Yiorgos Fakanas Group feat. Anthony Jackson & Horacio 'El Negro' Hernandez @ Αθηνά Live, 15/02/13

21/02/2013 @ 13:52
Το 2003 ήταν η χρονιά που το Ωδείο του Γιώργου Φακανά άνοιξε μεγαλεπήβολα τις πύλες του στη διεθνή σκηνή της σύγχρονης δημιουργικής, αυτοσχεδιαστικής Μουσικής... Του ιδιώματος δηλαδή που εδώ και σαράντα πέντε χρόνια (με το "Bitches Brew" του Miles Davis ως «αφετηρία») αποκαλούμε Jazz / Fusion.

Πάνω από εκατό ονόματα ανέβηκαν στα σανίδια του «Αθηνά Live» από τότε έως και σήμερα. Μεταξύ τους, αρκετοί στυλοβάτες της παγκόσμιας σκηνής όπως οι Joe Zawinul, John Scoffield, Mike Stern, Steve Gadd, Pat Martino, Alan Holdsworth κ.ο.κ.

Τι πιο ταιριαστό λοιπόν ως εορταστικό event από δυο βραδιές με τον Anthony Jackson και τον Horacio Hernandez ως ρυθμικούς στυλοβάτες πίσω από τη δική μας «dream team» του Γιώργου Φακανά και της μπάντας του;

Δύο ώρες πρόγραμμα χωρισμένο στη μέση με ένα ημίωρο διάλειμμα όπου χώρεσαν συνθέσεις του Έλληνα band leader από τις τέσσερεις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του.

Yiorgos Fakanas Group feat. Anthony Jackson & Horacio 'El Negro' Hernandez

Με το "Volonta" να ανοίγει την αυλαία, φάνηκε εξαρχής το ύφος και το «ήθος» της βραδιάς: jazz fusion βουτηγμένο και χρωματισμένο έντονα με ηχοχρώματα latin. Γεγονός διόλου τυχαίο, αφού και ο Hernandez μα και ο Jackson έχουν στο βιογραφικό τους αναρίθμητες συνεργασίες με μαέστρους του εν λόγο ιδιώματος. Όσο για τις θεόρατες παρτιτούρες του Φακανά που δεν παρέλειψε να μας παρουσιάσει με χιούμορ ο Horacio λίγο πριν το καταιγιστικό "Hawk" κλείσει τη νύχτα της Παρασκευής που εμείς παρακολουθήσαμε, για άλλη μια φορά δοκίμασαν τις δυνατότητες και τις «αντοχές» όλων των συμβαλλομένων ανεξαιρέτως!

Yiorgos Fakanas Group feat. Anthony Jackson & Horacio 'El Negro' Hernandez

Το horn section των Τάκη Πατερέλη και Αντώνη Ανδρέου για άλλη μια φορά κέρδισε εύκολα το χειροκρότημά μας όχι μόνο με την απίστευτη ακρίβεια συγχρονισμού των, μα και με τους εμπνευσμένους αυτοσχεδιασμούς του καθενός. Οι πολύτιμες «πλάτες» του Μάνου Σαριδάκη άπλωναν καίρια την παλέτα επί σκηνής και οι δύο επίτιμοι καλεσμένοι έλαμψαν δια της παρουσίας τους όχι μόνο την ώρα των αυτοσχεδιασμών τους, μα διαρκώς και ακατάπαυστα.

Yiorgos Fakanas Group feat. Anthony Jackson & Horacio 'El Negro' Hernandez

Όσο για την μοναδική συνύπαρξη του εξάχορδου contra bass του τεράστιου Jackson που κατακυρίευε τις χαμηλές συχνότητες με το σολιστικό χαρακτήρα του ταχύτατου και ακριβέστατου Φακανά που συνειδητά έπαιζε κυρίως στις μεσαίες, ήταν η αιχμή του δόρατος...

Yiorgos Fakanas Group feat. Anthony Jackson & Horacio 'El Negro' Hernandez

Yiorgos Fakanas Group feat. Anthony Jackson & Horacio 'El Negro' HernandezΜε ευχές για αντίστοιχη συνέχεια και συνέπεια, ο κόσμος χειροκρότησε και συγχρόνως επικρότησε όχι μόνο μια πλούσια σε εμπειρίες βραδιά, μα και μια συνολική στάση που θέλει τον ιδρυτή του Ωδείου ακλόνητο στο να προσφέρει θέαμα και ακρόαμα υψηλών προδιαγραφών «στη χώρα που βασιλεύει το ντέφι», όπως λέει πολύ σωστά ο φίλτατος συνεργάτης μας Χρήστος Κισατζεκιάν.

Setlist:

Volonta
Interspirit
Acrobat
Sterea Ellada
Caldera
Parhelia
Seviglia
Hawk

Λεωνίδας Χρονόπουλος

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET