Zemial, Kawir, Obsecration @ AN Club, 04/02/07

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 06/02/2007 @ 15:27
Στα πλαίσια της περιοδείας "March Of The Hellenic Phalanx" πέρασαν και απ' τη χώρα μας οι Έλληνες Zemial και Kawir. Οι Zemial, με έδρα τη Γερμανία πλέον, περιοδεύουν ανά την Ευρώπη για δεύτερη φορά, αφού είχε πραγματοποιηθεί και μία περιοδεία το 2006 για την προώθηση του νέου τους δίσκου "In Monumentum". Πραγματικά μία πολλά υποσχόμενη βραδιά, με δύο σχήματα με μεγάλη ιστορία στην ελληνική black metal σκηνή και cult status γενικά στον black metal ήχο.

Παρότι είχε ανακοινωθεί ότι οι πόρτες ανοίγουν στις οκτώ, όπως ήταν αναμενόμενο καθυστέρησαν και δεν άνοιξαν πριν τις εννέα παρά. Ο κόσμος που περίμενε απ' έξω ήταν λιγοστός. Δε μου φάνηκε παράξενο πάντως. Το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο, το ντέρμπυ μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, αλλά και ένα ακόμα live που έλαβε χώρα την ίδια μέρα στην Αθήνα (The Gathering) σίγουρα κράτησαν αρκετό κόσμο μακριά από το stage των Εξαρχείων. Πραγματικά είναι κρίμα πάντως καθώς το line up του live απαρτιζόταν από τρεις πολύ αξιόλογες μπάντες, με μεγάλη προσφορά στην ελληνική ακραία σκηνή.

Μπαίνοντας στο AN Club, το εσωτερικό του μου έδωσε μια υποψία ανακαίνισης και ήμουν περίεργος για το αν αυτή η ανακαίνιση περιελάμβανε και το σύστημα ήχου του club. Γύρω στις εννέα και δέκα βγήκαν πρώτοι στη σκηνή οι Obsecration, αναλαμβάνοντας το ρόλο του opening act σχεδόν την τελευταία στιγμή, αφού αρχικά είχε ανακοινωθεί το όνομα των Αθηναίων Ravencult. Σα να μην έφτανε αυτό, ο τραγουδιστής της μπάντας, Κώστας, μας ανακοίνωσε ότι εμφανίζονται με μία εντελώς νέα σύνθεση και αφιέρωσε τα πέντε τραγούδια που έπαιξαν απ' τον τελευταίο τους δίσκο, "Seeds Of A Pervert God", στα παλιά μέλη. Παρ' όλα αυτά, το συγκρότημα εμφανίστηκε πολύ δεμένο, αποδίδοντας άψογα τα "Manic Obsession To Kill", "Sadistic Ritual Disfigurement", "Seeds Of A Pervert God", "Murder Addiction" και "Domination of Malevolence" και έχοντας τον ήχο με το μέρος του. Με το ιδιαίτερα ρυθμικό και καλοπαιγμένο death metal τους προσπάθησαν να ζεστάνουν το κοινό, που δεν ξεπερνούσε τα εκατό άτομα, χωρίς μεγάλη ανταπόκριση δυστυχώς.

Επόμενη μπάντα που αναμέναμε να εμφανιστεί ήταν οι Kawir. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα μεγάλη επαφή με το υλικό του συγκεκριμένου σχήματος, δεν τους είχα ξαναδεί ζωντανά και δεν ήξερα τι να περιμένω. Έτσι, όταν ανεβήκαν στη σκηνή ντυμένοι με αρχαιοελληνικούς μανδύες και corpsepaint στο πρόσωπο, σχηματίστηκε ένα ελαφρύ μειδίαμα στα χείλη μου. Μετά όμως από τη, σχετικά μεγάλη, προηχογραφημένη εισαγωγή με απαγγελίες στα αρχαία ελληνικά και μουσική επένδυση από φλάουτο (υποθέτω) και άρπα το μειδίαμα έσβησε. Το pagan black metal τους, με θέματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν πραγματικά πολύ δυναμικό, στη φλέβα του νορβηγικού ήχου και θύμιζε παλιότερες εποχές, ενώ ο τραγουδιστή έκλεψε τις εντυπώσεις με τα φωνητικά του και ήταν ιδιαίτερα κινητικός.

