα είναι ασύγκριτο, προεξάρχοντος ενός ντράμερ που δεν θα πρέπει να έχασε ούτε μισό χτύπημα. Σε μια εμφάνιση που αποτελεί ολόκληρη highlight, δεν γίνεται να ξεχωρίσεις τις καλύτερες στιγμές, οπότε θα αρκεστώ σε μερικές επισημάνσεις.

Night Demon

Πρώτον, από το 45λεπτο σετ που στηρίχθηκε στο παρθενικό EP και τα δύο LP, μοναδική διαφορά σε σχέση με το Κύτταρο ήταν η αντικατάσταση του "Heavy Metal Heat" από το "Ritual". Δεύτερον, ο Jarvis μάλλον πήρε μαζί του κοινό όταν «την είπε» σε έναν τύπο κάπνιζε ακριβώς μπροστά του, καθώς λίγο πιο μετά οι παραινέσεις του να μην ανεβεί κανένας στην σκηνή  τηρήθηκαν ευλαβικά. Τρίτον, ο χάρος έκανε και πάλι την εμφάνισή του στο The Chalice, πριν το αναμενόμενο τελείωμα με το ομώνυμο τραγούδι της μπάντας. Τέταρτο και τελευταίο, απλά μην χάσετε τους Night Demon την επόμενη φορά.

SETLIST

Welcome To The Night 
Full Speed Ahead 
Hallowed Ground 
Curse Of The Damned 
Maiden Hell 
Stranger Ιn Τhe Room 
On Your Own 
Ritual
Flight Of The Manticore 
Screams In The Night 
The Chalice 
Night Demon

Με το Eightball να είναι πλέον γεμάτο για τα καλά στο κάτω μέρος και κόσμο να βρίσκεται και επάνω, σε έναν χώρο με πολύ καλές προδιαγραφές συνολικά, οι τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν και οι πέντε των Cirith Ungol ανέβηκαν τρίτη φορά σε ελληνικό σανίδι, για να μας μεταφέρουν ξανά σε άλλες διαστάσεις. Το καθιερωμένο πλέον ξεκίνημα με την εισαγωγή του "War Eternal" από τα ηχεία και το συμβολικής σημασίας "I'm Alive" έβαλε εξαρχής φωτιά στο διψασμένο κοινό, για ένα ακόμη ονειρεμένο σετ.

Cirith Ungol

Παρότι το "Chaos Rising" έλαμψε διά της απουσίας του (εδώ θα προτιμήσω να συμφωνήσω με τους Γιαπωνέζους), είχαμε όπως και στην Αθήνα τις προσθήκες των αγαπημένων "Fire", "Nadsokor" και "Death Of The Sun", ενώ αντί για το απρόσμενο "Last Laugh" και το "War Eternal" απολαύσαμε το "Chaos Descends" και το "Edge Of A Knife". Κατά τα άλλα, την παράσταση έκλεψαν τα κομμάτια του πολυθρύλητου "King Of The Dead" που παρουσιάστηκε σχεδόν στην ολότητά του.

Γύρω στο "Black Machine" δεν άντεξα και βρέθηκα κάτω για να πιάσω κάγκελο, θυσιάζοντας τον καλύτερο και γενικότερα πολύ καλό ήχο, καθώς μπροστά στον Jarvis το τρομερό του μπάσο κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τα υπόλοιπα όργανα. Η φωνή βέβαια του Βασιλιά Tim Baker, παρότι υποβοηθούμενη από echo effect, προκάλεσε για ακόμη μια φορά τον τρόμο με χαρακτηριστική άνεση, καθώς η απόκοσμη χροιά του κυριαρχούσε.

Cirith Ungol

Απολύτως στο ύψος τους στάθηκαν ο Robert Garven με το χαρακτηριστικό και απόλυτα προσωπικό του παίξιμο, ενώ οι κύριοι Lindstrom και Barraza ζωγράφισαν ξανά στις κιθάρες, κατά μόνας με τον δεύτερο να ξεσκίζει τα lead και τα solo, αλλά και μαζί σε υπέροχες δισολίες. Από πλευράς του, το κοινό με μεγαλειώδη σε σημεία sing along και περίσσεια πώρωση, έβαλε το λιθαράκι του στο τελικό αποτέλεσμα που ικανοποίησε άπαντες.

Από δύο αντικειμενικά ισάξιες εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ξεχωρίσω για καθαρά υποκειμενικούς λόγους εκείνη της συμπρωτεύουσας, χωρίς να υπάρχει κάποια σοβαρή ένσταση για την Παρασκευή. Το γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα αυτό το διήμερο είναι ότι ποτέ δεν θα βαρεθούμε να παρακολουθούμε ζωντανά του Cirith Ungol, για μια σειρά λόγους που έχουμε αναλύσει ξανά (μοναδικότητα πρωτότυπου υλικού στο χαρακτηριστικό επικό/heavy doom ύφος που καθιέρωσαν, παρουσία αυθεντικών μελών, εκτελεστική δεινότητα, μακρά αναμονή).

Στέλνοντας αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους δεκάδες οπαδούς που έκαναν το ταξίδι στα βόρεια για χάρη των Καλιφορνέζων και αναμένοντας ήδη την επόμενη φορά, ανανεώνουμε το ραντεβού για τον Μάιο και το Up The Hammers Festival, όπου σειρά έχει το άλλο μεγάλο συναυλιακό απωθημένο που ακούει στο όνομα Heavy Load.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography από τη συναυλία της Αθήνας

SETLIST

I'm Alive
Join The Legion
Blood And Iron 
Atom Smasher
Chaos Descends 
Fire (διασκευή Arthur Brown) 
Black Machine
Frost And Fire
Death Of The Sun 
Nadsokor
Fallen Idols
Edge Of A Knife
Finger Of Scorn
Master Of The Pit
King Of The Dead
Cirith Ungol
  • SHARE
  • TWEET