Bror Gunnar Jansson @ Σταυρός του Νότου Club, 05/03/20

Ποιότητα, ατμόσφαιρα και συναίσθημα σε ένα, δυστυχώς, άδειο club

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 10/03/2020 @ 16:42

Είσαι ένας καλλιτέχνης πολύ «σκοτεινός» για το εμπορικό ραδιόφωνο, πολύ «σκληρός» για τις εύπεπτες playlist του, πολύ «ανεξάρτητος» και folk/blues για ασχοληθούν τα rock sites και θες να κάνεις συναυλία στην Ελλάδα.

Τι θα συμβεί λοιπόν ενώ επιπρόσθετα το κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό από την αντιρατσιστική πορεία και το γενικότερο κλίμα γίνεται όλο και πιο φοβικό λόγω του κορονοϊού;

Αυτό που συνέβη και στην περίπτωση του πολύ αξιόλογου Bror Gunnar Jansson ήταν αναμενόμενο. Ο κόσμος που επένδυσε υπήρξε τελικά λιγοστός.

Bror Gunnar Jansson

Παρόλα αυτά ο καλλιτέχνης όχι μόνο δεν έκανε έκπτωση στην κατάθεσή του αλλά τουναντίον παρέδωσε ψυχή, ατμόσφαιρα και ενέργεια με θαυμαστό τρόπο.

Απαντώντας «ναι» στην ερώτηση «κιθαρίστας ή ντράμερ;» (σε μια παράφραση του γνωστού σύντομου ανέκδοτου για αλκοολικούς) κάθισε πίσω από το ειδικά διαμορφωμένο drum kit του και δεξιά από τα υπερυψωμένα πετάλια για την κιθάρα του για να μας πει κυρίως τις μαύρες ιστορίες του γύρω από γνωστά εγκλήματα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν δισκογραφικά όχι πολύ καιρό πριν στο άλμπουμ "They Found My Body In A Bag".

Bror Gunnar Jansson

Υπηρετώντας τον όρο "one man band" παίζοντας ταυτόχρονα ντραμς (με το δεξί πόδι κάσα και Hi-Hat, με το αριστερό ταμπούρο), κιθάρα και φυσικά τραγουδώντας την ίδια στιγμή εντυπωσίασε το λιγοστό κοινό αρχικά με την ικανότητά του αυτή.

Από εκεί και πέρα και όσο προχωρούσε η βραδιά, το χειροκρότημα κερδήθηκε όχι από τις τεχνικές δεξιότητες του Jansson αλλά από την ποιότητα και την «ειλικρίνεια» της τέχνης του.

Από την υποβλητική ατμόσφαιρα και το σφύριγμα του "Machine" μέχρι τις πιο up-tempo συνθέσεις του τελευταίου άλμπουμ η παλέτα ήχων και συναισθημάτων του καλλιτέχνη μας χρωμάτισε όλους με τους πιο μαύρους, κόκκινους και ζεστούς τόνους.

Bror Gunnar Jansson

Οι επιλογές από την υπόλοιπη δισκογραφία του όπως το "Moan Snake Moan" έγιναν φανερά με γνώμονα την σόλο παρουσία του (σε άλλες χώρες εμφανίζεται και θα εμφανιστεί με άλλους δύο μουσικούς) και ο τρόπος που τις υπηρέτησε τον ανέβασε ακόμα περισσότερο στα μάτια μας.

Εξαιρετικός στην έκφραση του και «ταγμένος» στο performance του παρόλη την έλλειψη κοινού, o Bror Gunnar Jansson έδειξε ότι έχει τη στόφα και την αφοσίωση που χρειάζεται για να κατακτήσει τα μεγάλα ακροατήρια.

Φωτογραφίες: Μάνος Καλαφατέλης

  • SHARE
  • TWEET