Γενικά η εμφάνιση τους ήταν γεμάτη ενέργεια, η μπάντα φαινόταν να το απολαμβάνει και το ίδιο και μεγάλο μέρος του κοινού. Ορισμένα απ' τα κομμάτια που έπαιξαν ήταν τα "Artemis", "Hermes", "Oneiropompos", "Korivantes", "Ode To Time", "Cosmic Verve" και "Sinn (The Blazing Queen)". Εδώ πρέπει να συμπληρώσω ότι ορισμένα τραγούδια περιείχαν γυναικείες απαγγελίες στα αρχαία ελληνικά, τις οποίες απέδωσε ζωντανά, αλλά μάλλον διαδικαστικά, η Orfni (όπως μας τη σύστησε ο τραγουδιστής), ντυμένη και αυτή φυσικά με αντίστοιχη αρχαιοελληνική ενδυμασία. Συνολικά η εμφάνιση τους ήταν πολύ καλή, ο ήχος το ίδιο και πραγματικά ικανοποίησαν.

Headliners της βραδιάς ήταν οι Zemial. Έχοντας κυκλοφορήσει πρόσφατα το πολύ καλό album "In Monumentum", αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος Quorthon (R.I.P.), τα αδέρφια Archon Vorskaath (φωνητικά, drums) και Eskarth The Dark One (κιθάρα, backing vocals) πήραν τη θέση των Kawir στη σκηνή, έχοντας δύο νέα μέλη, Γερμανούς, στο μπάσο και την κιθάρα αντίστοιχα. Αφού μας ευχαρίστησαν όλους που παραβρεθήκαμε στη συναυλία, ξεκίνησαν το set list τους με κομμάτια απ' το παρελθόν. "Gathering Under The Red Moon", "Sleeping Under Tartarus", "Nocturnal Witch", "Full Moon Necrophilia", "Eclipse", "The Tears That Wet Gethsemane". Ο κόσμος φαινόταν να το διασκεδάζει, σχηματίζοντας pit ως ανταπόκριση στο καταιγιστικό black metal του σχήματος, ειδικά σε κομμάτια - ύμνους όπως τα "Sleeping Under Tartarus" και "Full Moon Necrophilia".

Από το νέο δίσκο τους έπαιξαν τα "For A Fallen One", "March Of The Giants" και "In Monumentum", τραγούδια πολύ επικά, με έντονο το στοιχείο των Bathory στη μουσική, και πραγματικά με έκαναν να θέλω να ακούσω και άλλα. O Vorskaath προλόγιζε το κάθε κομμάτι, ήταν επικοινωνιακός και δε σταμάτησε να ευχαριστεί το κοινό που είχε πάει στο live, ενώ κάποια κομμάτια τα αφιέρωσε σε παλιούς φίλους και γνωστούς. Ατυχείς ήταν δύο μικροδιακοπές κατά τη διάρκεια του set επειδή ο μπασίστας είχε προβλήματα με το monitor του μπάσου του, αφού το πρόβλημα διορθώθηκε γρήγορα και γενικά ο ήχος, όπως και στις προηγούμενες δύο μπάντες, ήταν πολύ καλός. Λίγο μετά τις δώδεκα μας αποχαιρέτησαν και ο κόσμος άρχισε να αδειάζει το AN.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια πολύ ωραία βραδιά για τους φίλους του ακραίου ήχου, με τα συγκροτήματα να αποδίδουν πολύ καλά, ενώ θετικές εντυπώσεις άφησε και ο ήχος της συναυλίας που ήταν δυνατός και αρκούντως καθαρός (λαμβάνοντας υπόψη και το είδος της συναυλίας). Μακάρι και ο κόσμος να στήριζε περισσότερο τις προσπάθειες των ελληνικών σχημάτων, που δείχνουν να είναι πιο δημοφιλή στο εξωτερικό, παρά στη χώρα που τα γέννησε, και να αρχίσει να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εικόνα όπως η χθεσινή, με το μισοάδειο club, δε μας τιμά ως κοινό.

  • SHARE
  • TWEET